Τα συστήματα υποβοήθησης μας έχουν κάνει απερίσκεπτους
ΝΕΑ
Αν και στόχος των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης είναι η πρόληψη ατυχημάτων και η ξεγνοιασιά του οδηγού, μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι έχουν και αρνητικές επιπτώσεις.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν κινδύνους, να φρενάρουν αυτόματα και να διατηρούν την απόστασή τους από το προπορευόμενο όχημα.
WHAT CAR
Η εξέλιξη των συστημάτων υποβοήθησης έχει ενισχύσει σημαντικά την ενεργητική ασφάλεια, όμως φαίνεται πως κρύβει και μία παγίδα: ορισμένοι οδηγοί, αντί να αισθάνονται ασφαλέστεροι, αποκτούν υπερβολική εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και χαλαρώνουν σε επικίνδυνο βαθμό.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της AXA στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στις νεότερες ηλικίες. Τα συστήματα υποβοήθησης έχουν φτιαχτεί για να μειώνουν τον κίνδυνο και να υποστηρίζουν τον οδηγό σε δύσκολες καταστάσεις, όχι όμως να τον απαλλάσσουν από την ευθύνη της οδήγησης.
Η χρησιμότητα της τεχνολογίας φαίνεται να αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των οδηγών. Το 77% των ερωτηθέντων στη μελέτη της AXA θεωρεί ότι τα συστήματα υποβοήθησης αυξάνουν την ασφάλεια στους δρόμους.
Την ίδια στιγμή, όμως, το 44% εκτιμά ότι οι οδηγοί βασίζονται υπερβολικά στην τεχνολογία και κατά συνέπεια είναι λιγότερο προσεκτικοί.
Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. Το 48% των νεαρών οδηγών δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει κάποιο σύστημα υποβοήθησης προκειμένου να ασχοληθεί κατά τη διάρκεια της οδήγησης με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να κοιτάξει το smartphone ή να φάει. Στους νεαρούς άνδρες το ποσοστό φτάνει μάλιστα στο 63%.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι επίσης σημαντική. Το 19% των ανδρών δηλώνει ότι έχει αξιοποιήσει τα συστήματα υποβοήθησης προκειμένου να κάνει κάτι άλλο την ώρα που οδηγεί, έναντι μόλις 7% των γυναικών.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και τα πιο εξελιγμένα συστήματα δεν μετατρέπουν ένα συμβατικό αυτοκίνητο σε πλήρως αυτόνομο όχημα. Ένα σύστημα διατήρησης λωρίδας μπορεί να διορθώσει την πορεία, ενώ ένα adaptive cruise control μπορεί να διατηρεί την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Ωστόσο, ο οδηγός πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς την κυκλοφορία και να είναι έτοιμος να παρέμβει ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα συστήματα υποβοήθησης έχουν ήδη αποδειχθεί χρήσιμα στην αποτροπή επικίνδυνων καταστάσεων. Συνολικά, το 37% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι ένα τέτοιο σύστημα τούς έχει βοηθήσει τουλάχιστον μία φορά να αποφύγουν έναν κίνδυνο.
Το ποσοστό είναι υψηλότερο στις πόλεις, όπου το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει αντίστοιχη εμπειρία, έναντι 34% στην επαρχία.
Βέβαια, οι αυξημένες δυνατότητες της τεχνολογίας φαίνεται να δημιουργούν και έναν διαφορετικό κίνδυνο. Το 22% των ερωτηθέντων αναφέρει, ότι έχει βρεθεί σε επικίνδυνη κατάσταση εξαιτίας ενός συστήματος υποβοήθησης, η οποία, όπως εκτιμά, δεν θα είχε προκύψει χωρίς την παρουσία του συστήματος.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπήρξε τεχνική βλάβη. Σε αρκετές περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας ή στην άγνοια των περιορισμών της.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμπεριφορά όσων χρησιμοποιούν συχνότερα το αυτοκίνητό τους. Μόλις το 12% των οδηγών που βρίσκονται στον δρόμο τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το 80% αυτών θεωρεί ότι τα συστήματα υποβοήθησης αυξάνουν την ασφάλεια στην κυκλοφορία.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συχνή επαφή με την τεχνολογία δεν οδηγεί απαραίτητα σε πιο απρόσεκτη συμπεριφορά. Αντίθετα, οι οδηγοί που γνωρίζουν καλύτερα τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς των συστημάτων φαίνεται να μπορούν να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματά τους χωρίς να τους παραχωρούν την ευθύνη της οδήγησης.
Το ζήτημα αναμένεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα επόμενα χρόνια, καθώς η αυτοκίνηση οδεύει προς ολοένα υψηλότερα επίπεδα στην αυτόνομη οδήγηση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της AXA από τη YouGov, από τις 24 έως τις 27 Ιουλίου 2026, σε δείγμα 2.032 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν τον πληθυσμό ως προς την ηλικία, το φύλο και την περιοχή, ενώ τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν αντίστοιχα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Επανασχεδιάστηκε (ξανά) το Renault Kwid
Πολλά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά VW θα μπουν στην αγορά, θα έρθουν και στην Ελλάδα;
Χιλιάδες οι απλήρωτες κλήσεις σε supercars στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις