Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ενας κακός εργοδότης στην Ευρώπη

Ελλάδα 7:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ενας κακός εργοδότης στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Ενας κακός εργοδότης στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Ακόμα μία κινεζική εταιρεία, έχει ιδρύσει γραφεία της στην Ευρώπη. Όμως, η διαφορά στην κουλτούρα έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής και δυσάρεστη.

Advertisement
Advertisement

H Great Wall Motor συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή της εφέτος. Η εταιρεία, που πήρε την ονομασία της από το Σινικό Τείχος, είχε αρχίσει να διαθέτει σποραδικά κάποια βαν μοντέλα της σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες από τα μέσα του 2000.

Το 2018, οι Γερμανοί θα θελήσουν να κάνουν «μπίζνες» με τους Κινέζους και ο Όμιλος BMW θα αρχίσει να συνεργάζεται μαζί τους για την κατασκευή του ηλεκτροκίνητου MINI πρώτης γενιάς στην ασιατική χώρα.

Το 2021, τα στελέχη της Great Wall Motor θα ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία και θα δημιουργήσουν γραφεία τους στο Μόναχο με σκοπό να ξεκινήσουν την εισαγωγή και διάθεση των νέων μοντέλων της με πιο συστηματικό και οργανωμένο τρόπο.

Advertisement
Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι στελέχωσαν την εταιρεία με Ευρωπαίους. Για να προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους προσέφεραν υψηλότερους μισθούς κατά 30%-50% από αυτούς άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αυτό ήταν το «τυράκι», όπως φάνηκε. Η «φάκα» αποδείχτηκαν να είναι οι εργασιακές συνθήκες που θέλησαν να εφαρμόσουν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung πρώην αλλά και νυν εργαζόμενοι στην Great Wall Motor που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους περιγράφουν στη γερμανική εφημερίδα ένα καθεστώς το οποίο χαρακτηρίζουν «τοξικό».

Advertisement

Στα γραφεία της κινεζικής εταιρείας απασχολούνται περίπου 100 άτομα. Κάποιοι από αυτούς έκαναν καταγγελία και στο συνδικάτο μεταλλουργών «IG Metall» το οποίο είναι το μεγαλύτερο του κλάδου στη Γερμανία.

Όπως ανέφεραν, οι Κινέζοι εργοδότες εφαρμόζουν ένα εργασιακό κλίμα στο οποίο επικρατεί επιβολή, σκληρότητα, έλλειψη σεβασμού προς την προσωπικότητα και τις επαγγελματικές δεξιότητες των υπαλλήλων και απολύουν χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση την πράξη.

Advertisement

Οι συνάδελφοι της εφημερίδας επικοινώνησαν με τον Στέφεν Κοστ, Εμπορικό Διευθυντή της Great Wall Motor Ευρώπης, για να έχουν την άποψη της εταιρείας σχετικά.

Ο Κοστ, δήλωσε ότι οι εργασιακές συνθήκες σε αυτή είναι έντονες επειδή είναι άγνωστη εκτός της κινεζικής αγοράς. «Είναι συναρπαστικές, όμως δεν μπορεί να τις αντέξει ο καθένας», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στη διαφορά κουλτούρας των Ευρωπαίων με τους Κινέζους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε τα GWM WEY 03 & ORA 03 στην Ιταλία
Η στρατηγική της Great Wall Motor για την Ευρώπη
Το Haval Xianglong είναι κινέζικο κράμα G-Class και Defender