Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Kia Niro 1.6 Hybrid

Ελλάδα 12:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Kia Niro 1.6 Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Kia Niro 1.6 Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Kia διάγει μία περίοδο σχεδιαστικής και κατασκευαστικής έξαρσης. Και το νέο Niro είναι μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη για όσους αναζητούν ένα στιλάτο και σούπερ άνετο οικογενειακό SUV με premium στοιχεία ποιότητας και σύγχρονης τεχνολογίας.

Advertisement
Advertisement

Αυτό που ζούμε τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της αυτοκίνησης. Η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία, σε μία έκρηξη εξωστρέφειας και δημιουργικότητας αποτελεί αυτή την εποχή τον πιο δυναμικό παράγοντα εξελίξεων σε όλο τον κόσμο.

Το γκρουπ Hyundai-Kia διάγει μέρες δόξας και παραγωγικής έντασης, με παρουσία σε κατηγορίες που κανείς δεν περίμενε (τα εκπληκτικά σπορ μοντέλα) ή στα ηλεκτρικά όπου τα βραβεία και η διεθνής αναγνώριση από ειδικούς και κοινό τους φέρνει σε κυριαρχική θέση απέναντι σε μεγάλα «τζάκια» της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η συνολική τους αναβάθμιση και το ταξικό άλμα στο διεθνές αυτοκινητικό στερέωμα αντανακλάται και στους αριθμούς, με το γκρουπ και ιδίως την Kia που είναι από τις λίγες μάρκες που καταφέρνουν να σημειώνουν άνοδο πωλήσεων και μεριδίων σε μια Ευρώπη που ταλανίζεται από αρρυθμίες της αγοράς και μία ύφεση σε πολλά μέτωπα.

Advertisement
Advertisement

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της υγείας που χαρακτηρίζει την πρόσφατη περίοδο της Kia είναι και αυτό εδώ το αυτοκίνητο. Το Niro δεύτερης γενιάς είναι μία ακόμα προσθήκη στην μεγάλη γκάμα των μικρών-μεσαίων SUV της, μεγαλώνοντας την παρουσία της εταιρίας στην κατηγορία σε τέσσερα (ναι, τέσσερα!) μοντέλα σε ένα εύρος τιμών 8-10 χιλιάδων ευρώ.

Από το μικρότερο Stonic, στο πιο γκλαμουράτο σπορτίφ XCeed και το μεγαλύτερο Sportage, το Niro έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα. Είναι από τα ελάχιστα μοντέλα της αγοράς που έχουν μια πλήρη και αποκλειστικά εξηλεκτρισμένη γκάμα: υβριδικό, plug-in υβριδικό και το αμιγώς ηλεκτρικό, το οποίο αποτέλεσε και μία μεγάλη εμπορική επιτυχία για την Kia με ευρεία αποδοχή στα πρώτα αυτά άγουρα χρόνια της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη.

Advertisement

Στην δοκιμή μας είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα σε κάθε είδους διαδρομή με την υβριδική του έκδοση η οποία είναι και η πιο προσιτή για την ελληνική αγορά. Μία έκδοση με ένα τυπικό αυτοφορτιζόμενο σύστημα, το οποίο θα βρει απέναντί της αυτοκίνητα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Ιαπωνία, όπως το Ηonda HR-V ή το Toyota C-HR.

Το σύστημα βασίζεται στον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.6 GDI τεχνολογίας Smartstream όπως την ονομάζει η Kia και συνεπικουρείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 32 kW. Η συνολική συνδυαστική ισχύς φθάνει τους 141 ίππους, με καλές επιδόσεις αλλά και πολύ οικονομική λειτουργία.

Advertisement

Ως προς το τελευταίο, η μέση κατανάλωση που καταγράψαμε στην δοκιμή μας ήταν στην περιοχή των 6,0 λίτρων/100 χιλιόμετρα, με εμφανή την ικανότητα για ακόμα χαμηλότερα νούμερα σε διαδρομές που βολεύουν περισσότερο την υβριδική διάταξη και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή της μπαταρίας αλλά και την ανάκτηση της ενέργειας από τα φρένα και το ρολάρισμα.

Το υβριδικό σύνολο συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων DCT διπλού συμπλέκτη το οποίο δεν έχει όπισθεν, καθώς για αυτή τη δουλειά χρησιμοποιείται ο ηλεκτροκινητήρας.

Advertisement

Η μπαταρία είναι των 1,32 kWh και -όπως συμβαίνει σε αυτού του τύπου τα υβριδικά συστήματα- λειτουργεί για μικρά χρονικά διαστήματα, είτε ως αποκλειστικά ηλεκτρικό είτε υποβοηθώντας με έξτρα ροπή τον βενζινοκινητήρα.

Στο νέο Niro χρησιμοποιείται η πολύ σύγχρονη πλατφόρμα «Κ» της εταιρίας, η οποία πέρα από την δυνατότητα κάλυψης κάθε ηλεκτρικής διάταξης που θα προκύψει, έχει πολύ αναβαθμισμένα επίπεδα στρεπτικής ακαμψίας χάρη στην χρήση υψηλής αντοχής χάλυβα και μειωμένο βάρος κατά 20,3 κιλά.

Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις σε όλο το υπόλοιπο μηχανολογικό πακέτο. Οι αναρτήσεις με γόνατα MacPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω έχει μια πιο άνετη ρύθμιση χάρη σε ένα νέο ρουλεμάν που μειώνει την τριβή στην ανάρτηση αλλά και στο σύστημα διεύθυνσης.

Υπάρχουν επίσης πρόσθετη μόνωση και ειδικές επενδύσεις σε πολλά σημεία του αμαξώματος έτσι ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότεροι οι θόρυβοι που φθάνουν στο σαλόνι.

Πέρα από το ψαγμένο μηχανολογικό υπόβαθρο, η Kia κάνει την υπέρβαση και σε στην σχεδίαση του αυτοκινήτου. Έχοντας ήδη με τα άλλα μοντέλα της καλύψει τις βασικές αγοραστικές επιλογές της κατηγορίας, οι σχεδιαστές αφέθηκαν λίγο περισσότερο ελεύθεροι να δημιουργήσουν ένα όχημα αρκετά πιο τολμηρό και με στοιχεία που το κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμο.

Η εταιρία ονομάζει αυτή την σχεδιαστική προσέγγιση «Opposites United» ή προς το ελληνικότερο, «τα αντίθετα, έλκονται». Έτσι έχουμε κάποιες κλασικές SUV αναλογίες και ένα αρκετά «τετράγωνο» βασικό μοτίβο, πάνω στο οποίο οι σχεδιαστές πρόσθεσαν κάποια στιλιστικά στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό.

Η μάσκα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του αυτοκινήτου, με πολύ μοντέρνα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα, ιδίως εκείνα για τα φώτα ημέρας.

Ένα ακόμα πολύ ιδιαίτερο αισθητικό στοιχείο του νέου Niro είναι η σχεδίαση της πίσω κολόνας, η οποία διαφοροποιείται χρωματικά από το υπόλοιπο αυτοκίνητο και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε μέσα από έναν κρυφό αεραγωγό να βελτιώνει τον αεροδυναμικό συντελεστή που βρίσκεται στην εξαιρετική τιμή του Cd: 0,29.

Την όλη σούπερ μοντέρνα εμφάνιση ολοκληρώνει το μίνιμαλ πίσω μέρος με τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα σε σχήμα μπούμερανγκ, οι όμορφες ζάντες, οι πολλοί και ενδιαφέροντες χρωματισμοί στο αμάξωμα (και η διχρωμία με την τρίτη κολόνα) καθώς και οι πολλαπλές δυνατότητες εξατομίκευσης που προσφέρει η εταιρία στον υποψήφιο πελάτη.

Την σχεδιαστική φόρμα της Kia στο αμάξωμα την διαπιστώνουμε και στο σαλόνι αλλά και την εικόνα του ταμπλό. Εκεί που εφαρμόζονται όλες οι τελευταίες ιδέες της εταιρίας από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά της μοντέλα, με κύρια πηγή έμπνευσης το EV6. Η διάταξη είναι αρκετά πρωτότυπη και διαφορετική από τα δεδομένα της κατηγορίας του, δίνοντας και μία πιο premium διάσταση στην όλη προσέγγιση.

Τις εντυπώσεις κερδίζει η διάταξη των δύο οθονών των 10,25 ιντσών πίσω από μία ενιαία μαύρη επιφάνεια, η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας με τον περιστροφικό διακόπτη για τις ταχύτητες, και βέβαια η πολύ έξυπνη προσέγγιση της Kia σε ότι αφορά τον συνδυασμό φυσικών και απτικών διακοπτών, χάρη σε μία επιφάνεια αφής κάτω από την οθόνη, η οποία αλλάζει λειτουργίες ανάλογα το mode που έχει επιλεγεί, διευκολύνοντας έτσι τα μέγιστα τον οδηγό στο να μην απασχολείται διαρκώς με την οθόνη.

Η σχεδίαση είναι πρωτότυπη και ιδιαίτερα λειτουργική, με υλικά προσεγμένα στο μεγαλύτερο μέρος (τα σκληρά πλαστικά κρύβονται επιμελώς στις χαμηλότερες επιφάνειες του ταμπλό). Η θέση οδήγησης είναι ψηλά τοποθετημένη και με εξαιρετικά σε άνεση καθίσματα, ενώ και ο εξοπλισμός ασφαλείας και υποβοήθησης παρέχει όλα όσα περιμένει κανείς από αυτή την κατηγορία τιμής.

Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί μία σουίτα συστημάτων με την ονομασία DriveWise η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λειτουργίες όπως Lane Keeping Assist (LKA), Lane Following Assist (LFA), Highway Driving Assist (HDA), Driver Attention Warning (DAW), High Beam Assist (HBA), Navigation -Βασισμένο Smart Cruise Control-Curve (NSCC-C), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), και Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA).

Εκτός όλων αυτών υπάρχουν συστήματα για την υποβοήθηση στο παρκάρισμα μέσα από αισθητήρες και κάμερα οπισθοπορείας αλλά και ένα head-up display διαγωνίου 10 ιντσών στο οποίο προβάλλονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία του οχήματος καθώς και δεδομένα από τα συστήματα υποβοήθησης του οχήματος και τις απαραίτητες προειδοποιήσεις όταν εντοπιστεί κάποιος κίνδυνος.

Όσο για τους χώρους, το Niro αποτελεί και σε αυτό το σημείο μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη. Χωρίς να το δείχνει σε πρώτη ματιά λόγω των 4,42 μέτρων του αμαξώματός του, εκμεταλλεύεται στο έπακρο το μεγάλο μεταξόνιο των 2,72 εκατοστών εξασφαλίζοντας κορυφαία άνεση για τα δεδομένα της κατηγορίας για τους πίσω επιβάτες (σύμφωνα με την εταιρία ο διαθέσιμος χώρος για τα πόδια τους φθάνει τα 1.011 χιλιοστά).

Για να γίνει αυτό η Κia ενσωμάτωσε εμπρός καθίσματα με πλάτος κατά 30% μικρότερο, ενώ εκτός των άλλων στις πλάτες αυτών των καθισμάτων έχει ενσωματώσει και θύρες USB για φόρτιση κινητών συσκευών. Ο χώρος αποσκευών είναι μέσα στα δεδομένα της κατηγορίας, με χωρητικότητα 451 λίτρα, αρκετά κανονικό και εύκολο στην διαχείριση σχήμα και δυνατότητα να φθάσει έως και τα 1.445 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Οδηγώντας το νέο Kia Niro αυτό που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή είναι η άνεση της ανάρτησης. Οι Κορεάτες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σετάρισμα που δίνει έμφαση στην απομόνωση της καμπίνας από τις ανωμαλίες του δρόμου και τον θόρυβο κύλισης, με τα μαλακά αμορτισέρ και το στιβαρό πλαίσιο να δημιουργούν μία σχεδόν premium εμπειρία κίνησης.

Θυμίζει και συμπεριφέρεται σαν ένα αρκετά ακριβότερο αυτοκίνητο στην ποιότητα κύλισης, με έναν χαρακτήρα ιδιαίτερα πολιτισμένο και ευχάριστο είτε στις καθημερινές μετακινήσεις είτε στο μεγάλο ταξίδι. Οι πιο αυστηροί θα παρατηρήσουν μία μία μικρή δυστοκία στην απορρόφηση των απότομων εγκάρσιων ανωμαλιών, κάτι που γενικώς δεν ενοχλεί και μάλλον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα 45άρια λάστιχα της έκδοσης που είχαμε στην δοκιμή.

Η πρωτοκλασάτη για την κατηγορία άνεση είναι μια ιδιότητα η οποία κάνει πιο έντονη την εμφάνισή της στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο, όπου χάρη και στην αυξημένη χρήση ηχομονωτικών υλικών, οι θόρυβοι που φθάνουν στην καμπίνα είναι αρκετά περιορισμένοι για τα δεδομένα της κατηγορίας και τον SUV χαρακτήρα του αμαξώματος.

Το δεύτερο στοιχείο που μπαίνει στα πολύ θετικά στοιχεία του νέoυ Niro είναι η λειτουργία του κιβωτίου. Για την ακρίβεια ο συνδυασμός του με το υβριδικό σύστημα. Χωρίς τις ιδιοτροπίες των κλασικών CVT που χρησιμοποιεί ο ιαπωνικός ανταγωνισμός, το DCT της Kia λειτουργεί σαφώς πιο άμεσα και μέσα στα πλαίσια που περιμένεις από ένα αυτόματο κιβώτιο των ημερών μας.

Αν μάλιστα πας με τα νερά του, και με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα, το τράβηγμα είναι θετικό από χαμηλά και με μία αίσθηση «ροής» η οποία θυμίζει αρκετά ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο. Για όσους θέλουν κάτι πιο άμεσο υπάρχει και το πρόγραμμα “Sport” όπου το κιβώτιο κατεβάζει πιο γρήγορα και ο κινητήρας έχει διαφορετική χαρτογράφηση.

Εδώ οι Κορεάτες έχουν κάνει κάτι πραγματικά έξυπνο. Στο πρόγραμμα Sport τα paddles στο τιμόνι χρησιμεύουν για την αλλαγή των σχέσεων στο κιβώτιο. Όμως στο πρόγραμμα Eco τα ίδια paddles λειτουργούν ως διακόπτες για την αύξηση ή μείωση της έντασης της ανάκτησης της ενέργειας από το φρενάρισμα. Μάλιστα, στον υψηλότερο βαθμό αυτής της κλίμακας, το Niro μπορεί να λειτουργήσει και με την διαδικασία του one-pedal. Έξυπνο και πολύ λειτουργικό!

Από εκεί και πέρα τα πράγματα εξελίσσονται όπως θα περίμενε κανείς σε ένα σύγχρονο SUV αυτής της κατηγορίας. Χωρίς κάποιες ιδιαίτερες οδηγικές ανησυχίες (αν και δεν θα αρνηθεί να πάει σβέλτα όταν το πιέσει ο οδηγός του), είναι προφανές ότι το Kia Niro έχει ως προτεραιότητα τις άνετες οικογενειακές μετακινήσεις, παρέχοντας μία μοναδική για την κατηγορία χαλαρή ατμόσφαιρα ευχάριστων και ασφαλών διαδρομών, όντας πολύ φιλικό και άμεσα προσαρμόσιμο σε ό,τι του ζητηθεί.

Συνοψίζοντας, με το νέο Niro η Kia συνεχίζει και επεκτείνει την ολομέτωπη επίθεσή της στις αγοραστικές συνήθειες και τα ήθη του ευρωπαίου καταναλωτή. Ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο σε εμφάνιση, διακρίνεται για τα κορυφαία επίπεδα άνεσης από την εξαιρετική σε λειτουργία ανάρτηση και τους μεγάλους χώρους.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ένα πολύ εντυπωσιακό σαλόνι, πληθωρικό σε τεχνολογίες και μια γενικευμένη αίσθηση ακριβότερης κατηγορίας. Ενώ το σύνολο ολοκληρώνεται από ένα υβριδικό σύστημα που χάρη στην έξυπνη επιλογή του κιβωτίου, αποδίδει με εκπληκτική ομοιογένεια και αμεσότητα, χωρίς τις τυπικές παθογένειες άλλων αυτοκινήτων της κατηγορίας του. Και με απτά αποτελέσματα στην οικονομία καυσίμου.

Τα 34.490 ευρώ που κοστίζει η βασική αλλά πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Dynamic είναι μέσα στα δεδομένα του ανταγωνισμού και εντός του γενικότερου πλαισίου των τιμών όπως έχουν διαμορφωθεί στις ημέρες μας σε όλη την αγορά. Στα συν οι μεγάλες σε διάρκεια και κάλυψη εγγυήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας και τα 5 χρόνια δωρεάν σέρβις, τα οποία λειτουργούν προσθετικά στην συνολική υπεραξία του Niro ως πρόταση της κατηγορίας.

Αυτό όμως που πρέπει να τονίσουμε κλείνοντας είναι ότι το νέο Kia Niro αποτελεί ένα απολαυστικό αυτοκίνητο που αποπνέει σε κάθε τομέα (σχεδίαση, τεχνολογία, απόδοση) μία βιομηχανική «υγεία» και μία αίσθηση premium πληρότητας σε κάθε τομέα.

Για πολλούς είναι μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη από την Kia. Για όσους γνωρίζουν πάντως, για εκείνους που βλέπουν τους Κορεάτες να ρίχνουν το ένα μετά το άλλο τα κάστρα των Ευρωπαίων, είναι απλά μία ακόμα απόδειξη ότι η Kia (και στην περίπτωσή μας το Niro) είναι πέρα από κάθε αμφιβολία μία υπόθεση κορυφής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Kia Niro 1,6 Hybrid
Κινητήρας: Τετρακύλινδρος βενζίνης 1.580 κ.εκ.
Βενζινοκινητήρας: 106 PS στις 5.700 rpm, 147 Nm στις 4.000 rpm
Hλεκτροκινητήρας: 44 PS, 170 Nm
Συνδυασμένη ισχύς: 141 PS στις 5.700 rpm
Συνδυασμένη ροπή: 256 Nm στις 4.000
Μετάδοση: Στους μπροστινούς τροχούς
Κιβώτιο: Aυτόματο διπλού συμπλέκτη, 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,4 sec
Τελική ταχύτητα: 165 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 4,4 / 6,0 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 100 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.420 x 1.825 x 1.545 mm
Μεταξόνιο: 2.720 mm
Βάρος: 1.474 kg
Χώρος αποσκευών: 451 – 1.445 lt
Τιμή: Από 33.690€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η εξωτερική αισθητική του νέου Kia Niro Plug-in Hybrid (+video)
Οι τιμές του νέου Kia Niro στην Ελλάδα
Οδηγούμε το νέο Kia Niro στη Γερμανία