Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αγωνία για τους εργαζόμενους της Honda στη Βρετανία

Ελλάδα 7:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αγωνία για τους εργαζόμενους της Honda στη Βρετανία

ΝΕΑ

Αγωνία για τους εργαζόμενους της Honda στη Βρετανία

ΝΕΑ

Το εργοστάσιο της Honda στο Swindon κλείνει και οι επιπτώσεις για την τοπική οικονομία αναμένεται να είναι αρκετά αισθητές.

Advertisement
Advertisement

Η Honda θα κλείσει οριστικά το εργοστάσιό της στο Swindon μέχρι το τέλος του μήνα και η αγωνία για τους χιλιάδες εργαζόμενους είναι δεδομένη.

Το εργοστάσιο της Honda στο Swindon είναι εν πολλοίς συνυφασμένο με την ύπαρξη της Ιαπωνικής εταιρείας στη Γηραιά Ήπειρο και ως εκ τούτου, το κλείσιμό του είναι ένα μεγάλο και σε πολλά επίπεδα «σοκ» για την αγορά. Ειδικά για την τοπική αγορά που θα επιβαρυνθεί, με την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας αλλά και τζίρου στα καταστήματα λόγω της μείωσης των εσόδων για ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού. Το εργοστάσιο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της πόλης Wiltshire, χτισμένο στο παλιό αεροδρόμιο South Marston. Οι εργασίες του άρχισαν το 1985 και προφανώς ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της πόλης. Αυτή η χρονική διάρκεια, από το 1985 έως και σήμερα, σημαίνει πως για πολλούς το εργοστάσιο της Honda ήταν ο επαγγελματικός σταθμός που τους έφερε μέχρι την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, οι αναφορές από τους εργαζόμενους εκεί, κάνουν λόγο για εξαιρετικές συνθήκες εργασίας, με αξιόλογες προοπτικές εξέλιξης και με καλούς μισθούς, κάτι που έκανε ιδιαίτερα θελκτική την περίπτωση εργασίας για τη Honda για τους εργαζόμενους της τοπικής κοινωνίας. Ακόμα όμως και εκτός των «τειχών» του εργοστασίου, είναι πάρα πολλοί εκείνοι –άνθρωποι και επιχειρήσεις- που το «υποστήριζαν» και ζούσαν από αυτό:  Κύριοι προμηθευτές εξαρτημάτων αλλά και μικρές καφετέριες πάνω στο δρόμο, όλοι θα επηρεαστούν από το κλείσιμο του εργοστασίου και φυσικά έχουν το άγχος της επόμενης μέρας.

Για το αύριο των εγκαταστάσεων, οι πιθανότητες είναι ακόμα μοιρασμένες. Αρκετός λόγος γίνεται για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου με επίκεντρο τις –σύντομα- πρώην εγκαταστάσεις της Honda, ενώ στον αντίποδα υπάρχουν «φωνές» που προτείνουν τη μετατροπή του χώρου σε σύμπλεγμα αποθηκευτικών εγκαταστάσεων για τη διευκόλυνση στη μεταφορά εμπορευμάτων. Όπως και να καταλήξει η τεράστια αυτή έκταση στο Swindon, η πραγματικότητα είναι μια και αρκετά σκληρή για όσους είναι σε αποδοτική ηλικία και θέλουν να δουλέψουν. Οι θέσεις εργασίας μειώνονται αρκετά και η εκθετική αύξηση της ανεργίας στην τοπική κοινωνία, είναι ένα ορατό ενδεχόμενο που για να αποτραπεί, θα χρειαστεί μια καθοριστική επέμβαση από το κράτος.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σοκαριστικές εικόνες: Πώς κόπηκε στη μέση ένα Honda Civic Type R; (+video)
Honda Z 125 Monkey 2022: Ο μπόμπος εκσυγχρονίζεται
Η Honda βρήκε αγοραστή για το εργοστάσιο αυτοκινήτων του Swindon

Advertisement

 

 

 

Advertisement