Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μύθος ότι τα ηλεκτρικά κινδυνεύουν περισσότερο από φωτιά

Ελλάδα 12:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μύθος ότι τα ηλεκτρικά κινδυνεύουν περισσότερο από φωτιά

ΝΕΑ

Μύθος ότι τα ηλεκτρικά κινδυνεύουν περισσότερο από φωτιά

ΝΕΑ

Η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο να… λαμπαδιάσουν στα καλά καθούμενα δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Advertisement
Advertisement

Η εικόνα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου (συνήθως Tesla) που έχει αρπάξει φωτιά είναι ένα θέμα που εξάπτει την φαντασία του κοινού, προκαλεί το ενδιαφέρον και την δημοσιότητα και δικαιολογεί τον αστικό μύθο ότι τα ηλεκτρικά έχουν την τάση να “λαμπαδιάζουν” στα καλά καθούμενα.

Η αλήθεια πάντως φαίνεται ότι είναι αρκετά διαφορετική. Και επιβεβαιώνεται από μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερική, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από την NHTSA (National Transportation Safety Board) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στην συγκεκριμένη έρευνα υπήρξαν μόλις 52 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που άρπαξαν φωτιά στις ΗΠΑ μέσα στο 2021.
Αντίθετα, το ίδιο διάστημα 16.051 πυρκαγιές αυτοκινήτων συνδέονται με υβριδικά μοντέλα ενώ 199.533 φωτιές αφορούσαν αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες.

Advertisement
Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό τα νούμερα αυτά στην κλίμακα των 100.000 αυτοκινήτων, αντιστοιχούν σε 1.529,9 με συμβατικούς κινητήρες, 3.475,5 με υβριδικές διατάξεις και μόλις 25,1 αυτοκίνητα ανά 100.000 για τα αμιγώς ηλεκτρικά.

Σύμφωνα με την έρευνα τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης αναφλέγονται για διάφορους λόγους, ο πιο σημαντικός εκ των οποίων είναι κάποια σύγκρουση. Το 2018 που υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπήρξαν 560 νεκροί από φωτιές σε αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, με τις μεγάλη πλειοψηφία από αυτές να έχουν προκύψει από σύγκρουση.

Advertisement

Στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα οι φωτιές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις μπαταρίες τους. Ένα ακόμα θέμα που προκύπτει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα υβριδικά είναι ότι λόγω των μπαταριών οι φωτιές τους είναι πολύ δύσκολο να κατασβηστούν και απαιτούν ειδικά μέσα.

Advertisement

Ο μύθος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τον κίνδυνο φωτιάς είναι εμφανής και σε ένα άλλο στοιχείο, τις ανακλήσεις. Οι τέσσερις μεγαλύτερες ανακλήσεις το 2020 που αφορούσαν πυρκαγιές οχημάτων σχετίζονταν με συμβατικά αυτοκίνητα, κάτι που επηρέασε πάνω από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι η φωτιά σε ένα ηλεκτρικό τραβάει τα βλέμματα και την δημοσιότητα, στην πράξη δεν αντιπροσωπεύει κάποιο μεγάλο κίνδυνο, όχι τουλάχιστον μεγαλύτερο από τα συμβατικά μοντέλα. Και όσο η τεχνολογία των ΕV θα εξελίσσεται και μπαταρίες νέας τεχνολογίας θα μπαίνουν στο παιχνίδι, τόσο θα γίνονται και πιο ασφαλή στο… φλέγον θέμα της φωτιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς θα προστατεύσετε το Tesla σας από τους χάκερς;
Φωτιά στο αυτοκίνητο: Τι να κάνω;
Τα Tesla εξακολουθούν να παίρνουν φωτιά (+video)

Advertisement