Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου καλά κρατεί…

Ελλάδα 9:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου καλά κρατεί…

ΝΕΑ

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου καλά κρατεί…

ΝΕΑ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πτώση στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων είναι πάνω από το 10% ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ίσα που ξεπερνά το 1%…

Advertisement
Advertisement

Τα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι τεράστια. Από τη μία η ζήτηση που είναι αυξημένη ιδίως μετά το πέρας της πανδημίας, από την άλλη ο πόλεμος ο οποίος χει βάλει φρένο στις παραγωγές.

Πολλά εργοστάσια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση με αποτέλεσμα να αυξάνουν συνεχώς οι χρόνοι παράδοσης. Αυτό το σκηνικό δημιουργεί ένα κλίμα ανησυχίας και βάζει στην… πρίζα όσους θέλουν να αποκτήσουν αυτοκίνητο να το πράξουν εδώ και τώρα!

Τα νούμερα στις πωλήσεις συνεχώς πέφτουν ενώ σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί η επιπλέον ανησυχία που προκαλεί το κόστος της ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι λίγο πολύ γνωστό, καθώς οι τιμές εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα αυξάνουν συνεχώς και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν .

Advertisement
Advertisement

Πάμε καλά, αλλά…

Με όλα αυτά που συμβαίνουν η αγορά του αυτοκινήτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει από την αρχή του έτους σημαντική πτώση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου οι πωλήσεις άγγιξαν τις 5.996.638 μονάδες όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στις 6.807.745. Η ποσοστιαία πτώση ήταν της τάξης του 11,9%, νούμερο ιδιαίτερα υψηλό.

Την ώρα που στην Ευρώπη τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο καλά, στην Ελλάδα τα νούμερα είναι καλύτερα. Για το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιανουαρίου – Αυγούστου), οι ταξινομήσεις άγγιξαν τις 7.330 πωλήσεις, όταν το 2021 ήταν στις 75.146 μονάδες. Η πτώση ήταν της τάξης του 1.1%, νούμερο πολύ μικρότερο από το μέσο όρο πτώσης της Ε.Ε.

Advertisement

Παρ’ όλα αυτά να σημειώσουμε πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα παραμένουν πολύ χαμηλές, κάτι που παρατηρείται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και λόγω της οικονομικής κρίσης. Με λίγα λόγια μία αγορά που θα έπρεπε να είναι στις 250.000-280.000 καινούρια αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 100.000, νούμερο που απέχει πολύ από την πραγματική εικόνα που θα έπρεπε να είχε η χώρα μας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το Top-10 των best-sellers του Σεπτεμβρίου
Ποιο ουκρανικό σκάφος έμεινε τελευταίο προς πώληση στην Ελλάδα;
Πόσες παραγγελίες λέτε πως έχει η Jaguar Land Rover;