Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ: Οι πιο περίεργες θέσεις για τη… ρεζέρβα

Ελλάδα 15:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ: Οι πιο περίεργες θέσεις για τη… ρεζέρβα

ΝΕΑ

Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ: Οι πιο περίεργες θέσεις για τη… ρεζέρβα

ΝΕΑ

Η τοποθέτηση του εφεδρικού τροχού σε ένα αυτοκίνητο, υπήρξε υπόθεση αρκετά περίπλοκη τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ακόμα και σήμερα δε λείπουν οι περιπτώσεις «περίεργων» σημείων για την αποθήκευσή της ρεζέρβας όταν δεν χρησιμοποιείται.

Advertisement
Advertisement

Όποιος νόμιζε πως ήταν ένα το σημείο για να βρει τη ρεζέρβα σε κάποιο αυτοκίνητο, είναι προφανώς γελασμένος.

Όσοι κατασκευαστές επιμένουν να εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά τους με εφεδρικό τροχό και δεν έχουν υποκύψει στη «γοητεία» του κιτ επισκευής, έχουν περάσει το θέμα του χώρου αποθήκευσης από πολλά κύματα. Οι εξωτερικές επιφάνειες είναι δεδομένα οι προφανείς επιλογές και για το λόγο αυτό ξεκινάμε τη λίστα μας από αυτές.

  1. Στην πίσω πόρτα

Advertisement
Advertisement

Είναι μια κλασική επιλογή για τα εκτός δρόμου μοντέλα, με την οποία εξασφαλίζεται τόσο η εύκολη πρόσβαση για τη στιγμή που ο οδηγός θα τη χρειαστεί, όσο και η αποδέσμευση του εσωτερικού χώρου. Χώρια που οι διαστάσεις των τροχών των εκτός δρόμου μοντέλων, είναι ανοικονόμητες και έτσι είναι σχεδόν μονόδρομος το να τοποθετηθεί η ρεζέρβα εκτός.

  1. Στο καπό

Το βλέπουμε σχεδόν αποκλειστικά σε παλιά Land Rover, στα οποία το καπό είχε και τη σχετική εσοχή για να μην εμποδίζει (πολύ) το ζαντολάστιχο που είναι εγκατεστημένο εκεί, την ορατότητα του οδηγού. Ομοίως και εδώ ισχύουν τα προαναφερθέντα για την απελευθέρωση του χώρου της καμπίνας για τους επιβάτες και τις αποσκευές.

  1. Μπροστά και στο πλάι
Advertisement

Μια συνηθισμένη επιλογή για μοντέλα της δεκαετίας του ’30, όπου τα φτερά που πέρναγαν πάνω από τους τροχούς, εξείχαν και «έστελναν» το καπό του κινητήρα πολύ πιο μέσα. Αυτό επέτρεπε στους κατασκευαστές να στηρίζουν αποτελεσματικά, με βίδες και με ιμάντες, τη ρεζέρβα σε μια θέση πολύ βολική για την περίπτωση που θα χρειαζόταν, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να μεταφέρονται δύο ρεζέρβες- μια σε κάθε πλευρά.

  1. Στην οροφή
Advertisement

Το Polestar 2 της φωτογραφίας, είναι ενδεικτικό μια και η τοποθέτηση «εκεί επάνω» του εφεδρικού τροχού, δίνει ένα περιπετειώδες ύφος στο σύνολο. Προφανώς «χαλάει» το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου στέλνοντάς το πιο ψηλά από όσο θα ήθελε εξαρχής ο κατασκευαστής, ενώ δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για το πόσο εύκολα κατεβαίνει από εκεί αν τη χρειαστεί ο οδηγός. Αναμφίβολα όμως, έχει καθιερωθεί να θεωρείται πολύ cool.

  1. Κάπου στη μέση

Advertisement

Στο BRX Hunter της Prodrive, ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο έτοιμο για το Ντακάρ, η εταιρεία έβαλε πολύ έξυπνα τους δύο εφεδρικούς τροχούς εκατέρωθεν, μπροστά από τον πίσω άξονα του αυτοκινήτου. Η σχεδίαση του Ian Callum αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ιδιοφυής, με την «ενσωμάτωση» των δύο χρήσιμων εφεδρικών τροχών στο αμάξωμα.

  1. Κάτω από το εμπρός καπό

Μια από τις έξυπνες ιδέες –από το σύνολο των έξυπνων ιδεών- που κουβαλούσε η Citroen DS, ήταν και η τοποθέτηση του εφεδρικού τροχού στο χώρο του κινητήρα. Είναι μια τακτική που ακολούθησαν κι άλλοι κατασκευαστές, όπως η Fiat και η Seat, έστω και αν οι δύο τελευταίες, δεν είχαν την τοποθέτηση τόσο μπροστά στο αμάξωμα όπως η DS.

  1. Κουτί πίσω από το πορτ μπαγκάζ

Όταν οι σχεδιαστές αυτοκινήτων έφταναν σε τέλμα αναφορικά με την έμπνευσή τους για να δώσουν λύσεις σε διάφορες προκλήσεις, η απάντηση βρισκόταν στη δημιουργία ενός ακόμα χώρου. Κάπως έτσι φαίνεται πως είχαν σκεφτεί και στη Ford, με την τοποθέτηση του εφεδρικού τροχού πίσω από τον πίσω προφυλακτήρα, όρθιο. Το χαριτωμένο στυλ ήταν δεδομένο, όπως και η επιπλέον απόσταση για όποιον ερχόταν από πίσω, χωρίς φρένα.

  1. Στη θέση των πίσω καθισμάτων

Για τα αγωνιστικά, μια τέτοια επιλογή δεν προκαλεί εντύπωση. Το πιο γρήγορο Defender της Bowler έχει διαμόρφωση στο πίσω μέρος της καμπίνας χωρίς θέσεις για επιβάτες αλλά με το δικτύωμα των σωλήνων του roll cage. Ε, εκεί πάνω στο «χιαστί» του cage, ο εφεδρικός τροχός μπορεί να στηριχθεί αποτελεσματικά και να μείνει σε σημείο με εύκολη πρόσβαση για την περίπτωση που ο οδηγός τον χρειαστεί.

  1. Στο κέντρο, πάνω από τον κινητήρα

Δεν είναι και ότι συνηθέστερο, ενώ δεν μοιάζει να είναι και λειτουργικά σωστό. Μια ρεζέρβα πάνω από τον V6 των 3,0 λίτρων της Maserati Merak, δεν είναι μόνο το ότι δέχεται τη θερμοκρασία του μηχανικού συνόλου, είναι και το ότι δεν έχει πολύ καλό εξαερισμό. Βέβαια, για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθέτησης, το ρόλο της έπαιξε και η συνολική χωροταξική τακτοποίηση, μια και η Merak δεν ήταν και το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο στον κόσμο.

  1. Κάτω από το χώρο αποσκευών

Είναι μια συνηθισμένη τακτική για τα παλιότερα μοντέλα της Peugeot, όπου η ρεζέρβα «κρεμόταν» σε ένα πλαίσιο κάτω από το χώρο των αποσκευών. Λερωνόταν και ήταν εκτεθειμένη σε χτυπήματα αλλά ήταν μακριά από τις αποσκευές και –το κυριότερο- δεν απαιτούσε η χρήση τους το άδειασμα των αποσκευών στο δρόμο για να έχει πρόσβαση ο οδηγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Bowler παρουσιάζει το αγωνιστικό Land Rover Defender
Polestar 2 με μονό ηλεκτροκινητήρα
Prodrive Hunter T1+: Το νέο «όπλο» του Ράλι Ντακάρ