Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια του Seat Ibiza

Ελλάδα 4:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια του Seat Ibiza

ΝΕΑ

Επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια του Seat Ibiza

ΝΕΑ

Το Ibiza είναι το σημαντικότερο μοντέλο της Seat, αυτό που έθεσε τις βάσεις για να γίνει η Seat ένας υπολογίσιμος κατασκευαστής στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Εφέτος, συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εμφάνιση του Ibiza στην αγορά. Το supermini μοντέλο της Seat ήταν ένα σύγχρονο μοντέλο το οποίο έδωσε μια νέα εμπορική πορεία στην εταιρεία μετά τον απογαλακτισμό της από τη Fiat και την καθιέρωσε ως μια ισάξια αυτοκινητοβιομηχανία, στη δεκαετία του 1980.

Από το 1950 που ιδρύθηκε η εταιρεία ως τότε παρήγαγε αυτοκίνητα τα οποία ήταν παραλλαγές αντίστοιχων της Fiat.

Με το Ibiza έδειξε ότι μπορεί λειτουργήσει επιχειρηματικά ως αυτόνομη, δημιουργώντας εξαρχής τα δικά της μοντέλα. Σχεδιασμένο από τον διάσημο Τζορτζέτο Τζουτζιάρο το Ibiza ξεχώριζε για το στυλ του.

Advertisement
Advertisement

Όπως είναι γνωστό, η ισπανική εταιρεία ανήκει στον Όμιλο Volkswagen από το 1986 και το Ibiza ήταν το αυτοκίνητο που συνέβαλε στην εξαγορά της Seat από τους Γερμανούς.

Πώς συνέβη αυτό; Κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του οι Ισπανοί είχαν ζητήσει από τους ανθρώπους της Porsche (η οποία λειτουργεί και συμβουλευτικά για όποιον της το ζητήσει) να τους βοηθήσουν στη σχεδίαση ενός συστήματος ψεκασμού καυσίμου για τον κινητήρα που θα είχε το Ibiza.

Advertisement

Έτσι, η συνεργασία αποτέλεσε την αρχή για μια διαδικασία η οποία κατέληξε στην εξαγορά της από τον γερμανικό Όμιλο, έπειτα από τη συμφωνία που υπεγράφη με την ισπανική κυβέρνηση, στην οποία άνηκε η Seat.

Το 2017 παρουσιάστηκε η πέμπτη γενιά του και το 2021 επανασχεδιάστηκε. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 40 ετών ύπαρξής του στην αγορά, τα στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια επετειακή έκδοση για να τιμήσουν το γεγονός.

Advertisement

Ονομάζεται «Anniversary Limited Edition» και θα είναι διαθέσιμη μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Όπως ανακοινώθηκε, αυτή χαρακτηρίζεται από το αναβαθμισμένο επίπεδο εξοπλισμού.

Έτσι, το αμάξωμα του Ibiza «Anniversary Limited Edition» είναι βαμμένο σε γκρι χρώμα («Graphene Grey») το οποίο επιλέχθηκε αποκλειστικά για την περίσταση.

Advertisement

Οι τροχοί του είναι ελαφρού κράματος, διάστασης 18 ιντσών και σχεδιασμένοι για τη συγκεκριμένη έκδοση. Επίσης, στη μεσαία κολώνα του αμαξώματος υπάρχει ο λογότυπος της ονομασίας της.

Στο εσωτερικό τού Ibiza «Anniversary Limited Edition» υπάρχουν καθίσματα τύπου μπάκετ και νέα ταπετσαρία. Στο ταμπλό και στην κονσόλα υπάρχει διχρωμία υλικών μαύρου και ασημί, όπως και στις ακτίνες του τιμονιού. Επίσης, ασημένια απλίκα υπάρχει και στα μαρσπιέ του αυτοκινήτου.

Η Seat δεν ανακοίνωσε αλλαγές στον κινητήρα ή στην ανάρτηση της συγκεκριμένης επετειακής έκδοσης, συνεπώς δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στην απόδοση του κινητήρα και στην οδική συμπεριφορά σε σχέση με ό,τι ισχύει στις άλλες εκδόσεις του.

Επίσης, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό σε πόσες μονάδες θα κατασκευαστεί το Ibiza «Anniversary Limited Edition» ούτε και η τιμή στην οποία θα πωλείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Η Seat είναι εδώ…»
Μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών από τη SEAT
Αφιέρωμα: Το πρώτο μου αυτοκίνητο