Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

AdBlue: Πόσο καιρό διατηρείται στο αυτοκίνητό μας;

Ελλάδα 9:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

AdBlue: Πόσο καιρό διατηρείται στο αυτοκίνητό μας;

ΝΕΑ

AdBlue: Πόσο καιρό διατηρείται στο αυτοκίνητό μας;

ΝΕΑ

Εάν το ντίζελ όχημά μας απαιτεί την προσθήκη AdBlue για τη μείωση των εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου, χρειάζεται η αλλαγή του υγρού; Αν ναι, κάθε πότε;

Advertisement
Advertisement

Όπως ξέρουμε, κάποια πετρελαιοκίνητα οχήματα διαθέτουν σύστημα έκχυσης διαλύματος ουρίας για τη μείωση των εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου και τη συμμόρφωση με τα θεσμοθετημένα όρια προστασίας τού περιβάλλοντος.

Το διάλυμα, το οποίο είναι γνωστό γενικότερα με τον όρο «AdBlue», αποθηκεύεται σε χωριστό ρεζερβουάρ στο πετρελαιοκίνητο όχημα και συνδυάζεται με σύστημα επιλεκτικής κατάλυσης. Κατά τη λειτουργία του πετρελαιοκινητήρα χρησιμοποιείται μικροποσότητα για την εξουδετέρωση των οξειδίων του αζώτου και, σταδιακά, το ντεπόζιτό του αδειάζει οπότε πρέπει να φροντίζουμε να είναι πάντα επαρκής η στάθμη του.

Advertisement
Advertisement

Τι γίνεται, όμως, εάν δεν χρησιμοποιούμε συχνά το αυτοκίνητό μας και το διάλυμα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτό; Έχει κάποια ημερομηνία λήξης; Χρειάζεται να το αλλάξουμε; Η απάντηση είναι ναι.

Σύμφωνα με όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί, καλό είναι να μην αφήνουμε το ίδιο διάλυμα ουρίας περισσότερο από έναν χρόνο στο ρεζερβουάρ του οχήματός μας, καθώς χάνει τις ιδιότητές του. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να το αδειάσουμε εντελώς και να το γεμίσουμε ξανά με καινούργιο και όχι απλώς να προσθέσουμε την όποια ποσότητα λείπει.

Advertisement

Επίσης, καλό είναι να ξέρουμε ότι το «AdBlue» που έχει περισσέψει στο δοχείο μεταφοράς του πρέπει να το αποθηκεύουμε σε σκιερό και σχετικά δροσερό μέρος και να μην εκτίθεται απευθείας στον ήλιο. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου εξατμίζεται, ενώ παγώνει εάν αυτή πέσει κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Advertisement

Εάν συμβεί αυτό, επανέρχεται στη ρευστή μορφή του όταν αυτή ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν χάνει τις ιδιότητές του εάν παγώσει. Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε να έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας ή με άλλα υλικά πέραν του πλαστικού δοχείου στο οποίο εμπεριέχεται ή ανοξείδωτου χάλυβα. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να διαβάζουμε τις οδηγίες του παρασκευαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η… Ουρία θα σώσει τους diesel κινητήρες
Diesel; Η Peugeot αντιστέκεται
AdBlue από την Total Ελλάς ΑΕΕΕ