ΝΕΑ

Η μείωση τιμών της Tesla έφερε κέρδη ή όχι;

Ελλάδα 1:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η μείωση τιμών της Tesla έφερε κέρδη ή όχι;

ΝΕΑ

Η μείωση τιμών της Tesla έφερε κέρδη ή όχι;

ΝΕΑ

Το τελευταίο εξάμηνο η Tesla ακολουθεί μια πρακτική συχνής διακύμανσης των τιμών πώλησης των μοντέλων της. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής;

Advertisement
Advertisement

H Tesla, ανακοίνωσε τα οικονομικά στοιχεία της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Καταρχάς, σε αυτό το χρονικό διάστημα η παραγωγή των αυτοκινήτων της έφτασε τις 479.700 μονάδες, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 86% συγκριτικά με αυτόν του ίδιου τρίμηνου του 2022.

Όπως ανακοινώθηκε, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 οι παραδόσεις καινούργιων οχημάτων της σε πελάτες της έφτασαν τις 466.140 μονάδες, αριθμός ο οποίος είναι κατά 83% αυξημένος σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Τα παραπάνω περιγράφουν μια πολύ καλή εμπορική πορεία για την εταιρεία του Ίλον Μάσκ. Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία από αυτή, τα καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασαν τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,41 δισεκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία), δηλαδή είναι αυξημένα κατά 20%.

Advertisement
Advertisement

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι τα συνολικά έσοδα, συμπεριλαμβανομένης και της δραστηριότητας της εταιρείας στον τομέα των φωτοβολταϊκών και του διαστήματος έφτασαν τα 24,9 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 22,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

H Tesla, για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και να αυξήσει τις πωλήσεις της, μείωσε τις τιμές των μοντέλων της ή έκανε προσφορές για δώσει κίνητρο σε νέους αγοραστές, μια πρακτική που εφαρμόζει σχετικά συχνά το τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο.

Advertisement

Όμως αυτό επέφερε την υποχώρηση κάποιων οικονομικών δεικτών. Για παράδειγμα, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, το μεικτό περιθώριο κέρδους της Tesla ήταν 18,2%, όταν το πρώτο τρίμηνο έφτασε το 19,3%. Συγκριτικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 το μεικτό περιθώριο κέρδους ήταν 25%.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η προσαρμοσμένη τιμή της αυξήθηκε κατά 91 λεπτά του δολαρίου ανά μετοχή (περίπου 0,81 λεπτά του ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο του αναμενόμενου καθώς οι αναλυτές της κεφαλαιαγοράς προέβλεπαν αύξηση κατά 82 λεπτά του δολαρίου ανά μετοχή (περίπου 0,73 λεπτά του ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Τέλος, οι αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτου θεωρούν ότι εφόσον η Tesla καταφέρει να ξεκινήσει την παραγωγή και διάθεση και του Cybertruck εντός του 2023, αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των πωλήσεών της και ενδεχομένως και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και στα υπόλοιπα δύο εναπομείναντα τρίμηνα του έτους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Tesla ετοιμάζει δυναμική παρουσία στο Μόναχο
Στιγμές παραφροσύνης για μια θέση φόρτισης! (+video)
Ο λόγος που όλοι θέλουν συνεργασία με την Tesla