Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Mazda CX-60 στη Γερμανία (+video)

Ελλάδα 8:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το νέο Mazda CX-60 στη Γερμανία (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Mazda CX-60 στη Γερμανία (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Για τη Mazda τo CX-60 δεν είναι απλά το νέο της SUV, αλλά το πρώτο της μοντέλο με plug-in υβριδική τεχνολογία και το ισχυρότερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην γκάμα της. Λανσάρισμα στην Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο.

Advertisement
Advertisement

Μερικές εβδομάδες πριν το εμπορικό λανσάρισμα του νέου CX-60 και στη χώρα μας, ταξιδέψαμε… για μια βραδιά στο Λεβερκούζεν.

«Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν, λίγο έξω απ’ το σταθμό», όπως τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας, μας περίμεναν τα πρώτα plug-in υβριδικά της Mazda. Μία κίνηση που μπορεί να μοιάζει με αργοπορημένα ανακλαστικά, αλλά όπως γνωρίζουμε πολύ καλά οι Ιάπωνες δεν κάνουν τυχαίες κινήσεις. Άλλωστε, αυτό το έχουν δείξει εδώ και καιρό, απ’ όταν όλοι στράφηκαν στο downsizing με τους μικρούς turbo κινητήρες και τη Mazda να διαφοροποιείται εξελίσσοντας αποδοτικούς ατμοσφαιρικούς κινητήρες με προηγμένη τεχνολογία για βέλτιστη κατανάλωση και εκπομπή ρύπων.

Στην περίπτωση του CX-60 η όλη λογική που ακολουθεί η Mazda αποκτά μία ακόμη μεγαλύτερη εξηλεκτρισμένη διάσταση. Όχι μόνο επειδή το νέο της SUV είναι το ισχυρότερο με συνολική ισχύ στους 327 ίππους, αλλά και επειδή φέρνει τη μάρκα πιο κοντά στην ηλεκτροκίνηση γεφυρώνοντας το κενό ανάμεσα στο πλήρως ηλεκτρικό MX-30 με τα υπόλοιπα υβριδικά Mazda.

Advertisement
Advertisement

Αν είναι πεισματάρηδες; Φυσικά και είναι. Και για αυτό οι ιθύνοντες της μάρκας αγνοούν και πάλι την υπερτροφοδότηση παίρνοντας έναν ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα Skyactiv-G των 2,5 λίτρων συνδυάζοντας τον με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 100 kW και ένα γρήγορο στις αλλαγές του αυτόματο 8άρι κιβώτιο. To αποτέλεσμα είναι τα 327 άλογα και τα 500 Nm να χαρίσουν στο CX-60 τον τίτλο του ισχυρότερου μοντέλου που έχει κατασκευάσει ποτέ η Mazda.

Advertisement

Μιλώντας με αριθμούς οι Ιάπωνες δίνουν ένα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα και μια τελική στα 200 χλμ./ώρα. Τιμές διόλου ευκαταφρόνητες για ένα SUV που ζυγίζει πάνω από 2,0 τόνους. Γιατί τόσο βαρύ; Όπως είπαμε το σύστημα πρόωσης είναι plug-in υβριδικό, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει μία αρκετά βαριά και κατ’ συνέπεια μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία με 17,8 kWh.

Μία μπαταρία που σε μέγεθος πρέπει να έχει κάθε σύγχρονο PHEV, αλλά και που να φορτίζει σχετικά γρήγορα (σε 2 ώρες και 20 λεπτά) χάρη στο μεγάλο (για plug-in υβριδικό) onboard φορτιστή των 7 kW για να προσφέρει έως 63 χιλιόμετρα καθαρής ηλεκτροκίνησης σε ταχύτητες έως 100 χλμ./ώρα. Από εκεί και πέρα οι τιμές που δίνει ο κατασκευαστής για την κατανάλωση είναι στα 1,5 λίτρα/100 χλμ. με εκπομπή CO2 στα 33 γρ./χλμ..

Advertisement

Από κοντά το στάνταρ τετρακίνητο CX-60 PHEV είναι ένα μεγάλο SUV (μήκος στα 4,745 μέτρα, απόσταση από το έδαφος στα 17 εκατοστά) με ισχυρή Kodo ντιζάιν ταυτότητα ώστε και αυτό το Mazda να ξεχωρίζει από το σχετικό συγγενολόι. Η μάσκα είναι μεγάλη όσο χρειάζεται για να εναρμονίζεται με επιτυχία με τους ακροβολισμένους μικρούς προβολείς, ενώ το πίσω μέρος ακολουθεί ως μία φυσική συνέχεια. Και κάπως έτσι, δίχως σχεδιαστικές φλυαρίες και υπερβολές, το απλό ντιζάιν του CX-60 κερδίζει τις εντυπώσεις, έστω και αν γίνεται αρκετά έντονη η προσπάθεια των σχεδιαστών να ικανοποιήσουν και τα αμερικανικά γούστα.

Ο διάκοσμος είναι ιδιαίτερα ποιοτικός με premium προδιαγραφές και εξαιρετικά προσεγμένα πλαστικά. Το ταμπλό συνάδει με τη σύγχρονη αισθητική της μάρκας όπου θέλει στο μέσο το ταμπλό μία «φυτευτή» οθόνη 12,5 ιντσών (δεν είναι αφής για να μην περισπάται η προσοχή του οδηγού) έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων και μία κεντρική κονσόλα με τους απαραίτητους διακόπτες και φυσικά όλες τις δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας. Όλα είναι εύτακτα τακτοποιημένα για να κάνουν τη ζωή των επιβαινόντων εύκολη και ευχάριστη δίχως να υπάρχουν περίσσεια εφέ.

Advertisement

Οι χώροι για οδηγό και συνοδηγό είναι μια χαρά, ενώ άνετα θα μετακινηθούν και οι πίσω, μιας και οι χώροι που τους αναλογούν είναι οι αναμενόμενοι για ένα μεγάλο SUV με αυτές τις διαστάσεις. Όσο για το πορτμπαγκάζ είναι και μεγάλο (570 λίτρα) και πρακτικό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα PHEV που απαιτεί και χώρο για την μπαταρία του.

Πίσω από το τιμόνι του ισχυρότερου (για την ώρα) Mazda νιώθεις όπως θα περίμενες από ένα μεγάλο SUV με στιβαρή και ποιοτική κύλιση. Με γεμάτη μπαταρία κινείται πότε ηλεκτρικά (η εκκίνηση είναι στάνταρ EV) και πότε υβριδικά με την εναλλαγή της ροής ενέργειας και τις αλλαγές των σχέσεων να αναλαμβάνει ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης αντί για το κλασικό μετατροπέα ροπής.

Τα επίπεδα άνεσης είναι πολύ υψηλά χάρη στην καλομελετημένη ανάρτηση (μπροστά διπλά ψαλίδια, πίσω πολλαπλοί σύνδεσμοι) με τα δυναμικά χαρακτηριστικά να ελέγχονται από ένα πλήρες ηλεκτρονικό δίχτυ συμπεριλαμβανομένου του KPC με torque vectoring έλεγχο στις στροφές. Σημειώστε δε πως ο οδηγός έχει στη διάθεσή του πέντε προφίλ κίνησης (EV, Normal, Sport, Off-road, Towing).

Γενικότερα το CX-60 είναι ένα ευχάριστο και ήσυχο SUV με εξαιρετικά ραφιναρισμένο χαρακτήρα. Όταν δεν το πιέσεις. Στη σβέλτη οδήγηση και με το μοτέρ να πιέζεται ακούγεται ένας πιο τραχύς ήχος που σου διαταράσσει την έως πολύ θετική εντύπωση που έχεις όταν οδηγείς πιο χαλαρά. Αλλά χαλάλι του, αφού το ζητούμενο από ένα PHEV δύο τόνων δεν είναι να κινείσαι σε πάλαι ποτέ… ρυθμούς MPS, αλλά σε ήπιους νορμάλ.

Ολοκληρώνοντας να πούμε πως οι τιμές για το CX-60 έχουν ανακοινωθεί ήδη ξεκινώντας από τις 58.087 ευρώ (δείτε εδώ όλες τις τιμές αναλυτικά) προσελκύοντας τον χρήστη εταιρικού αυτοκίνητου που θέλει να επωφεληθεί από τις σχετικές φοροαπαλλαγές.

Από τις αρχές του 2023 θα λανσαριστεί η diesel εξακύλινδρη e-Skyactiv-D έκδοση των 3,3 λίτρων με 200 ίππους και πίσω κίνηση ή με 254 ίππους και με τετρακίνηση i-Activ AWD. Θα ακολουθήσει ένας εξακύλινδρος e-Skyactiv-X βενζίνης 3,0 λίτρων τεχνολογίας SPCCI. Αμφότερες θα έχουν ήπια 48βολτη υβριδική υποβοήθηση. Μέσα στο νέο έτος θα δούμε και τη ναυαρχίδα της μάρκας, το CX-80.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε την Mercedes-AMG GT 63 S E Performance
Οδηγούμε το νέο Kia Niro στη Γερμανία
Οδηγούμε τo νέo Nissan Ariya στη Σουηδία