Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκάλυψη: Έρχεται επιδότηση μαμούθ για Ταξί

Ελλάδα 22:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Έρχεται επιδότηση μαμούθ για Ταξί

ΝΕΑ

Αποκάλυψη: Έρχεται επιδότηση μαμούθ για Ταξί

ΝΕΑ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνει ακόμη πιο εύκολη και εφικτή την απόκτηση των επαγγελματικών οχημάτων με μηδενικές εκπομπές CO2.

Advertisement
Advertisement

Ένα ιδιαίτερα δελεαστικό πρόγραμμα απόκτησης ηλεκτρικών Ταξί ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών οχημάτων να αντικαταστήσουν τα παλαιά και ρυπογόνα οχήματά τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr το bonus της απόσυρσης κάποιου παλαιού Ταξί θα διπλασιαστεί και από 2.500 ευρώ που κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα το αυξήσει σε 5.000 ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό όφελος για τους κατόχους παλαιών Ταξί που θα τα αντικαταστήσουν με κάποιο ηλεκτρικό όχημα θα ανέλθει έως και τις 13.000 ευρώ!

Advertisement
Advertisement

Σε περίπτωση που τα οικονομικά του κράτους δεν επιτρέψουν τη συγκεκριμένη αύξηση της επιδότησης κατά 2.500 ευρώ τότε υπάρχει και δεύτερο σενάριο έτοιμο σύμφωνα με το οποίο το ποσό της απόσυρσης θα αυξηθεί σε 4.000 ευρώ. Δηλαδή το bonus της απόσυρσης κάποιου παλαιού Ταξί θα αυξηθεί κατά 1.500 ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις το μέγιστο ποσό επιδότησης για την αντικατάσταση κάποιου παλαιού και ρυπογόνου Ταξί με ένα ηλεκτρικό θα ανέρχεται σε 13.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ ανάλογα με το τελικό ύψος που θα αποφασιστεί να διατεθεί για την απόσυρση.

Να υπενθυμίσουμε πως αυτή τη στιγμή η κατηγορία Β (ΕΔΧ ΤΑΞΙ) στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επιδοτείται: Για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως 50.000 ευρώ, το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 25% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ και τις 10.500 ευρώ, αθροίζοντας το ποσό της υποχρεωτικής απόσυρσης παλαιού οχήματος ύψους 2.500 ευρώ.

Advertisement

Για υβριδικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης και εκπομπών ρύπων έως 50gr CO2/km με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως 50.000 ευρώ, το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις 5.500 ευρώ και τις 8.000 ευρώ, αθροίζοντας το ποσό της υποχρεωτικής απόσυρσης παλαιού οχήματος ύψους 2.500 ευρώ.

Η αντικατάσταση, οριστική διαγραφή και καταστροφή οχήματος Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ είναι υποχρεωτική.

Advertisement

Ειδικά για την περίπτωση που η ιδιοκτησία της άδειας Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ είναι ατομική, ήτοι υφίσταται μοναδικός κύριος Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ με 100% κυριότητα, και τεκμηριώνεται ότι ο κάτοχος υπάγεται στην κατηγορία των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή/και Τριτέκνων/πολυτέκνων οικογενειών προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ειδικότερα, για την κατηγορία των τριτέκνων/πολυτέκνων οικογενειών, η προσαύξηση θα δίδεται μετά από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και τη επαλήθευση του αριθμού των εξαρτώμενων μελών το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό της επιδότησης να κυμαίνεται σε 14.000 ή 13.000 ευρώ!

 

Advertisement

Ταχυφορτιστές στις πιάτσες των Ταξί

Πέραν της αύξησης του ποσού της απόσυρσης των παλαιών Ταξί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει σχεδιάσει και θα ξεκινήσει άμεσα την τοποθέτηση ταχυφορτιστών σε πιάτσες Ταξί ώστε η φόρτιση των ηλεκτρικών Ταξί να είναι άμεση και χωρίς κόστος! Ναι σωστά διαβάσατε το Υπουργείο σε συνεργασία με κάποιες εταιρείες που τοποθετούν σταθμούς φόρτισης εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρέχεται για μεγάλο χρονικό διάστημα δωρεάν το ρεύμα στους επαγγελματίες οδηγούς ώστε η απόκτησή τους να γίνει ακόμη πιο δελεαστική και να αναπτυχθεί γρηγορότερα η καθαρή αυτοκίνηση μέσα στις πόλεις.

 

Προς απόσυρση 8.000 παλαιά και ρυπογόνα Ταξί!

Ένας αριθμός-μαμούθ από παλαιά και ρυπογόνα Ταξί θα πρέπει να αποσυρθεί από την κυκλοφορία στα τέλη του 2021 καθώς εκπνέει η τρίτη και τελευταία προθεσμία που τους έχει δώσει έχει δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr περίπου 8.000 παλαιά και ρυπογόνα Ταξί πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και μάλιστα δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δοθεί νέα παράταση καθώς μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά τρεις παρατάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθούν να αυξήσουν τα ποσά της επιδότησης για την απόκτηση ηλεκτρικών Ταξί από επαγγελματίες οδηγούς ώστε να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα στις πόλεις. Παράλληλα όσοι αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό Ταξί θα «απολαμβάνουν» και όλα εκείνα τα επιπλέον οφέλη που θα εφαρμόσουν πάρα πολλές δημοτικές Αρχές για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών τους βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδιοκτήτες Ταξί ζητούν παράταση «ζωής» στα παλαιά οχήματα
Τι άλλαξε στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά
Αποκάλυψη: Σύμφωνα με τα ΚΤΕΟ εχουμε τον καλύτερο στόλο αυτοκινήτων και ταξί!