Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αξεσουάρ που ευτυχώς «κόπηκαν»!

Ελλάδα 5:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αξεσουάρ που ευτυχώς «κόπηκαν»!

ΝΕΑ

Αξεσουάρ που ευτυχώς «κόπηκαν»!

ΝΕΑ

Αξεσουάρ εργοστασιακά ή μη, που ευτυχώς είτε έκαναν τον κύκλο τους και εγκαταλείφθηκαν, είτε ποτέ τους δεν βρήκαν την απήχηση που οι εμπνευστές τους είχαν στο μυαλό τους. Συμφωνείτε;

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι λίγα τα αξεσουάρ που πρόσφεραν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για κάποια μοντέλα τους και δεν «περπάτησαν» όπως αναμενόταν, με συνέπεια να σταματήσει η διάθεσή τους.

Αξεσουάρ αμαξώματος και καμπίνας, από κουκλάκια και μαξιλαράκια, έως αυτοκόλλητα αλεξήλια και έξτρα όργανα για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας του κινητήρα, είναι στοιχεία που εν πολλοίς έχουν εγκαταλειφτεί. Για πολλούς και διάφορους λόγους, προς τέρψιν όλων όσοι αρέσκονται στα απλά και χρήσιμα πράγματα στα αυτοκίνητα, έχουμε εδώ μια μικρή λίστα με «αξεσουάρ» που εμάς, δεν μας λείπουν καθόλου.

  1. Φτερούγες

Advertisement
Advertisement

Ξεκινάμε με τις φτερούγες που δεν είναι και τελείως εγκαταλελειμμένες για να είμαστε ειλικρινείς. Ωστόσο, δεν τις βλέπουμε με τη συχνότητα που συνέβαινε παλιότερα και όχι σε αυτοκίνητα που είναι τελείως αταίριαστα με το χαρακτήρα ενός super sport αξεσουάρ όπως είναι οι θηριώδεις φτερούγες. Βγαλμένες θαρρείς από το DTM, σε κανέναν δε λείπουν, χώρια που είναι και τελείως άχρηστες στο 99,9% των περιπτώσεων.

  1. Χαμήλωμα

Η τάση για χαμηλωμένα αυτοκίνητα με φαρδύτερες από τις εργοστασιακές ζάντες και λάστιχα, είναι μάλλον ξεπερασμένη και θα μπορούσε να πει κανείς πως ανήκει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ειδικά για τη χώρα μας και το προβληματικό οδικό δίκτυο, ένα σκληρό και χαμηλωμένο αυτοκίνητο, είναι πιθανό να αποκτήσει κάρτα διαρκείας στο συνεργείο και στο γειτονικό βουλκανιζατέρ.

  1. Ξύλινα panels
Advertisement

Είναι πραγματικά ξεπερασμένο αλλά αν σκεφτεί κανείς πως κάποτε θεωρήθηκε ιδιαίτερα κομψή επιλογή, τότε είναι να απορείς για τον τρόπο που σκέφτονταν οι παλιότεροι. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους αμερικάνους και οι εκεί κατασκευαστές αλλά και οι βελτιωτές το πρόσφεραν με δόξα και τιμή, ως στοιχείο πολυτέλειας που χαρακτήριζε τις πλέον «πλούσιες» εκδόσεις ορισμένων μοντέλων.

  1. Extra προβολείς
Advertisement

Η διαμόρφωση των σύγχρονων αυτοκινήτων σχεδιαστικά, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τέτοιες επεμβάσεις. Σπανίως και μόνο σε κάποια εκτός δρόμου μοντέλα, SUV και όχι μόνο, υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ένα (ή και παραπάνω) ζεύγος επιπλέον προβολέων. Για λόγους «χαριτωμενιάς» κυρίως, μια και τα σύγχρονα φώτα είναι τόσο εξελιγμένα που δεν γίνονται αποδοτικότερα, υπάρχουν κατασκευαστές που προσφέρουν εργοστασιακές προτάσεις τέτοιου είδους (π.χ. MINI).

  1. Φώτα κάτω από το αυτοκίνητο

Advertisement

Όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, ονομάζονταν «Motion Neon» μια και ήταν πραγματικά ιδιαίτερη εικόνα να βλέπεις το χαρακτηριστικό σταθερό φως που έδιναν οι λάμπες νέον, κάτω από ένα κινούμενο αυτοκίνητο. Ευτυχώς θεωρήθηκαν πολύ σύντομα εξαιρετικά «καγκούρικη» επιλογή και δεν αναπτύχθηκαν όσο θα μπορούσαν στη χώρα μας- πιθανότατα λόγω και της ιδιαιτερότητας του οδικού δικτύου για ο οποίο έχουμε κατ’ επανάληψη μιλήσει.

  1. Μαξιλαράκι ζώνης ασφαλείας

Η έμπνευση πίσω από το συγκεκριμένο αξεσουάρ, είναι οι αγώνες αυτοκινήτου. Εκεί που οι στο επάνω μέρος των ζωνών 6 σημείων, οι ιμάντες που έρχονται σε επαφή με τον κορμό οδηγού και συνοδηγού, έχουν κάθετες διαφημίσεις- ταμπέλες με τη μάρκα των ζωνών. Για να προσαρμοστεί στα καθημερινά αυτοκίνητα, το «άλλοθι» ήταν το αφρολέξ που έκανε –και καλά- τη ζώνη πιο ευχάριστη στην επαφή με το σώμα.

  1. Επιπλέον όργανα στο ταμπλό

«Θύματα» των νέων αυτοκινήτων με τα σύνθετα ηλεκτρολογικά κυκλώματα που δεν επιτρέπουν επεμβάσεις του είδους να γίνονται εύκολα. Τα έξτρα όργανα στο ταμπλό, είναι κάτι άχρηστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων- χώρια που οι περισσότεροι οδηγοί δεν ξέρουν να διαβάζουν τις όποιες ενδείξεις τους.

  1. Επένδυση οροφής βινυλίου

Η οροφή από βινύλιο ήταν ένα χαρακτηριστικά των πλούσιων εκδόσεων σε αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’70. Από τη Rolls Royce, έως και τη Ford αλλά και την Chrysler, η οροφή με επένδυση βινυλίου ήταν κάτι που έδινε λίγο ενδιαφέρον αισθητικά σε κάποια μοντέλα αλλά εύλογα ήταν «ευαίσθητο» ως αξεσουάρ στη χρόνια έκθεση στον ήλιο και τη βροχή. Το τελικό αποτέλεσμα μετά από χρόνια παρουσίας μιας τέτοιας επιφάνειας, ήταν μάλλον θλιβερό με ξεκολλημένα σημεία και «φουσκάλες».

  1. Βλεφαρίδες φώτων

Δεν υπάρχουν λόγια για ένα από τα πιο γελοία αξεσουάρ που προσφέρθηκε από after market εταιρείες και προφανώς απευθυνόταν σε γυναίκες ιδιοκτήτριες αυτοκινήτων και οδηγούς. Οι βλεφαρίδες ευτυχώς δεν βρήκαν την απήχηση που θα περίμενε ο εμπνευστής τους για να γίνει ευτυχισμένος (και πλουσιότερος) και έτσι έχουν μείνει ελάχιστα δείγματα γύρω μας για να μας θυμίζουν μια ακόμα αποτυχημένη «επέμβαση».

  1. Αυτοκόλλητο αλεξήλιο

Άλλο ένα αξεσουάρ που «ήρθε» από το motorsport. Εκεί που τα αγωνιστικά αυτοκίνητα καθότι απογυμνωμένα από επενδύσεις στην καμπίνα τους, πρέπει να προστατεύουν την ορατότητα του οδηγού, «κόβοντας» τον ήλιο. Το αυτοκόλλητο που συνδυαζόταν με διαφημιστικό μήνυμα, στους αγώνες κάνει δουλειά. Στην καθημερινότητα, απλά σε χαρακτηρίζει κάγκουρα.

  1. Περσίδες πίσω παρμπριζ

Άλλο ένα αξεσουάρ που γνώρισε μεγάλες πιένες αλλά σχετικά γρήγορα, ξεχάστηκε. Τώρα που το ξαναβλέπουμε, δεν ήταν τελείως άχρηστο, ειδικά σε περιπτώσεις αυτοκινήτων με ιδιαίτερα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ. Το ότι περιόριζαν δραματικά όμως την ορατότητα προς τα πίσω, ήταν ένας πολύ καλός λόγος για να εξαφανιστούν ακόμα και ως after market επιλογή (ναι, κάποιες εταιρείες στα ‘70s τις πρόσφεραν).

  1. Garfield

Ένα κουκλάκι μαλακό, από το διάσημο καρτούν που παρουσιάστηκε το 1976 και προβάλλεται ακόμα και σήμερα σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα, ήρθε να ξεπεράσει σε δημοτικότητα τον Snoopy. Ο Garfield κοσμούσε πάρα πολλά αυτοκίνητα, βεντουζομένος σε κάποιο από τα πίσω πλευρικά παράθυρα και πρέπει να παραδεχτούμε πως –τότε- ήταν λίγο χαριτωμένος. Έκανε τον κύκλο του ωστόσο και όπως όλα τα αξεσουάρ του είδους, χάθηκε στη λήθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Mustang της Loder1899 αποκτά Aero Kit και Funky τροχούς
Skoda Felicia Fun: Ένα μοναδικό pick-up των ’90s
Micro fun