Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Hans-Joachim Stuck & Skoda Sport: Συνάντηση γιγάντων (video)

Ελλάδα 12:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Hans-Joachim Stuck & Skoda Sport: Συνάντηση γιγάντων (video)

ΝΕΑ

Hans-Joachim Stuck & Skoda Sport: Συνάντηση γιγάντων (video)

ΝΕΑ

O Strietzel κάθεται πίσω από το τιμόνι του εμβληματικού μοντέλου, αδυνατώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Το Skoda Sport συμμετείχε στον θρυλικό αγώνα του Le Mans, σε μια εποχή που οι γερμανικές εταιρείες μετρούσαν τα τραύματά τους από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα αυτοκίνητα που χάραξαν ανεξίτηλα το όνομά τους στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι το Skoda Sport (1949), ένα μοντέλα το οποίο έλαμψε δια της παρουσίας του στις 24 ώρες του Le Mans το 1950.

Η συμμετοχή της τσεχικής εταιρείας στον θρυλικό αγώνα αντοχής μόνο ως μια εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί. Πόσω μάλλον σε μια εποχή που κλυδωνιζόταν από τον Ψυχρό Πόλεμο. Προκειμένου, μάλιστα, να γίνει αντιληπτή η ιδιαιτερότητα της εποχής, αρκεί κανείς να σκεφτεί πως στις 24 ώρες του Le Mans, το 1950, δεν υπήρχε γερμανική αντιπροσώπευση.

Advertisement
Advertisement

Το Skoda Sport, ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο μόλις 600 κιλών έδωσε βροντερό «παρών». Βασίστηκε στο πρώτο μετα-πολεμικό μοντέλο της εταιρείας, Škoda 1101 “Tudor” (1946), διατηρώντας απαράλλαχτο το πλαίσιο και τους άξονες. Για τις ανάγκες, όμως, των αγώνων, και δη την κίνηση σε μεγάλες ταχύτητες, υποβλήθηκε σε επεμβάσεις που αφορούσαν τα φρένα και το κιβώτιο ταχυτήτων.

«Φορούσε» ένα υδρόψυκτο τετρακύλινδρο μοτέρ 1,1 λίτρων ο οποίος απέδιδε 50 ίππους (σ.σ. 32 ίππους είχε το Tudor) και του επέτρεπε να αναπτύξει τελική ταχύτητα 140 χλμ./ώρα.

Advertisement

Το Skoda Sport αποτέλεσε εν πολλοίς προπομπό της τσεχικής εταιρείας για την μετέπειτα, λαμπρή πορεία της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο αγαπητά της μοντέλα. Ως εκ τούτου, παράλληλα με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 125 ετών από την ίδρυσή της, η Skoda επαναφέρει το μοντέλο στο προσκήνιο, παραχωρώντας τα… κλειδιά του σε έναν θρύλο των αγώνων.

Ο λόγος για τον πρώην οδηγό της Formula 1 και δις νικητή του αγώνα στο Le Mans, Hans-Joachim Stuck. Ο “Strietzel”, όπως ήταν το παρατσούκλι του Γερμανού πιλότου, έκατσε πίσω από το τιμόνι του μοντέλου απολαμβάνοντας κάποιες βόλτες συντροφιά του.

Advertisement

Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του, οι εντυπώσεις του από το Skoda Sport ήταν εξαιρετικές, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ήρωες» όσους συμμετείχαν σε έναν τόσο σκληρό αγώνα αντοχής στο τιμόνι μη προηγμένων τεχνολογικά αυτοκινήτων.

Δείτε τη συνάντηση… γιγάντων στο βίντεο που ακολουθεί:

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Έξυπνη φωτιζόμενη ζώνη ασφαλείας από τη Skoda

Δοκιμάζουμε τη νέα Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI

Καινοτόμα διαγνωστικά συστήματα από τη Skoda