Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Hyundai Ioniq 5 RWD

Ελλάδα 3:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Hyundai Ioniq 5 RWD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Hyundai Ioniq 5 RWD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αποτελεί ευθαρσώς τη δήλωση της Hyundai ως μία από τις κυρίαρχες μάρκες στις ημέρες της ηλεκτροκίνησης. Προσυπογραφούμε…

Advertisement
Advertisement

Είναι το φεγγάρι της, δεν εξηγείται αλλιώς. Εκτός από τα πολλά βραβεία σε διάφορους θεσμούς παγκοσμίως, ήρθε τελευταία σε αγωνιστικό επίπεδο και το επιβλητικό 1-2-3 στον εθνικό μας αγώνα.

Το αξιομνημόνευτο, όμως, με τη Hyundai είναι ότι παρουσιάζει αξιόλογα μοντέλα σαν έτοιμα από καιρό σε πολλές, διαφορετικές -και μάλιστα δύσκολες- κατηγορίες. Μοντέλα που δεν έχουν καν επάνω τους το στίγμα του πρωτάρη κατασκευαστή ή εκείνου που πειραματίζεται σε παρθενικό επίπεδο.

Έχοντας ήδη δώσει κορυφαία δείγματα γραφής με τα υπάρχοντα ηλεκτρικά της, η εταιρεία προχωρά στο επόμενο στάδιο της πορείας προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της με ένα μοντέλο σχεδιασμένο εξαρχής ως ηλεκτρικό με στόχο να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στην κατηγορία. Oι προθέσεις της Hyundai για την εποχή της ηλεκτροκίνησης γίνονται άμεσα εμφανείς από τη σχεδίαση του Ioniq 5, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερο σχήμα με λεπτομέρειες που τραβούν αμέσως το βλέμμα. Πώς είναι από κοντά αυτό το εκκεντρικό ψηλό hatcback;

Advertisement
Advertisement

Αισθητά μεγαλύτερο απ’ όσο δείχνει στις φωτογραφίες και φυσικά πολύ πιο ελκυστικό. Το αμάξωμά του είναι (άκουσον-άκουσον) κατά 13,5 cm μακρύτερο από εκείνο του Tucson και φαρδύτερο κατά 2,5 cm, ενώ το ύψος από το έδαφος ανέρχεται στα 16 cm. Τα εμπρός φωτιστικά παραπέμπουν ευθέως σε παιχνίδι προσχολικής ηλικίας, ενώ συνολικά η φουτουριστική προσέγγιση είναι διάχυτη από όποια γωνία και αν το χαζεύεις, χωρίς όμως υπερβολές.

Στα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν συγκαταλέγονται τα προηγμένα φωτιστικά Parametric Pixel μπροστά και πίσω. Εκτός από την εξαιρετική τους απόδοση, μέσω αυτών η Hyundai αποκαλύπτει το εντελώς νέο στυλ που θα βλέπουμε προσεχώς στα ηλεκτρικά της.

Advertisement

Ισορροπημένο σε αναλογίες, διαθέτει λεπτομέρειες που το κάνουν ξεχωριστό, όπως οι μεγάλοι τροχοί με τις αεροδυναμικά σχεδιασμένες ζάντες, οι αναδιπλούμενες χειρολαβές στις πόρτες και πολλά ακόμα τα οποία δημιουργούν ένα άκρως ελκυστικό και επιθυμητό αυτοκίνητο με εμφανή την ηλεκτρική του υπογραφή. Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από τους μικρούς προβόλους και το τεράστιο μεταξόνιο των 3.000 mm, που σε συνδυασμό με το μήκους 4.635 mm αμάξωμα δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευρύχωρο εσωτερικό.

Advertisement

Το σαλόνι και κατ’ επέκταση το ταμπλό είναι εξίσου μοντέρνα και πρωτοποριακά όσο και το αμάξωμα, διαθέτοντας μια υψηλότατη αντιληπτή αίσθηση ποιότητας (εξαίρεση αποτελούν τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό των θυρών) και άνεσης χάρη, μεταξύ άλλων, στα εξαιρετικής σχεδίασης και κατασκευής καθίσματα. Το ευάερο και ευήλιο εσωτερικό του Ioniq 5 παραπέμπει σε… living room εξαιτίας της απαράμιλλης ευρυχωρίας και της έμφασης στη λειτουργικότητα. Αφθονία χώρων παρέχει η συρόμενη κεντρική κονσόλα που μπορεί να «οπισθοχωρήσει» έως και 140 mm, όπως και το επίπεδο δάπεδο όπου αποθηκεύονται οι μπαταρίες.

Advertisement

Τα εμπρός καθίσματα είναι ηλεκτρικά αναδιπλούμενα, με μειωμένο πάχος (κατά 30%) συμβάλλοντας με τη σειρά τους στην επίτευξη της βέλτιστης ευρυχωρίας. Παράλληλα, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά ανακυκλωμένα αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, γεγονός που καθρεφτίζει την οικολογική ευαισθησία της Hyundai. Τα Relaxation Comfort Seats, όπως τα αποκαλεί η εταιρεία, προσφέρουν μοναδική εμπειρία «μηδενικής βαρύτητας» και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όσο το αυτοκίνητο φορτίζεται.

H καμπίνα χαρακτηρίζεται από το ταμπλό που διαθέτει δύο οθόνες 12”, μία ως πίνακα οργάνων και μία για το σύστημα πολυμέσων, με το ψηφιακό υπόβαθρο και τις παροχές διασύνδεσης να είναι ό,τι πιο σύγχρονο μπορείς να συναντήσεις σήμερα. Ο χώρος αποσκευών φτάνει στα 531 ή στα 1.600 lt με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, ενώ υπάρχει και έξτρα χώρος αποθήκευσης 57 lt στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.

Εκτός από τα παραπάνω, το Ioniq 5 υιοθετεί ένα ιδιαίτερα πληθωρικό πακέτο προηγμένων τεχνολογιών και συστημάτων για τη διασύνδεση και την ψηφιακή υποστήριξη του οδηγού. Μεταξύ άλλων, διαθέτει Head Up Display επαυξημένης πραγματικότητας το οποίο μετατρέπει όλο το παρμπρίζ σε μία τεράστια οθόνη πληροφόρησης του οδηγού. Επίσης, υπάρχει και το Highway Driving Assist 2, ένα ολοκληρωμένο πακέτο τεχνολογιών για αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2.

Στον δρόμο το Ioniq 5 υπερθεματίζει στους νευραλγικούς τομείς του NVH (άνεση, ηχομόνωση, ποιότητα κύλισης), αλλά και στον τρόπο που κρύβει τις διαστάσεις του χάρη στο άκαμπτο πλαίσιο και την ορθολογική ρύθμιση της ανάρτησης. Δίνει την εντύπωση ότι ισιώνει τον ασφαλτοτάπητα με την υψηλού επιπέδου κύλιση, την οποία θα διαταράξουν προσωρινά μόνο οι απότομες εγκάρσιες ανωμαλίες. Σε γρήγορους ρυθμούς το Ioniq 5 αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητά του, χωρίς όμως το σπορ στοιχείο που θα μπορούσαν να υπονοήσουν οι 230 PS και τα ακαριαία διαθέσιμα 350 Nm ροπής.

Ακόμη και με μισό γκάζι αφήνει εύκολα πίσω του όποιο κινητό εμπόδιο βρίσκεται εμπρός, καθιστώντας πολυτέλεια τις ακριβότερες ισχυρότερες και τετρακίνητες εκδόσεις. Σύστημα διεύθυνσης και φρένα κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους, χωρίς όμως να διεκδικούν κάποιου είδους εύσημα. Ένα από τα στοιχεία που θα εκτιμήσεις πάντως είναι πως η πραγματική αυτονομία των 400+ km δεν εξανεμίζεται με το που βγεις στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να μπορείς να προγραμματίσεις αξιόπιστα τις καθημερινές διαδρομές σου αλλά και πιο μακρινά ταξίδια.

Χωρίς ψεγάδια σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δυναμικά χαρακτηριστικά, το υβρίδιο της Hyundai προσδίδει το στίγμα των ηλεκτρικών οικογενειακών μιας εποχής που έρχεται με ραγδαίους ρυθμούς. Τα υψηλά επίπεδα πρόσφυσης και η φιλικότητα χρήσης σηματοδοτούν τη φυσιογνωμία του νέου ηλεκτρικού μοντέλου, που με βάση και την τιμή του μετά από την επιδότηση, θεωρείται δικαίως μια ρεαλιστική πρόταση στα μεγάλα, διαφορετικά high tech ψηλά hatch που μπαίνουν στην πρίζα.

Το Ioniq 5 αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα της νέας εποχής, καθώς προβλέπεται να επηρεάσει το ύφος και τον χαρακτήρα των μελλοντικών πεντάθυρων ηλεκτρικών. Δεν είναι τυχαίο ότι στοχεύει (σύμφωνα με τη Hyundai) κυρίως σε νέα ζευγάρια και οικογένειες με ένα παιδί, ενώ το κοινό του προσδιορίζεται ως «φιλόδοξο, ενεργό και προοδευτικό». Κάπως έτσι άλλωστε θα χαρακτήριζες και το ίδιο το αυτοκίνητο.


KEY TECH

Η μέγιστη αυτονομία του Ioniq 5 με πλήρη φόρτιση φτάνει τα 481 km, (WLTP). Η τοποθέτηση των μπαταριών στην πλατφόρμα E-GMP έγινε σε ειδικό κλωβό ασφαλείας που αποτελεί δομικό στοιχείο του πλαισίου. Οι σύγχρονες μπαταρίες είναι συμπαγείς, υψηλής απόδοσης εξαιτίας και του νέου συστήματος ψύξης που επιτρέπει 10% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Είναι ελαφρύτερες και εγκαταστάθηκαν χαμηλότερα στο αμάξωμα κατεβάζοντας το κέντρο βάρους και απελευθερώνοντας πολύτιμο εσωτερικό χώρο. Ξεχωρίζει επίσης η υποστήριξη φόρτισης 400V και 800V, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον εξαρτήματα ή αντάπτορες. Η συγκεκριμένη δυνατότητα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να φορτίσει από το 10% έως το 80% σε φορτιστή 350 kW σε μόλις 18 λεπτά της ώρας. Μάλιστα, για να αποκτήσει 100 km αυτονομίας αρκούν μόλις 5 λεπτά φόρτισης σε έναν αντίστοιχο φορτιστή. Το Ioniq 5 διαθέτει και την καινοτόμο λειτουργία V2L με την οποία το όχημα μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 3,6 kW σε εξωτερικές συσκευές.

TECH
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: ΜΟΝΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ 77,4kWh, 168 kW (230 PS), 350 Nm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΜΟΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MCPHERSON (Ε) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 7,4 sec
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 185 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ TEST: 19,0 (εργοστασιακή 16,8) kWh/100 km
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: 481 km (εργοστασιακή)
CO2: 0 gr/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.635/1.890/1.605 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.000 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 531 lt
ΒΑΡΟΣ: 1.885 kg
ΤΙΜΗ: 40.790 ευρώ (με επιδότηση), έκδοση RWD με μπαταρία 77,4 kWh

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Kia Niro 1.6 Hybrid
Οδηγούμε το νέο Mazda CX-60 στη Γερμανία (+video)
Δοκιμή: Toyota GR Yaris