Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή είναι η κατάσταση των αυτοκινητοβιομηχανιών στο 9μηνο

Ελλάδα 3:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτή είναι η κατάσταση των αυτοκινητοβιομηχανιών στο 9μηνο

ΝΕΑ

Αυτή είναι η κατάσταση των αυτοκινητοβιομηχανιών στο 9μηνο

ΝΕΑ

Ανοδικά κινούνται όλοι οι δείκτες αλλά δυστυχώς ακόμη βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2019.

Advertisement
Advertisement

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκε μόνο κατά 3,1% τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ωστόσο σε σχέση με την προ κρίσης εποχή δηλαδή το 2019 έχουν κατασκευαστεί 3 εκατ. λιγότερα οχήματα!

Αυτό επισημαίνεται στην τελευταία έκδοση της Έκθεσης Οικονομικής και Αγοράς του ACEA η οποία καλύπτει τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, παρέχοντας μια λεπτομερή επισκόπηση των ταξινομήσεων επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων, της παραγωγής και του εμπορίου, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ

Η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ προβλέπεται να είναι 5% το 2021, με τις καταναλωτικές δαπάνες να τροφοδοτούνται από την υπερβολική εξοικονόμηση πόρων που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο του lockdown. Η ανεργία στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί από 7,1% φέτος σε 6,5% το 2023. Ο πληθωρισμός στην ΕΕ καθώς παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% φέτος και το επόμενο έτος, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ισχυρής επίδρασης των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων

Advertisement

Στην Ευρώπη, οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 8% σε 11 εκατομμύρια μονάδες κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, η ζήτηση στη Βόρεια Αμερική οφείλεται κυρίως για την αύξηση 16,3% που σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Advertisement

Η κινεζική αγορά αυτοκινήτων ανήλθε συνολικά σε 13,9 εκατομμύρια μονάδες (+5,4%) από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, με την δυναμική ανάκαμψης να αποδυναμώνεται αργότερα μέσα στο έτος.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Νότια Κορέα μειώθηκαν κατά 8,2% κατά τη διάρκεια αυτού του εννεαμήνου.

Παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων

Advertisement

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκε μόνο κατά 3,1% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν, δηλαδή 3 εκατομμύρια μονάδες λιγότερες από τον όγκο του 2019 πριν από την κρίση.

Τα εργοστάσια αυτοκινήτων στις ΗΠΑ κατασκεύασαν περίπου 4,8 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, ή 10,8% περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο το 2020.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, η Βραζιλία σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη με την παραγωγή αυτοκινήτων να αυξάνεται κατά 16,2% φτάνοντας σε περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια μονάδες.

Η παραγωγή κινεζικών αυτοκινήτων τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο φέτος ανήλθε σε 14 εκατομμύρια μονάδες, αυξημένη κατά 10,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 8,9% σε 45,6 εκατομμύρια μονάδες μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου.

Εξαγωγές και εισαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ στο 8μηνο αντιπροσώπευαν συνολική αξία 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Οι εισαγωγές αυτοκινήτων υπολογίζονται σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κυμαίνεται σε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν την ηγετική τους θέση ως η κύρια χώρα προέλευσης των εισαγωγών αυτοκινήτων στην ΕΕ με μερίδιο αγοράς αξίας 17,6%.

Πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων

Αύξηση 19,1% σημείωσαν οι πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων οι οποίες ανήλθαν σε 1.436.934 μονάδες στην ΕΕ στο εννεάμηνο.

Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, οι πωλήσεις van στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 18,7% φτάνοντας σχεδόν τα 1,2 εκατομμύρια μονάδες.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, πουλήθηκαν 217.000 νέα φορτηγά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξημένα κατά 23,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων

Παρά τους συνεχείς περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, η παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί κατά 7% το 2021.

Η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 4,2 εκατομμύρια επαγγελματικά οχήματα, αυξημένη κατά 9,7% σε σύγκριση με το 2020.

Στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η παραγωγή ολόκληρου του έτους αναμένεται να μειωθεί κατά 4,8% σε 1,3 εκατομμύρια μονάδες.

Η παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων της Κίνας θα εξασθενήσει το 2021, με πτώση 12,6% φτάνοντας τα 5,2 εκατομμύρια μονάδες.

Εξαγωγές και εισαγωγές επαγγελματικών οχημάτων

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2021, η συνολική αξία των εξαγωγών επαγγελματικών οχημάτων της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά (+14,3%), δημιουργώντας εμπορικό πλεόνασμα άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αξία των αμερικανικών επαγγελματικών οχημάτων που εξήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 15,4% κατά τη διάρκεια του οκταμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ευρώπη: Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων – Κορυφή για Stellantis
«Έκρηξη» στις πωλήσεις αυτοκινήτων – Πρωτιά για τα ηλεκτρικά το 2028!
Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα!