Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γεγονός ο νέας γενιάς σταθμός ανταλλαγής μπαταριών (+video)

Ελλάδα 17:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γεγονός ο νέας γενιάς σταθμός ανταλλαγής μπαταριών (+video)

ΝΕΑ

Γεγονός ο νέας γενιάς σταθμός ανταλλαγής μπαταριών (+video)

ΝΕΑ

Η Nio γυρνά την πλάτη στους σταθμούς φόρτισης και καταθέτει μια πρόταση που μπορεί να φέρει την επαναστάση στην ηλεκτρική κινητικότητα.

Advertisement
Advertisement

Την ώρα που σύσσωμη η αυτοκινητική κοινότητα αναζητά μανιωδώς νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν αφενός την αύξηση της αυτονομίας στα ηλεκτρικά και αφετέρου τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τη φόρτιση των μπαταριών, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Nio καταθέτει τη δική της πρόταση.

Πρόκειται για σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών, οι οποίοι ουσιαστικά καταργούν τον ανεφοδιασμό σε παροχές ρεύματος. Μέσω αυτών των “έξυπνων” σταθμών, οι οδηγοί, αντί να σταματούν για φόρτιση, θα μπορούν ν’ αντικαταστήσουν την «άδεια» μπαταρία τους με μία πλήρως φορτισμένη.

Advertisement
Advertisement

Το μεγαλύτερο προσόν της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η διάρκεια της όλης διαδικασίας, η οποία ολοκληρώνεται σε 3 λεπτά. Ειδικότερα, αφού το όχημα εισέλθει στον σταθμό (μοιάζει με πλυντήριο αυτοκινήτων), ανυψώνεται μέσω ειδικού μηχανισμού (ανυψωτήρα) και εν συνεχεία διενεργείται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αφαίρεσης της μπαταρίας και αντικατάστασής της με μια φορτισμένη.

Όπως είχε δηλώσει προ μηνών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nio, William Bin Li, «έχουν αναπτυχθεί πάνω από 143 σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών σε 64 πόλεις της Κίνας, και έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 800.000 ανταλλαγές μπαταριών».

Γεγονός η δεύτερη γενιά των «έξυπνων» σταθμών

Μπορεί οι παραπάνω σταθμοί να προβάλλουν στα μάτια μας ως διαστημική τεχνολογία, για τη Nio, ωστόσο, ήδη έχουν… απαρχαιωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η αυτοκινητοβιομηχανία ήδη εγκαινίασε στο Πεκίνο τον πρώτο δεύτερης γενιάς σταθμό αντικατάστασης μπαταριών, ο οποίος αναπτύχθηκε από κοινού με την China Petroleum & Chemical Corp, (ευρέως γνωστή ως Sinopec), τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Ασίας.

Advertisement

Ο νέος σταθμός –υπό την ονομασία Power Swap Station 2.0, πέρα από την αστραπιαία αντικατάσταση των μπαταριών, επιτρέπει στα μοντέλα να εισέρχονται αυτόνομα εντός του σημείου.

Advertisement

Σύμφωνα με τη Nio, οι δεύτερης γενιάς σταθμοί μπορούν να πραγματοποιούν 312 αντικαταστάσεις μπαταριών εντός 24 ωρών,  κάτι που σημαίνει πως η όλη διαδικασία ανά όχημα δεν απαιτεί περισσότερα από 4,6 λεπτά ή 277 δευτερόλεπτα – συμπεριλαμβανομένης της στάθμευσης.

Στόχος των δύο εταίρων, Nio και Sinopec, είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουν εγκαταστήσει 5.000 σταθμούς αντικατάστασης μπαταριών. Η στρατηγική συνεργασία τους επεκτείνεται και σε άλλους ραγδαία αναπτυσσόμενους κλάδους όπως είναι η εξέλιξη «έξυπνων» αυτοκινήτων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
CUPRA: Ετοιμάζει προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο
Είναι η ηλεκτροκίνηση ταξική;
Οι Πρωταθλήτριες χώρες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα