Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 για την BMW Σειρά 7 (+video)

Ελλάδα 4:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 για την BMW Σειρά 7 (+video)

ΝΕΑ

Αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 για την BMW Σειρά 7 (+video)

ΝΕΑ

Η BMW ανακοίνωσε ότι η Σειρά 7 θα διατίθεται εφεξής και με σύστημα αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3.

Advertisement
Advertisement

Οι Γερμανοί πρωτοστατούν στην εξέλιξη συστήματος αυτόνομης οδήγησης και τοποθέτησής του στα πολυτελή μοντέλα τους. Φυσικά, είναι και στην πρωτοπορία εφαρμογής του στους δρόμους της χώρας τους, καθώς έχει καθοριστεί η σχετική νομοθεσία.

Υπό αυτό το πρίσμα η BMW ανακοίνωσε ότι από τον Δεκέμβριο (τρέχοντος έτους) θα διαθέτει στη Γερμανία τη Σειρά 7 με σύστημα αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 το οποίο ονομάζει «Personal Pilot L3». Η ενεργοποίησή του στον δρόμο θα επιτρέπεται από τον Μάρτιο του 2024 και έπειτα.

Χάρη σε αυτό, ο οδηγός θα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του από τον δρόμο και να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός της διαδικασίας στα τμήματα του δρόμου όπου επιτρέπεται η ενεργοποίησή του.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα θα μπορεί να αναλαμβάνει την κίνηση του αυτοκινήτου μέχρι τα 60 χλμ./ώρα. Αυτό, θα ελέγχει την ταχύτητα της Σειράς 7, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και τη θέση εντός της λωρίδας κυκλοφορίας, ενώ θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η BMW ανακοίνωσε ότι το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 θα διατίθεται στον επιπλέον εξοπλισμό και το κόστος του στη Γερμανία θα είναι 6.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Advertisement

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο μόνο στη Σειρά 7 με θερμικό κινητήρα και όχι στις αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις του μοντέλου, δηλαδή τις i7 eDrive50 και i7 M70 xDrive.

Βάσει όσων έγιναν γνωστά, ο οδηγός της Σειράς 7 η οποία θα διαθέτει το «Personal Pilot L3» θα το ενεργοποιεί μέσω του αντίστοιχου διακόπτη. Όταν το πράττει, το σύστημα θα διακριβώνει το μέρος στο οποίο βρίσκεται και κινείται το όχημα και θα ελέγχει εάν επιτρέπεται η λειτουργία του συστήματος εκεί. Εάν όλα είναι σύννομα, τότε θα αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Advertisement

Το σύστημα διαθέτει διαρκώς δεδομένα από χάρτη ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κίνηση και εξασφαλίζει στοιχεία σε περιμετρική εμβέλεια 360 μοιρών. Επίσης, ενσωματώνει έναν 3D αισθητήρα LiDAR όπως και αισθητήρες υπερήχων τελευταίας γενιάς και ραντάρ, καθώς και κάμερες και σύνδεση 5G με το BMW Cloud.

Τέλος, όταν το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός πρέπει να αναλάβει τον χειρισμό του οχήματος, τον προειδοποιεί σχετικά, τόσο ηχητικά όσο και με ένδειξη. Εάν αυτός δεν ανταποκριθεί έγκαιρα, το σύστημα θα ακινητοποιεί το όχημα με ασφάλεια για όλους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιος φταίει στο τρακάρισμα; Ο οδηγός, ο δρόμος, ή το αυτοκίνητο;
H BMW αλλάζει τη Σειρά 1
Η Κίνα, η αυτόνομη οδήγηση και το ορόσημο του 2035