Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Aπίστευτο: Ακόμα και οι Σαουδάραβες στρέφονται στα ηλεκτρικά!

Ελλάδα 15:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Aπίστευτο: Ακόμα και οι Σαουδάραβες στρέφονται στα ηλεκτρικά!

ΝΕΑ

Aπίστευτο: Ακόμα και οι Σαουδάραβες στρέφονται στα ηλεκτρικά!

ΝΕΑ

Η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου βλέπει πολύ μακριά στο μέλλον. Εκεί που όπως φαίνεται θα κυριαρχούν τα ηλεκτρικά.

Advertisement
Advertisement

Αν υπάρχουν ακόμα φανατικοί πολέμιοι της ηλεκτροκίνησης, η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία στρέφεται προς την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ίσως να αποτελέσει την χαριστική βολή.

Η είδηση βέβαια δεν είναι καινούργια, μιας και πριν μερικούς μήνες είχαμε αναφερθεί στην δημιουργία μίας εταιρίας παραγωγής αυτοκινήτων στην Σαουδική Αραβία. Το νέο είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρία με την ονομασία Ceer προχωρά με πολύ γρήγορα βήματα, και μάλιστα έχει ως στόχο να έχει ετήσια παραγωγή 500.000 αυτοκινήτων ετησίως μέχρι το 2030.

Πίσω από την εταιρία κρύβεται η Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) η οποία βλέπει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ένα πεδίο δόξης -και χρημάτων- λαμπρό, και δεν θέλει να μείνει πίσω σε έναν τομέα που φαίνεται ότι θα επικρατήσει παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Advertisement
Advertisement

Η Aramco αποφάσισε ότι η εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων έπρεπε να γίνει εντός της Σαουδικής Αραβίας, έστω και αν στην προσπάθεια συνδράμουν μεγάλοι και διάσημη προμηθευτές τεχνολογίας από όλο τον κόσμο. Η Ceer έχει ως στόχο να παράγει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα σχεδιάζονται και θα παράγονται μέσα στην Σαουδική Αραβία.

Στις πρώτες ανακοινώσεις για την δημιουργία της εταιρίας ήρθαν στο τραπέζι τα ονόματα της Foxconn για τα ηλεκτρονικά και την παραγωγική διαδικασία, και της BMW για τα εξαρτήματα. Νεότερες ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα πρόσθεσαν και το όνομα της Hyundai, με την οποία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Στην χώρα αυτή την στιγμή όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα είναι εισαγόμενα. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, καθώς θα φτιαχτούν εργοστάσια παραγωγής και εξέλιξης οχημάτων σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού.

Advertisement

Η Σαουδική Αραβία θέλει να ενισχύσει το ΑΕΠ της που δεν εξαρτάται από το πετρέλαιο μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς έχει αρχίσει να βλέπει το -ακόμα μακρινό- τέλος του πετρελαίου. Μάλιστα η ίδια η χώρα θέλει να έχει μειώσει αισθητά το αποτύπωμά της σε CO2 έως το 2060.

Η Ceer έχει προχωρήσει και σε εξαγορές, διατηρώντας το 65% της αμερικάνικης εταιρίας Lucid η οποία είναι ιδιαίτερα προηγμένη στην τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εστιάζοντας κυρίως στην εξέλιξη των μπαταριών και την μείωση του βάρους των οχημάτων.

Advertisement

Μία φήμη που κυκλοφόρησε πρόσφατα θέλει τους Σαουδάραβες να εξαγοράζουν πλήρως την Lucid και να την χρησιμοποιούν ως βάση για την Ceer, κάτι που εκτόξευσε στο διπλάσιο την τιμή της μετοχής της Lucid, παρά το γεγονός ότι έχει σημαντικές απώλειες (καμία σχέση με την Tesla).

Το μόνο που μένει πλέον είναι να παρουσιαστεί και επίσημα κάποιο πρωτότυπο της Ceer ώστε να πάρουν σάρκα και οστά τα σχέδια των Σαουδαράβων για το δικό τους ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και να πεισθούν και όσοι ακόμα δεν πιστεύουν ότι η ηλεκτροκίνηση είναι ήδη εδώ και θα αλλάξει τα πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
2+1 λόγοι που τα ηλεκτρικά καταναλώνουν πολύ εκτός πόλης
Peugeot e-Lion: Όλα ηλεκτρικά
Τα ηλεκτρικά βάζουν τέλος στα όρια ταχύτητας

Advertisement