Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ας προετοιμαστούμε για τα Χριστούγεννα!

Ελλάδα 6:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ας προετοιμαστούμε για τα Χριστούγεννα!

ΝΕΑ

Ας προετοιμαστούμε για τα Χριστούγεννα!

ΝΕΑ

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και πολλοί από εμάς προγραμματίζουμε κάποιο ταξίδι ή κάποια εκδρομή με το αυτοκίνητό μας. Το έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα;

Advertisement
Advertisement

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και στο μυαλό μας υπάρχει ήδη κάποιο πρόγραμμα διακοπών και μετακινήσεων με το αυτοκίνητό μας.

Η ξεγνοιασιά και η χαλαρότητα που συνοδεύουν αυτήν την περίοδο του χρόνου μάς κάνουν να αναβάλλουμε για αργότερα κάποια πράγματα. Όμως, μεταξύ αυτών, δεν πρέπει να είναι η φροντίδα του οχήματός μας.

Advertisement
Advertisement

Θεωρώντας ότι έχουμε κάνει ήδη την προγραμματισμένη συντήρηση του αυτοκινήτου μας και ότι το έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα για την περίοδο του χειμώνα, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι να ελέγξουμε λίγο πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας.

Ελαστικά

Ελέγχουμε εάν τα λάστιχα του οχήματος παραμένουν σε καλή κατάσταση, εάν υπάρχει κάποια ρωγμή στα πλαϊνά τους, εάν έχει εισχωρήσει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο στο πέλμα τους (π.χ. βίδα). Φροντίζουμε να έχουν τη σωστή πίεση ανάλογα με ό,τι προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματος, τόσο για τον χειμώνα όσο και για το επιπλέον βάρος από τις αποσκευές με τις οποίες πρόκειται να το φορτώσουμε.

Advertisement

Εάν πρόκειται να κινηθούμε σε μέρος όπου θα είναι χιονισμένο ή υπάρχει περίπτωση να χιονίσει, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας αλυσίδες ή «κουβέρτες» που ταιριάζουν στη διάσταση των ελαστικών του οχήματός μας. Εάν δεν τις έχουμε ξανατοποθετήσει, κάνουμε μια δοκιμή σε ήρεμες συνθήκες και όχι υπό πίεση και την «τελευταία στιγμή».

Μπαταρία

Ελέγχουμε την κατάστασή της και εάν είναι σωστά φορτισμένη. Εάν έχουμε αμφιβολία, καλό είναι να την αντικαταστήσουμε. Εάν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το πράξουμε τώρα, ας προμηθευτούμε να έχουμε μαζί μας καλώδια ή κάποιο «booster».

Advertisement

mercedes-service-pass-d1000x600

Υγρά

Ελέγχουμε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού του κινητήρα, των υαλοκαθαριστήρων, τα υγρά φρένων και το λάδι του κινητήρα. Συμπληρώνουμε κατάλληλα όπου χρειάζεται.

Υαλοκαθαριστήρες

Advertisement

Ελέγχουμε τα μάκτρα και πόσο καλά καθαρίζουν το παρμπρίζ. Εάν αφήνουν ίχνη βρωμιάς, ανασηκώνουμε τους υαλοκαθαριστήρες και τα καθαρίζουμε με προσοχή. Εάν συνεχίζει να μην είναι αποδοτική η λειτουργία τους τα αντικαθιστούμε. Επίσης, αυτή την περίοδο του χρόνου ίσως είναι σκόπιμο να έχουμε μαζί μας και μια κατάλληλη «ξύστρα» για να απομακρύνουμε τον πάγο από το παρμπρίζ.

Τακάκια

Φροντίζουμε να είναι σε άριστη κατάσταση και ελέγχουμε την αποτελεσματικότητά τους σε μέρος όπου δεν θα δημιουργήσουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε βρεγμένο ή χιονισμένο δρόμο κινούμαστε με αργή πιο ταχύτητα και ότι χρειαζόμαστε σημαντικά μεγαλύτερη απόσταση για την ακινητοποίηση του οχήματος, απ’ ό,τι σε στεγνό οδόστρωμα.

Φώτα, φλας

Ελέγχουμε ότι λειτουργούν όπως πρέπει, τόσο οι προβολείς όσο και τα φλας και τα φώτα στοπ. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα φώτα ομίχλης (εφόσον υπάρχουν) τα χρησιμοποιούμε μόνο σε τέτοια περίπτωση και όχι όποτε θέλουμε, καθώς ενοχλούν και τυφλώνουν τους υπόλοιπους οδηγούς. Επίσης, όταν βρέχει ή όταν χιονίζει, φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε από το νερό, ενδεχομένως τη λάσπη και από το χιόνι που παραμένει στα φώτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι πρέπει να ελέγξουμε στο αυτοκίνητό μας μετά τις διακοπές;
AdBlue: Πόσο καιρό διατηρείται στο αυτοκίνητό μας;
Πολύωρη οδήγηση: Πώς θα αποφύγουμε τον πόνο στη μέση;