Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H λύση για τη φωτιά σε ηλεκτρικό όχημα; (+video)

Ελλάδα 12:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H λύση για τη φωτιά σε ηλεκτρικό όχημα; (+video)

ΝΕΑ

H λύση για τη φωτιά σε ηλεκτρικό όχημα; (+video)

ΝΕΑ

Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα είναι μόδα, τάση, καινοτομία, το μέλλον, κ.λπ. Ωστόσο, δεν παύουν να έχουν τα μειονεκτήματα ενός αυτοκινήτου μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα να ξεσπάσει φωτιά, μια κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη.

Advertisement
Advertisement

Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα βρίσκονται στο «στόχαστρο της επικαιρότητας» κάθε φορά που γίνεται γνωστό ότι κάποιο από αυτά πήρε φωτιά. Ο τρόπος που διαδίδεται και συντηρείται μια τέτοια είδηση -κυρίως εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης- δημιουργεί τη στρεβλή εντύπωση ότι ένα ηλεκτρικό όχημα είναι πιο επιρρεπές και εύκολο να αναφλεγεί από ό,τι ένα με θερμικό κινητήρα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ή έρευνες που να αποδεικνύουν ότι αυτό ισχύει, τουναντίον. Όμως, υπάρχει ένα αντικειμενικό γεγονός. Εάν πιάσει φωτιά ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, η κατάσβεσή της είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα συγκριτικά με ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να επαναφλεγεί ένα ηλεκτροκίνητο όχημα ακόμα και όταν οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να σβήσουν τη φωτιά και έχουν απομακρυνθεί από το σημείο.

Advertisement
Advertisement

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι εξαιτίας των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στις μπαταρίες του οχήματος. Από έρευνα που έχει γίνει στις ΗΠΑ (αλλά και από την πρακτική αντιμετώπισης φωτιάς σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο) έχει διαπιστωθεί ότι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα χρειάζεται περίπου από 100 έως 150 τόνους νερού για να σβήσει η φωτιά σε αυτό!

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ένα όχημα με συμβατικό κινητήρα χρειάζεται έναν με ενάμιση τόνο νερού για την κατάσβεσή της, αναλόγως της ποσότητας καυσίμου που υπάρχει στο ρεζερβουάρ του. Επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι πυροσβέστες χρειάστηκαν σχεδόν 24 ώρες για να σβήσουν τη φωτιά σε ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.

Advertisement

Επιπλέον, αναπτύσσεται πολύ υψηλή θερμοκρασία που απαγορεύει σε αυτούς να πλησιάσουν πιο κοντά στο όχημα για να αξιολογήσουν καλύτερα την κατάσταση και να αντιμετωπίσουν τη φωτιά πιο αποτελεσματικά.

Advertisement

Τα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπο και μέσα να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πυρκαγιά αμεσότερα, πιο σύντομα και κυρίως με ασφάλεια για τους ίδιους και τους περίοικους, καθώς όταν καίγεται μια μπαταρία ιόντων λιθίου εκπέμπονται βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό αέρια.

Μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι η χρήση μιας αντιπυρικής κουβέρτας με την οποία σκεπάζουν το όχημα, περιορίζοντας την ποσότητα του οξυγόνου και την ένταση της φωτιάς. Στο σχετικό βίντεο μπορούμε να δούμε ότι με αυτή υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστούν οι φλόγες και να μειωθεί σημαντικά η θερμοκρασία.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φωτιά που προκάλεσαν οι πυροσβέστες στο Nissan Leaf το οποίο χρησιμοποίησαν για να κάνουν τη δοκιμή ανέπτυξε θερμοκρασία που έφτασε τους 1.080 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα περίπου 11 λεπτών της ώρας! Όταν σκέπασαν το όχημα με την κουβέρτα, αυτή μειώθηκε στους 244 βαθμούς Κελσίου σε περίπου ένα λεπτό αργότερα και στους 107 βαθμούς Κελσίου έπειτα από περίπου ένα δεκάλεπτο από τότε που κάλυψαν το όχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Audi Q4: Οι 10+1 λόγοι που θα σε… ερεθίσουν
Tι λέει η Toyota για τη φόρτιση της μπαταρίας του bZ4X;
Γιατί τα υπέρβαρα ηλεκτρικά είναι πιο επικίνδυνα;