Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Γιατί τα υπέρβαρα ηλεκτρικά είναι πιο επικίνδυνα;

Ελλάδα 7:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί τα υπέρβαρα ηλεκτρικά είναι πιο επικίνδυνα;

Mobility

Γιατί τα υπέρβαρα ηλεκτρικά είναι πιο επικίνδυνα;

Mobility

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Έχουν όμως και ένα βασικό μειονέκτημα που προκαλεί σκεπτικισμό για την ασφάλεια στους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται πλέον με πολύ γοργούς ρυθμούς, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στην αντίληψή μας για την αυτοκίνηση. Μαζί όμως φέρνουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα: το αυξημένο βάρος.

Το βάρος αυτό προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις μπαταρίες, οι οποίες με την παρούσα τεχνολογία προσθέτουν στο αυτοκίνητο μεγάλη επιπλέον μάζα την οποία καλείται να διαχειριστεί στην οδηγική του παρουσία.

Τα περισσότερα μεγάλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπερνούν κατά πολύ τους 2 τόνους, ενώ υπάρχουν και κάποια Pick-up στις ΗΠΑ για τα οποία ακόμα και οι 3 τόνοι είναι ένα “φυσιολογικό” νούμερο.

Advertisement
Advertisement

Για να μην πούμε για το Hummer EV το οποίο αγγίζει αισίως τους 4,5 τόνους. Μάλιστα στην αγορά των ΗΠΑ ετοιμάζονται τουλάχιστον 20 τέτοια μεγάλα ηλεκτρικά pick-up τα οποία αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια στους δρόμους και για τους άλλους οδηγούς.

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την οδική ασφάλεια στους δρόμους, εστιάζουν στον τεράστιο ρόλο που παίζουν τα αυτοκίνητα με μεγάλο βάρος στην κακή εξέλιξη ενός ατυχήματος.

Advertisement

Ήδη από την κυριαρχία των SUV στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, τα μεγάλα και ογκώδη αυτοκίνητα άρχισαν να απασχολούν τους ειδικούς για το τι συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με άλλα αυτοκίνητα. Το πρόβλημα πλέον γίνεται αρκετά πιο πολύπλοκο, καθώς στις μέρες μας τα μεγάλα SUV αποκτούν και το έξτρα βάρος από τις μπαταρίες, μετατρέποντάς τα σε “οδοστρωτήρες” που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε ένα συμβατικό όχημα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα παράγοντας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν απίστευτες επιδόσεις και τρομερές δυνατότητες επιτάχυνσης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται και πολύ δυνατά φρένα για να σταματήσουν σε λογικές αποστάσεις. Κάτι που όπως έχει αποδειχτεί σε αρκετές δοκιμές δεν ισχύει για πολλά από αυτά, με τις αποστάσεις ακινητοποίησής τους να είναι εμφανώς πιο μεγάλες.

Advertisement

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο καθώς οι οδηγοί που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός δυνατού ηλεκτρικού χρειάζεται εξοικείωση και προσοχή για την ακαριαία επιτάχυνση και άμεσα ανακλαστικά ώστε να μπορεί να σταματήσει στο κατάλληλο σημείο, χωρίς να προκαλέσει ατύχημα, χτυπώντας έναν πεζό ή κάποιο άλλο αυτοκίνητο.

Σε κάθε περίπτωση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν αλλαγή στις οδηγικές μας συνήθειες και συνειδητοποίηση ότι το μεγάλο βάρος σε συνδυασμό με το εκρηκτικό γκάζι απαιτούν εγρήγορση και καθαρό μυαλό. Διαφορετικά το ατύχημα δεν θα αργήσει. Και το άτυχο συμβατικό αυτοκίνητο που θα βρεθεί στον δρόμο ενός μεγάλου ηλεκτρικού θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσει ώστε να επιβιώσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χαμηλότερο το κόστος χρήσης στα ηλεκτρικά van από τα diesel!
Πότε τα ηλεκτρικά θα γίνουν… φθηνά;
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το όφελος της τεχνολογίας 800V