Menu
Live η κίνηση | Τιμές Καυσίμων Podcasts | Car Of The Year 2024
        array(0) {
}
    

ΝΕΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Ξεκινούν οι καταβολές των επιδοτήσεων!

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Μέσα σε 15 ημέρες έχει απορροφηθεί το 10% των διαθέσιμων πόρων για φέτος σε σύνολο 45 εκατ. ευρώ και έχουν κατατεθεί 5.000 αιτήσεις για επιδότηση.

Έντονο  παραμένει το ενδιαφέρον του κοινού για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που αφορά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης καθώς από τις 24 Αυγούστου όποτε και άνοιξε η ηλεκτρική πλατφόρμα του προγράμματος έχουν κατατεθεί 5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγορά ηλεκτρικού οχήματος (ΙΧ, ποδηλάτου, δίκυκλου ή scooter).

Καθημερινά υποβάλλονται κατά μέσο όρο 400 αιτήσεις με αποτέλεσμα να έχουν ήδη απορροφηθεί περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% των διαθέσιμων πόρων σε μόλις 15 ημέρες.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα εξακολουθούν να είναι οι πρωταθλητές απορρόφησης των επιδοτήσεων καθώς μέσα σε 15 ημέρες έχουν κατατεθεί 3.583 αιτήσεις για επιδότηση καταλαμβάνοντας το 77,78% του συνόλου.

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα δίκυκλα και τρίκυκλα με 747 αιτήσεις επιδότησης και 15,08%.

Στην τρίτη θέση διατηρούνται τα αυτοκίνητα με 322 αιτήσεις και 6,5% και ακολουθούν τα επαγγελματικά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα van με 28 αιτήσεις (0,57%) και τα επαγγελματικά υβριδικά plug-in van με 1 αίτηση (0,02%) και τα Ταξί με μόλις 3 αιτήσεις (0,063%).

Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ αξιολογεί με εντατικούς ρυθμούς τις αιτήσεις και υπάρχουν ήδη συμμετέχοντες που έχουν λάβει μηνύματα έγκρισης των αιτήσεων τους. Η διαδικασία θα επιταχυνθεί τις επόμενες μέρες, με στόχο ο κύκλος των πρώτων αιτήσεων να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Οι πολίτες που έχουν αξιολογηθεί θετικά θα έχουν τη δυνατότητα από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά την έκδοση του πρώτου σχετικού πίνακα να αιτούνται καταβολής της εγκεκριμένης ενίσχυσης μέσω της πλατφόρμας kinoumeilektrika.gov.gr.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει παράλληλα τους ενδιαφερόμενους ότι θα αναρτηθούν σχετικές οδηγίες, καθώς και τεύχος οδηγού υποβολής του αιτήματος πληρωμής προς διευκόλυνση των ωφελούμενων.

Πάντως πέραν των ποδηλάτων ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμμετοχή του αυτοκινήτου. Ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που καταχωρήθηκαν σε δύο εβδομάδες αναλογεί στο 67% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που πωλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μέσω της δράσης έχουν αποσυρθεί 625 παλαιά ρυπογόνα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα), στοιχείο που υποστηρίζει την στόχευση για μείωση των ρύπων.

Πέρα από το περιβαλλοντικό, ισχυρό είναι και το αναπτυξιακό αποτύπωμα του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», εάν ληφθεί υπόψη ότι σε ένα δύσκολο περιβάλλον, έχει γίνει τζίρος στην αγορά της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το ποσό αυτό δεν αφορά μόνο οχήματα, αλλά και φορτιστές, καθώς έχουν υποβληθεί 120 αιτήσεις για εγκατάσταση ιδιωτικών σημείων φόρτισης. Παράλληλα «ξεδιπλώνονται» πρωτοβουλίες και για την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν φορτιστές σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται τέλος ότι η συμμετοχή των νησιών συνολικά αγγίζει το 20% των οχημάτων που επιδοτούνται μέσω της δράσης, κάτι που δικαιώνει την επιλογή του ΥΠΕΝ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη νησιωτική χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη! Προσοχή με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Nissan Qashqai

Ηλεκτρικό 1 στα 3 καινούρια ΙΧ το 2030 σε όλο τον κόσμο!

Ποια εταιρεία έδωσε για… test-drive ηλεκτρικό λεωφορείο στην ΟΣΥ

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ