Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι πρέπει να ελέγξουμε στο αυτοκίνητό μας μετά τις διακοπές;

Ελλάδα 17:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι πρέπει να ελέγξουμε στο αυτοκίνητό μας μετά τις διακοπές;

ΝΕΑ

Τι πρέπει να ελέγξουμε στο αυτοκίνητό μας μετά τις διακοπές;

ΝΕΑ

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ήδη παρελθόν και η επιστροφή στην καθημερινότητά μας σημαίνει και τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας για τυχόν προβλήματα που προέκυψαν από τη χρήση του κατά τη διάρκεια αυτών.

Advertisement
Advertisement

Οι περισσότεροι χρησιμοποιήσαμε το αυτοκίνητό μας για να πάμε στον τόπο των διακοπών μας. Είτε αυτός ήταν σχετικά κοντινός είτε μακρινός, η επιστροφή μας στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μας σημαίνει ότι διανύσαμε με αυτό κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες (το πιθανότερο) χιλιόμετρα.

Αφού ελέγξαμε το αυτοκίνητό μας πριν ξεκινήσουμε (για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις που θα μας χαλούσαν τα σχέδιά μας και τη διάθεσή μας), το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και τώρα, που επιστρέψαμε. Το αυτοκίνητό μας πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να συνεχίσει να μας εξυπηρετεί στις καθημερινές δραστηριότητές μας.

Advertisement
Advertisement

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ή να εντοπίσουμε έγκαιρα κάποια αστοχία ή διαρροή, η οποία ενδεχομένως να εξελιχθεί σε κοστοβόρο πρόβλημα.

Πλύσιμο, καθαρισμός
Ένα καλό εξωτερικό πλύσιμο και ένας συστηματικός καθαρισμός στο εσωτερικό του ενδείκνυται για αρχή. Κατά την περίοδο των διακοπών μας ήμασταν πιο χαλαροί και αναβλητικοί σε αυτόν τον τομέα, κάτι που είναι λογικό και αναμενόμενο λόγω των ημερών.

Τώρα, όμως, η καθαριότητα του αυτοκινήτου είναι επιβεβλημένη, αφενός για την προστασία του αμαξώματος και αφετέρου για τη δική μας υγιεινή, ως επιβαίνοντες. Επιπλέον, με την ευκαιρία, θα αδειάσει σχετικά και ο διαθέσιμος χώρος εντός από αντικείμενα που δε θα χρειαζόμαστε πλέον.

Advertisement

Έλεγχος ελαστικών
Κάνουμε έναν προσεκτικό οπτικό έλεγχο των ελαστικών του οχήματός μας, τόσο στο πέλμα τους όσο και στα πλαϊνά τους. Ιδίως εάν κατά τη διάρκεια των διακοπών μας κινηθήκαμε συχνά σε κακοτράχαλο δρόμο ή χωματόδρομο, χρειάζεται να τα δούμε.

Advertisement

Επίσης, εάν γνωρίζουμε ότι πιέσαμε κάποιο από αυτά σε λακκούβα, εστιάζουμε στο μέρος του ελαστικού που δέχτηκε την καταπόνηση. Τέλος, ελέγχουμε την πίεσή τους και την επαναφέρουμε στις τιμές που προτείνει κατασκευαστής ελαστικών για την περίπτωση που το όχημα δεν είναι πολύ φορτωμένο.

Έλεγχος κάτω από το όχημα
Όσο μπορούμε, σκύβουμε κάτω από το όχημα και ελέγχουμε για τυχόν φθορές στους προφυλακτήρες, το πάτωμα και την ανάρτηση, τουλάχιστον μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα μας ή το χέρι μας, ψηλαφώντας.

Advertisement

Έλεγχος δισκόφρενων
Κάνουμε έναν οπτικό έλεγχο στα δισκόφρενα για τυχόν φθορές σε αυτά. Εάν διαπιστώσουμε κάτι που μας προβληματίζει, προγραμματίζουμε να πάμε το αυτοκίνητό μας στο συνεργείο για διεξοδικό έλεγχο.

Ελέγχουμε τα υγρά του κινητήρα
Διαπιστώνουμε τη στάθμη των λαδιών του κινητήρα, των φρένων, του ψυκτικού υγρού του κινητήρα και του πλυστικού υγρού για το παρμπρίζ. Συγκρίνουμε τη στάθμη τους με αυτή στην οποία ήταν καθένα από αυτά πριν ξεκινήσουμε για τις διακοπές μας. Αν κρίνουμε ότι σε κάποιο από αυτά έχει μειωθεί περισσότερο από όσο κρίνουμε ως αποδεκτό, απευθυνόμαστε στο συνεργείο μας για πιο ουσιαστικό έλεγχο για τυχόν διαρροή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καύσωνας: Πέντε συμβουλές για πιο δροσερές και άνετες μετακινήσεις
Έξι απλές συμβουλές για μεγάλο ταξίδι με ηλεκτρικό
Τι πρέπει να προσέχετε με τη ρεζέρβα ασφαλείας;