Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Ceer Motors μπαίνει σε πορεία δημιουργίας

Ελλάδα 18:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Ceer Motors μπαίνει σε πορεία δημιουργίας

ΝΕΑ

H Ceer Motors μπαίνει σε πορεία δημιουργίας

ΝΕΑ

Πέρυσι, έγινε γνωστή η πρόθεση για τη δημιουργία της Ceer, μιας καινούργιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Εφέτος, αυτό έγινε πράξη.

Advertisement
Advertisement

Οι Σαουδάραβες υπάρχουν στο παγκόσμιο αυτοκινητικό σκηνικό για να αγοράζουν τα πιο ακριβά -ενίοτε και τα πιο εξεζητημένα- μοντέλα των εταιρειών.

Το να κατασκευάσουν το δικό τους αυτοκίνητο δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμούσαν. Τουλάχιστον, μέχρι πέρυσι. Το 2022 έγινε γνωστό ότι πρόκειται να ιδρυθεί η Ceer Motors με την υποστήριξη του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή της βασιλικής οικογένειας αυτού.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο ίδρυσης της νέας αυτοκινητοβιομηχανίας τελεί υπό την επίβλεψη του Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Advertisement
Advertisement

Η διαδικασία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα με την ονομασία «Vision 2030» το οποίο έχει ως στόχο τη μεταστροφή της οικονομίας του αραβικού κράτους από την αποκλειστική παραγωγή πετρελαίου σε άλλους τομείς.

Σκοπός είναι η δημιουργία στη χώρα εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία θα κατασκευάζει οχήματα τα οποία να διατίθενται σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο. Προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει ετησίως οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Σαουδικής Αραβίας.

Advertisement

Η Ceer Motors έχει απεριόριστη χρηματοδότηση από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της, το οποίο έχει επενδύσει χρήματα στην Aston Martin, τη McLaren αλλά και τη Lucid.

Οι Σαουδάραβες έχουν ορίσει τα στελέχη που θα απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας αυτοκινητοβιομηχανίας με επικεφαλής τον Τζιμ Ντελούκα, πρώην Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της General Motors και πρώην Αναπληρωματικός Αντιπρόεδρος στη βιετναμεζική VinFast.

Advertisement

Όπως έγινε γνωστό, οι εγκαταστάσεις της Ceer Motors θα δημιουργηθούν σε μια περιοχή της πόλης που φέρει το όνομα του Βασιλιά Αμπτάλα, την «King Abdullah Economic City». Ως το τέλος του 2030 θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν 500.000 οχήματα ετησίως.

Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζει η εταιρεία. Αυτό που έχει επιβεβαιωθεί είναι ότι θα χρησιμοποιούνται πλαίσια από την ταϊβανεζική Foxconn και μηχανικά μέρη της BMW, έπειτα από άδεια που έχει δώσει η γερμανική εταιρεία.

Advertisement

Η προσπάθεια του κράτους της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτήσει την οικονομία του από το πετρέλαιο έχει ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια. Η επένδυση στη Formula 1, στον τουρισμό, στη δημιουργία κορυφαίων ξενοδοχειακών μονάδων και γηπέδων γκολφ όπως και στο ποδόσφαιρο, είναι κάποιες από τις σχετικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Aπίστευτο: Ακόμα και οι Σαουδάραβες στρέφονται στα ηλεκτρικά!
Ceer Motors, η νέα εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας
Δείτε το τρελό δώρο που έδωσε στους ποδοσφαιριστές ο Πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν