Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί έπεσαν οι πωλήσεις EV και PHEV στη Γερμανία;

Ελλάδα 14:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί έπεσαν οι πωλήσεις EV και PHEV στη Γερμανία;

ΝΕΑ

Γιατί έπεσαν οι πωλήσεις EV και PHEV στη Γερμανία;

ΝΕΑ

Τα στοιχεία των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων για τον πρώτο μήνα του 2023 στη Γερμανία κατέδειξαν πως αυτοί που επέλεξαν εξηλεκτρισμένα οχήματα μειώθηκαν!

Advertisement
Advertisement

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Γερμανίας, τον Ιανουάριο οι πωλήσεις καινούργιων plug-in υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά της χώρας ήταν μειωμένες κατά 13,2%, συγκριτικά με αυτές του πρώτου μήνα του 2022.

Επίσης, μειωμένες κατά 6,2% ήταν και αυτές των καινούργιων αυτοκινήτων με υβριδικής διάταξης κινητήρα, ενώ οι πωλήσεις αυτών μόνο με θερμικό κινητήρα αυξήθηκαν κατά 3,5%, πάντα για τη γερμανική αγορά και σε σχέση με τον πρώτο μήνα της περυσινής χρονιάς.

Advertisement
Advertisement

Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση μείωσε το ποσό επιδότησης για την αγορά καινούργιου εξηλεκτρισμένου αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, μέχρι και πέρυσι τον Δεκέμβριο το επιδοτούμενο ποσό έφτανε έως τις 9.000 ευρώ για αυτοκίνητα που η προ φόρων τιμή τους ήταν μέχρι 40.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μοιραζόταν μεταξύ του αγοραστή και του κατασκευαστή.

Ωστόσο, από τον Ιανουάριο, η επιδότηση μειώθηκε στο μισό, φτάνοντας έως τις 4.500 ευρώ. Πλήρης ανατροπή υπήρξε για τα καινούργια μοντέλα με υβριδικής διάταξης κινητήρα. Γι’ αυτά, ως και το τέλος του 2022 η επιδότηση έφτανε έως τις 6.750 ευρώ για αυτοκίνητα που η προ φόρων τιμή τους ήταν μέχρι 40.000 ευρώ. Πλέον, από τον προηγούμενο μήνα η γερμανική κυβέρνηση κατήργησε εντελώς το μέτρο επιδότησής τους.

Advertisement

Έτσι, οι τιμές πώλησης των εξηλεκτρισμένων νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν σε υπολογίσιμο βαθμό ακόμα και για τους Γερμανούς υποψήφιους αγοραστές. Στελέχη τού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της χώρας προβλέπουν ότι οι πωλήσεις των οχημάτων αυτής της τεχνολογίας δεν θα ανακάμψουν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, αναμένουν ότι στο τέλος του 2023 οι πωλήσεις τους θα είναι μειωμένες κατά 8% σε σχέση με αυτές της περυσινής χρονιάς.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί καταρρέει η Βαλχάλα των ηλεκτρικών;
Ποιοί κυριαρχούν στα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά;
Αυτονομία ηλεκτρικών: Αλήθειες και ψέματα