Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά χάνουν τόσο πολύ σε αξία;

Ελλάδα 18:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά χάνουν τόσο πολύ σε αξία;

ΝΕΑ

Γιατί τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά χάνουν τόσο πολύ σε αξία;

ΝΕΑ

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι γεμάτη προβλήματα και παγίδες. Και μία από αυτές αφορά τις χαμηλές τιμές των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών.

Advertisement
Advertisement

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση: την πτώση των υπολειμματικών αξιών και της τελικής αξίας των μεταχειρισμένων.

Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, οι τιμές μεταπώλησής τους υστερούν σε σχέση με εκείνες των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η τάση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και των ειδικών του κλάδου, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά υιοθέτησης των ηλεκτρικών και τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Advertisement
Advertisement

Ένας από τους κύριους λόγους για αυτή τη διαφορά είναι η πληθώρα κρατικών κινήτρων που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση των πωλήσεων νέων EV. Ενώ τα κίνητρα αυτά μειώνουν το αρχικό κόστος αγοράς των νέων EV, δεν επεκτείνονται στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Κατά συνέπεια, τα μεταχειρισμένα EV δεν έχουν την τεχνητή ώθηση της ζήτησης που παρέχουν αυτά τα κίνητρα, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά για τους αγοραστές.

Επιπλέον, ο γρήγορος ρυθμός τεχνολογικής προόδου των EV συμβάλλει στην ταχύτερη απαξίωσή τους σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά οχήματα, τα EV δεν ακολουθούν το τυπικό μοτίβο της ανανέωσής τους στα μέσα του κύκλου. Αντιθέτως, καινοτομούν συνεχώς, καθιστώντας τα παλαιότερα μοντέλα λιγότερο ελκυστικά.

Βελτιώσεις όπως οι μεγαλύτερες μπαταρίες, οι αποδοτικότεροι ηλεκτροκινητήρες και οι αναβαθμίσεις λογισμικού που πραγματοποιούνται μέσω over the air ενημερώσεων συμβάλλουν περαιτέρω στην ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων.

Advertisement

Η «υγεία» των μπαταριών αποτελεί επίσης πρόκληση για την αγορά μεταχειρισμένων EV. Με τις μπαταρίες να αποτελούν σημαντικό μέρος του κόστους ενός EV, η αποδοτικότητα και η κατάστασή τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αξία του οχήματος.

Παράγοντες όπως οι κύκλοι ταχείας φόρτισης και οι ακατάλληλες συνήθειες φόρτισης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας.

Advertisement

Δυστυχώς, οι αγοραστές συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις κρίσιμες πληροφορίες, γεγονός που οδηγεί σε αβεβαιότητα και χαμηλότερες τιμές στην αγορά μεταχειρισμένων EV.

Η αστάθεια της αγοράς που προκαλείται από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει τόσο τις αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και τους αγοραστές.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ιδίως εκείνες που πωλούν premium ηλεκτρικά, τείνουν να υπερεκτιμούν τις υπολειμματικές αξίες για να πληρούν τις απαιτήσεις εκπομπών ρύπων.

Ωστόσο, καθώς τα ηλεκτρικά γίνονται πιο mainstream και εισέρχονται στην αγορά μοντέλα με χαμηλότερες τιμές, αυτές οι διογκωμένες αξίες καθίστανται μη βιώσιμες.

Επιπλέον, οι μειώσεις τιμών από κατασκευαστές όπως η Tesla έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των νέων και μεταχειρισμένων EV, δημιουργώντας περαιτέρω διακυμάνσεις στην αγορά.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν διάφορες στρατηγικές. Η απλοποίηση των διαμορφώσεων των οχημάτων μπορεί να καταστήσει τις επιλογές και τα χαρακτηριστικά πιο διαφανή για τους αγοραστές, συμβάλλοντας στη βελτίωση των υπολειμματικών αξιών.

Εταιρείες όπως η Citroen έχουν υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση προσφέροντας περιορισμένα επίπεδα εξοπλισμού και μειώνοντας τις επιλογές προσαρμογής.

Επιπλέον, η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας για τις μπαταρίες είναι ζωτικής σημασίας. Η βρετανική μηχανολογική εταιρεία Altelium λανσάρει μια πλατφόρμα για την ακριβή αξιολόγηση της κατάστασης των μπαταριών των ηλεκτρικών, προσφέροντας εκτεταμένες εγγυήσεις για τα μεταχειρισμένα EV.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι καθώς τα ηλεκτρικά καθιερώνονται περισσότερο και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι υπολειμματικές τους αξίες θα σταθεροποιηθούν.

Η αγορά θα προσαρμοστεί τελικά στη νέα τεχνολογία, οδηγώντας σε μια πιο προβλέψιμη και βιώσιμη αγορά μεταπώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η συμμαχία που αλλάζει τα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Είναι έξυπνοι οι Γιαπωνέζοι που καθυστερούν τα ηλεκτρικά;
Ποια Tesla; Τα αγαπημένα ηλεκτρικά των Ιαπώνων είναι αυτά!