Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Hyundai ετοιμάζει ιπτάμενο ταξί!

Ελλάδα 9:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Hyundai ετοιμάζει ιπτάμενο ταξί!

ΝΕΑ

Η Hyundai ετοιμάζει ιπτάμενο ταξί!

ΝΕΑ

Οι Κορεάτες δεν φαίνεται να αρκούνται στις επιτυχίες τους στους δρόμους και θέλουν να ξανοιχτούν και στους ουρανούς.

Advertisement
Advertisement

Η πάντα ανήσυχη Hyundai παρουσίασε στην CES στο Λας Βέγκας, το SA-2, το δεύτερο ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), που δημιουργήθηκε από το τμήμα αεροδιαστημικής, Supernal.

Αποτελώντας εξέλιξη από τον προκάτοχό του, το S-A1, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020, το S-A2 ενσωματώνει την προσέγγιση της Hyundai και της Supernal στην εναέρια κινητικότητα, διαθέτοντας οκτώ ανακλινόμενους έλικες που προωθούν το όχημα σε ταχύτητα πλεύσης 193 χλμ/ώρα και σε υψόμετρο σχεδόν 500 μέτρων.

Το σχέδιο της Hyundai για την παραγωγή eVTOL, που έχει προγραμματιστεί για το 2028, επικεντρώνεται σε σύντομες διαδρομές που καλύπτουν αποστάσεις μεταξύ 40-64 χλμ., στοχεύοντας κυρίως σε αστικά περιβάλλοντα, όπου οι μικρές αποστάσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες στο έδαφος.

Advertisement
Advertisement

Για να εξασφαλιστεί η ελάχιστη όχληση των κατοίκων, η Hyundai τονίζει ότι τα επίπεδα θορύβου του ρότορα του S-A2 θα προσεγγίζουν τα 65 dB κατά την απογείωση και τα 45 dB κατά την πτήση, παρόμοια με τον ήχο ενός πλυντηρίου πιάτων.

Σχεδιασμένο με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών, το S-A2 φιλοξενεί τέσσερα καθίσματα για τους επιβάτες, τα οποία διαθέτουν αεροναυπηγικά, ενεργειακά απορροφητικά υλικά.

Advertisement

Το S-A2 προορίζεται για εναέρια μεταφορά και όχι για να χρησιμεύσει ως συμβατικό ιπτάμενο αυτοκίνητο. Η Hyundai προσδιορίζει τη χρήση ειδικών χώρων που ετοιμάζει, τα vertiports όπως τα λέει, ως τόπους απογείωσης και προσγείωσης για τα eVTOL της, όπου οι επιβάτες θα συγκεντρώνονται, θα αποβιβάζονται και στη συνέχεια θα κατευθύνονται στους τελικούς τους προορισμούς.

Advertisement

Ενώ η ιδέα S-A2 δεν είναι προς το παρόν λειτουργική για πτήσεις επιβατών, η Supernal έχει στήσει μια έκθεση vertiport στο χώρο στάθμευσης Diamond του Συνεδριακού Κέντρου του Λας Βέγκας κατά τη διάρκεια της CES, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια προσομοιωμένη εμπειρία πτήσης πάνω από το Λος Άντζελες

Η εστίαση της Supernal έγκειται τώρα στην τελειοποίηση του S-A2 ώστε να πληροί τις απαιτήσεις πιστοποίησης, τηρώντας τα πρότυπα πτήσης παγκοσμίως.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Hyundai στη μαζική παραγωγή, η Supernal στοχεύει να λανσάρει το eVTOL το 2028, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στον τομέα της εναέριας κινητικότητας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιες εταιρείες βάζουν τέλος στις αλυσίδες;
Internet of Things στα μοντέλα του Όμιλου Hyundai
Έτοιμα τα πρώτα Ioniq 5 Robotaxi