Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τόσο άσχημα ονόματα;

Ελλάδα 6:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τόσο άσχημα ονόματα;

ΝΕΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τόσο άσχημα ονόματα;

ΝΕΑ

Για όσους από εμάς μεγαλώσαμε με αυτοκίνητα όπως η Alfa Romeo Alfetta, Toyota Corolla ή VW Golf, τα ονόματα των σύγχρονων ηλεκτρικών μοιάζουν με τύπους χημικών ενώσεων για φάρμακα.

Advertisement
Advertisement

Ακόμα και όσοι δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους κάποια στενή σχέση με το αυτοκίνητο σίγουρα έχουν ακούσει ονόματα όπως το Toyota Corolla, Porsche 911 ή Ferrari Enzo.

Όμως τα ονόματα των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων φαίνεται ότι έχουν φτιαχτεί από έναν αλγόριθμο μιας μηχανής τεχνητής νοημοσύνης. Ονόματα όπως Toyota bZ4X, Honda e:Ny1 ή VW ID. 3 θυμίζουν περισσότερο μαθηματικές εξισώσεις παρά ένα σημείο αναφοράς που θα προκαλέσει έναν συναισθηματικό δεσμό του καταναλωτή με το αυτοκίνητό του.

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα αυτοκινήτων τα ονόματα των οποίων κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα σε πολλές δεκαετίες, και να αποκτήσουν δύναμη και πέρα από την στενά όρια της αυτοκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Για παράδειγμα, το Beetle (ή Σκαραβαίος επί το ελληνικότερο) υπήρξε ένα σύμβολο μίας ολόκληρης γενιάς και σημάδεψε την αυτοκίνηση για πολλές δεκαετίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Το ίδιο και η εμβληματική Porsche 911, που παρουσιάστηκες το 1965 ή η Toyota Corolla, το όνομα της οποίας βρίσκεται ανάμεσά μας από το 1964.

Η άφιξη της ηλεκτροκίνησης έχει περιπλέξει τα πράγματα και σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, το πρώτο καθαρά ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Toyota έχει ένα πολύ παράξενο όνομα-γλωσσοδέτη.

Advertisement

Το bZ4X προέρχεται από το “Beyond Zero” (“πέρα από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων”, με το b πεζό και το Z κεφαλαίο!), το 4 αναφέρεται στην τετρακίνηση ενώ το Χ δηλώνει το crossover σχήμα του. Όλα αυτά δημιουργούν ένα όνομα το οποίο είναι μάλλον πολύ μπερδεμένο και καθόλου ελκυστικό σε όσους μέχρι σήμερα αγόραζαν μία Corolla.

Το ίδιο μπερδεμένα είναι και κάποια άλλα σύγχρονα ονόματα, όπως το Honda e:Ny1, ή η οικογένεια ID. της VW (με την τελεία να μπερδεύει τους πάντες αλλά και τα προγράμματα γραφής κειμένου).

Advertisement

Ειδικοί παρατηρούν ότι πολλά από αυτά τα ονόματα δείχνουν το άγχος της κάθε εταιρίας να αναδείξει την ηλεκτρική διάσταση του αυτοκινήτου, επιλέγοντας κάποιους φουτουριστικούς συνδυασμούς που όμως τελικά καταλήγουν σε γλωσσοδέτες που δεν είναι καθόλου ελκυστικοί.

Κάποιοι θα πουν ότι το όνομα ενός αυτοκινήτου έχει μικρότερη σημασία από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Όμως αν το δει κάποιος διαχρονικά, τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία ήταν εκείνα με ονόματα που ξεχώριζαν, είχαν κάποιο ιστορικό υπόβαθρο και είχαν και διάρκεια στον χρόνο.

Υπάρχουν επίσης εταιρίες που ακολουθούν σε αυτή την πρώτη φάση της ηλεκτροκίνησης μία ακατανόητη πορεία σε ότι έχει να κάνει με τα ονόματα των μοντέλων της. Η Audi για παράδειγμα αναζητά ακόμα την ταυτότητά της επιμένοντας με την αναγραφή “e-tron” στα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Advertisement

Ενώ ένα αντίστοιχο λάθος έκανε και η Mercedes, με τη δημιουργία του brand EQ και μία σειρά μοντέλων που απλά αλλάζει το τελευταίο όνομα στην γκάμα (και προστίθεται και ένα AMG σε κάποια από αυτά ώστε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα).

H Polestar από την άλλη ακολουθεί τη λογική του iPhone. Το πρώτο μοντέλο της ήταν το 1, τώρα υπάρχουν το 2 και το 3 και κάποια στιγμή θα δούμε (αν ισχύσει αυτή η αρίθμηση) την έκδοση 12 την οποία θα ακολουθεί το μοντέλο 13 (όπως ακριβώς στα κινητά).

Υπάρχουν πάντως και εταιρίες που τα καταφέρνουν πολύ καλά με τα ονόματα. Το Ariya της Nissan, το οποίο φέρεται να είναι μια βελτίωση της σανσκριτικής λέξης για το ευγενές ή το αξιοθαύμαστο. Η Taycan της Porsche είναι μια μοναδική επιλογή, αλλά φέρνει επίσης στο μυαλό ένα άπιαστο θηρίο της ζούγκλας.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι αν ένα μοντέλο οφείλει να ξεχωρίσει και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης πρέπει να το κάνει και με το όνομά του. Και αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός λογαρίθμου που γέννησε μία μηχανή τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά κυρίως αποτέλεσμα της φαντασίας και της αγάπης των σχεδιαστών κάθε εταιρίας για το αυτοκίνητό τους.

Όσο για τα επόμενα 25 χρόνια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ονόματα όπως η Corolla θα είναι και πάλι μαζί μας. Για το όνομα bZ4X (προσοχή μην κάνετε λάθος, το b πεζό και το Z κεφαλαίο, έλεος!) δεν είμαστε και τόσο σίγουροι αν θα το θυμάται κανείς μετά από πέντε χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεχάστε τα Subaru STi, το μέλλον είναι τα STe
Παραμένει… κόντρα στο ρεύμα η Toyota
Σχεδόν έτοιμο το «αντι-Tesla Model 3» της Toyota