Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Hyundai Kona N (+video)

Ελλάδα 7:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Hyundai Kona N (+video)

ΝΕΑ

Επίσημο: Hyundai Kona N (+video)

ΝΕΑ

Με δίλιτρο turbo μοτέρ και 280 PS (η μέγιστη ισχύς ανεβαίνει έως τους 290 με την χρήση του N Grin Shift), το Kona N μοιάζει σαν ένα hot-SUV έτοιμο να χυμήξει στις πίστες. Η διάθεσή του στις ευρωπαϊκές αγορές θα ξεκινήσει μέσα στο έτος.

Advertisement
Advertisement

H Hyundai χτίζει σταδιακά το δικό της μύθο στα σπορ μοντέλα επιδόσεων αφού μετά τα i30 N και i20 N έρχεται να προσθέσει και το Kona N.

Εδώ και καιρό γνωρίζαμε για την ύπαρξη του μοντέλου που φέρνει τους Κορεάτες σε νέα πεδία δράσης με ένα «πολεμικό» κόμπακτ SUV που έχει τέτοιο στήσιμο ώστε να μπορεί να «γράφει» τάχιστους χρόνους στις πίστες και ταυτόχρονα να είναι ευκολοδήγητο στην καθημερινότητα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρία.

Advertisement
Advertisement

Οπτικά το Kona N έχει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να μας πείσει για τις δυνατότητες του. Όπως μπορούμε να δούμε στις φωτογραφίες μπροστά υπάρχει μία πιο επιθετική μάσκα που πλαισιώνεται από έναν εξίσου σπορ προφυλακτήρα. Στο καπό υπάρχουν τρεις μικρές εισαγωγές ως σημάδια ισχύος (τα έχουμε δει ήδη στην έκδοση N Line) που υπογραμμίζονται στο χαμηλότερο χείλος του προφυλακτήρα από μια κόκκινη ρίγα.

 

Η κόκκινη ρίγα ρέει και στα πλαϊνά από όπου ξεχωρίζουμε τις ειδικής σχεδίασης N 19άρες ζάντες. Το παρόν δίνει και στο πίσω μέρος αγκαλιάζοντας το διαχύτη με τις δύο στρόγγυλες απολήξεις, ενώ ψηλότερα υπάρχει μια διπλή πτέρυγα με ενσωματωμένο ένα τριγωνικό στοπ.

Advertisement

Φυσικά, το αμάξωμα κοσμούν και τα σχετικά N λογότυπα, ενώ η εικόνα στο εσωτερικό είναι ανάλογη με σπορ καθίσματα και τους σχετικούς διακόπτες επιλογής προφίλ κίνησης (Eco, Normal, Sport, N, Custom) μέσω του συστήματος παραμετροποίησης του N Grin Control. Κερασάκι στην τούρτα είναι ένα εξελιγμένο HUD με απεικόνιση σπορ πληροφοριών.

Advertisement

Κάτω από το καπό υπάρχει η γνωστή συνταγή με τον δίλιτρο turbo τετρακύλινδρο να αποδίδει 280 PS και 392 Nm ροπής με την ισχύ να αυξάνεται για λίγο (συγκεκριμένα για 20 sec, το boost είναι ξανά διαθέσιμο μετά από 40 sec) έως τα 290 PS με την χρήση του N Grin Shift. Η ισχύς περνά στους μπροστινούς τροχούς μέσω αυτόματου διπλόδισκου κιβωτίου 8 σχέσεων και τιθασεύεται από ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό.

Advertisement

Αξιοσημείωτη είναι η λειτουργία launch control η οποία βοηθά το Kona N να επιταχύνει από στάση στα πρώτα 100 km/h σε μόλις 5,5 sec με την τελική να φτάνει τα 240 km/h. Καθόλου άσχημα, για ένα SUV πίστας, όπως τονίζουν οι Κορεάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η φαρέτρα του ολοκαίνουριου Hyundai Bayon (video)
Δοκιμή: Νέο Hyundai Kona 1.0T 120 PS 7DCT
Hyundai Santa Cruz: Για τη δουλειά, αλλά και εκδρομές (video)