Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι αγοραστές μεταχειρισμένων δεν ενδιαφέρονται για τα ηλεκτρονικά

Ελλάδα 22:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι αγοραστές μεταχειρισμένων δεν ενδιαφέρονται για τα ηλεκτρονικά

ΝΕΑ

Οι αγοραστές μεταχειρισμένων δεν ενδιαφέρονται για τα ηλεκτρονικά

ΝΕΑ

Μία νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι αγοράζουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Αποτελούν πλέον μέρος του βασικού εξοπλισμού όλων των αυτοκινήτων ακόμα και των πιο φθηνών, με μεγάλο μέρος των οδηγών να έχει εξοικειωθεί με την λειτουργία τους.

Ο λόγος για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης τα οποία καλούνται να εξασφαλίσουν υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας αλλά και λιγότερο άγχος για τον οδηγό.

Όμως μία νέα μελέτη που έκανε το Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) στην Αμερική, ανέδειξε μία ενδιαφέρουσα παράμετρο. Το γεγονός δηλαδή ότι αρκετοί οδηγοί μεταχειρισμένων απλά αγνοούν τα πιο σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης και ενεργητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων τους.

Advertisement
Advertisement

Αυτό δείχνει ότι οι με το πέρασμα του αυτοκινήτου στην αγορά του μεταχειρισμένου, βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα αγοραστικό κοινό που είναι λιγότερο ενημερωμένο σχετικά με αυτά τα νέα συστήματα. Κάτι που έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τον τελευταίο καιρό, με την εκρηκτική άνοδο της αγοράς των μεταχειρισμένων λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στα καινούργια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 750 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ του 2016 και του 2019. Οι 402 από αυτούς αγόρασαν τα αυτοκίνητα καινούργια ενώ οι 362 τα πήραν μεταχειρισμένα.

Advertisement

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι αγοραστές μεταχειρισμένων έδειξαν σαφώς μικρότερο ενδιαφέρον για να γνωρίσουν τις λειτουργίες και τα συστήματα υποβοήθησης που υπήρχαν στα οχήματά τους.

Το συμπέρασμα της μελέτης παρατήρησε επίσης ότι οι οδηγοί των μεταχειρισμένων ήταν εκείνοι που είχαν την μικρότερη ενημέρωση για το πως λειτουργούν αυτά τα συστήματα και είχαν και λιγότερη εμπιστοσύνη στην λειτουργία τους. Κάτι που οδηγεί σε λιγότερο συχνή χρήση και μείωση των ωφελημάτων που αυτά μπορούν να προσφέρουν.

Advertisement

Γιατί όμως οι αγοραστές μεταχειρισμένων επιδεικνύουν τόσο διαφορετική συμπεριφορά; Η έρευνα καταλήγει ότι αυτό σχετίζεται με την εκπαίδευση και το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων καταναλωτών.

Αυτό που συμβαίνει κατά κύριο λόγο είναι ότι ο πωλητής μιας “μάντρας” με πολλές διαφορετικές μάρκες όχι μόνο δεν γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του κάθε οχήματος αλλά δεν μπορεί και να τα προωθήσει ως μη ενδιαφέροντα εμπορικά.

Advertisement

Παράλληλα, ισχύει και το ότι ο αγοραστής καινούργιου ψάχνει και ενημερώνεται εξονυχιστικά για κάθε χαρακτηριστικό του οχήματός του, ενώ όποιος αγοράζει μεταχειρισμένο τις περισσότερες φορές το βλέπει ως λύση ανάγκης οπότε δεν ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στα τεχνικά του χαρακτηριστικά και ιδίως σε όλα αυτά τα συστήματα.

Η ενημέρωση λοιπόν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για κάποιον που αγοράζει είτε μεταχειρισμένο είτε καινούργιο αυτοκίνητο ώστε να αποκτήσει την σαφή γνώση για το πως τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ασφάλειά του. Και πάνω από όλα χρειάζεται ψάξιμο και έρευνα ώστε να γνωρίζει κανείς τι αγοράζει και πως λειτουργεί το σύστημα, έτσι ώστε να το αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κενά ασφαλείας στα συστήματα παρακολούθησης του οδηγού
Είναι αποτελεσματικά τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος;
Τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης χρειάζονται επανεξέταση