Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsmotoChoice: 125

Η εποχή της αθωότητας χάνεται μαζί με τα ηλεκτρικά

  • newsautoteam

Είναι λογικό με την εξέλιξη της τεχνολογίας να χάνονται και πράγματα με τα οποία παλαιότερες γενιές είχαν συνδέσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις τους.

Όσο προχωράμε και πιο βαθιά σε αυτή την δεκαετία των μεγάλων αλλαγών στην αυτοκίνηση, τόσο θα αφήνουμε πίσω και κάποια κομμάτια από τις εποχές της αθωότητας της αυτοκίνησης.

Ένα ακόμα “χτύπημα” της τεχνολογικής μοίρας είναι η απόφαση αρκετών εταιριών να προχωρήσουν στην κατάργηση της μπάντας των AM από τα ηχοσυστήματα και τα infotainment των νέων μοντέλων.

Για τους νεαρότερους δεν είναι γνωστό ότι το σήμα AM είχε σχεδιαστεί αρχικά ως πιο αποτελεσματικό για την μετάδοση εκτός από την μουσική και μηνυμάτων ειδοποίησης σε περίπτωση κινδύνων και καταστροφών.

Αν και χαμηλότερης ποιότητας από την μπάντα των FM, τα AM ήταν πάντα εκεί για να συνοδέψουν τους οδηγούς και τους επιβάτες, χωρίς να χάνεται εύκολα το σήμα.

Ενώ παράλληλα ήταν και η γραμμή “ζωής” έτσι ώστε να ειδοποιούνται και τα πιο απόμακρα σημεία για το ενδεχόμενο κάποιας καταστροφικής κατάστασης, όπως για παράδειγμα οι τυφώνες ή οι πλημμύρες.

Οι εταιρίες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρικό σύστημα δημιουργεί παρεμβολές που επηρεάζουν την λήψη των AM σημάτων.

Ήδη οι Audi, BMW, Porsche, Tesla, Volvo και VW στο ID. 4 έχουν καταργήσει τη μπάντα των ΑΜ στα ηλεκτρικά τους. Σύμφωνα με τις εταιρίες, τα ηλεκτρικά μοτέρ δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες κοντά στα μήκη κύματος με αυτά των AM.

Πάντως, οι υποστηρικτές των ΑΜ ειδοποιούν ότι εξαφανίζοντας αυτή την μπάντα ίσως αποτελέσει ένα πρόβλημα στο μέλλον, όταν θα υπάρχει κάποιος σοβαρός δημόσιος κίνδυνος και τα σύγχρονα συστήματα θα έχουν καταρρεύσει.

Και δεν έχουν άδικο, όπως έχει αποδειχθεί συχνά σε τέτοιες καταστάσεις, όταν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βγαίνουν εκτός λειτουργίας, και αυτό που μένει να δουλεύει και να πληροφορεί το κοινό είναι η παλιά καλή λύση των ΑΜ. Και μάλιστα με ελάχιστο κόστος και πλήρη κάλυψη στο μεγαλύτερο εύρος του κοινού.

Το θέμα έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση ιδίως στις ΗΠΑ, όπου παρά την διάδοση σε πλατφόρμες τύπου Spotify, το ραδιόφωνο είτε ως FM είτε ως AM εξακολουθεί να αντέχει.

Όμως οι εταιρίες αυτοκινήτων μοιάζει να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, και ένα ακόμα “κάστρο” μιας πιο αγνής (και νοσταλγικής) σχέσης μας με το αυτοκίνητο φαίνεται ότι έχει ήδη πέσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η VW θα επαναφέρει τους φυσικούς διακόπτες
Οι οθόνες αφής αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος
Αχρείαστα πολλά από τα νέα συστήματα στα αυτοκίνητα

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ