Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα Lancia Delta: Η αναβίωση του premium ιταλικού hatchback

Ελλάδα 15:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα Lancia Delta: Η αναβίωση του premium ιταλικού hatchback

ΝΕΑ

Νέα Lancia Delta: Η αναβίωση του premium ιταλικού hatchback

ΝΕΑ

Οι εικόνες από τα renderings των ανεξάρτητων σχεδιαστών ελπίζουμε να παρακινήσουν τους ιθύνοντες της Ιταλικής εταιρίας, να δώσουν το OK για την παραγωγή του εικονικού hatchback.

Advertisement
Advertisement

Η Lancia είναι μία από τις τρεις κορυφαίες μάρκες της Stellantis, μαζί με την Alfa Romeo και την DS Automobiles.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική του ομίλου, αναμένουμε τουλάχιστον τρία νέα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν από την ιταλική μάρκα μεταξύ 2024 και 2027. Είναι πιθανό ότι αυτά τα σχέδια θα περιλαμβάνουν την αναβίωση του ονόματος Delta με τη μορφή ενός πλήρως ηλεκτρικού premium κόμπακτ hatchback.

Η Lancia παρήγαγε τρεις γενιές Delta πριν εγκαταλείψει τελικά το μοντέλο από τη γκάμα της χωρίς διάδοχο. Η πρώτη γενιά κυκλοφόρησε το 1979, σχεδιασμένη από τον Giorgetto Giugiaro και παρέμεινε στην παραγωγή με αρκετές αλλαγές έως το 1994.

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ 1987 και 1992, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα Group A με βάση τη Delta κέρδισαν έξι συνεχόμενους τίτλους κατασκευαστών WRC για τη Lancia, καθιστώντας την μια από τις πιο επιτυχημένες, συμμετοχές στα ράλι. Στη διάρκεια της ζωής της Delta, οι σπορ HF Integrale έθεσαν ένα σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα hot hatches, και έγιναν τελικά περιζήτητα κλασικά αυτοκίνητα.

Η δεύτερη γενιά της σχεδιάστηκε από την IDEA, βασίστηκε στην πλατφόρμα του Fiat Tipo και είχε σημαντικά μικρότερη διάρκεια ζωής -από το 1993 έως το 1999. Μετά από μια μακρά παύση, η Lancia παρουσίασε την τρίτη γενιά το 2008, η οποία βασιζόταν στην πλατφόρμα των Alfa Romeo Giulietta και Fiat Bravo. Το μοντέλο παρέμεινε στην παραγωγή έως το 2014 έχοντας εξαλείψει κάθε πιθανή σύνδεση με την ένδοξη αγωνιστική κληρονομιά του υπέρ της άνεσης και του premium στιλ.

Advertisement

Η Lancia γίνεται ηλεκτρική

Η μεγάλη επιστροφή της Lancia στο τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να ξεκινήσει με την νέα γενιά του Ypsilon το 2024. Το δημοφιλές supermini θα ακολουθήσει ένα πλήρως ηλεκτρικό crossover το 2026 και πιθανώς ένα ηλεκτρικό κόμπακτ hatchback το 2027.

Advertisement

Το τελευταίο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς οι αξιωματούχοι της Lancia δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το αν ένα αυτοκίνητο της συγκεκριμένης κατηγορίας θα είχε νόημα. Πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης της Delta, πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει αρκετή ζήτηση, ενώ θα προσπαθήσουν οι επιλογές τους να βασίζονται σε κοινές πλατφόρμες και εξαρτήματα.

Γιατί αργούν τόσο πολύ;

Advertisement

Θα περίμενε κανείς ότι η νέα Delta θα εμφανιζόταν ως αδελφό μοντέλο μαζί με τα Peugeot 308, Opel Astra και DS 4 που βασίζονται στην πλατφόρμα EMP2. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Lancia δεν είναι ακόμη έτοιμη (ή πρόθυμη) να λανσάρει το premium hatchback της.

Εάν ανάψει πράσινο, για την Delta τέταρτης γενιάς, το μοντέλο θα μπορούσε να βασιστεί στην αρχιτεκτονική STLA Medium, που ανακοινώθηκε ως μέρος του σχεδίου για τα ηλεκτρικά μοντέλα της Stellantis ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση, τα οχήματα των κατηγοριών C και D που βασίζονται στην πλατφόρμα STLA Medium θα έχουν αυτονομία έως και 700 χιλιόμετρα. Ανάλογα με τον κινητήρα θα μπορούσαν να είναι τετρακίνητα ή δικίνητα, με ισχύ από 170-245 ίππους.

Θα μοιάζει με την παλιά;

Από τον Ιούνιο του 2021, ο βετεράνος Γάλλος σχεδιαστής Jean-Pierre Ploué έγινε ο νέος Chief designer της Lancia, στο Τορίνο και το Centro Stile. Ενώ είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ιδέα για την κατεύθυνση που θα πάρει στη σχεδιαστική γλώσσα των μελλοντικών μοντέλων, είναι πιθανό να στραφεί στο λαμπρό παρελθόν της εταιρείας.

Αν και τίποτα δεν είναι ακόμα επίσημο, οι οπαδοί της Lancia λαχταρούν μία νέα Delta, ειδικά αν έχει και μια έκδοση HF Integrale. Κάτι που μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά κάποιες ελπίδες υπάρχουν. Ειδικά με δεδομένο ότι ο εορτασμός των 115 γενεθλίων της εταιρείας έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου 2021. Ίσως τότε μπορούμε να μάθουμε λεπτομερώς τη μελλοντική στρατηγική της Lancia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η θρυλική Lancia Delta Integrale σε σύγχρονη εκδοχή
Lancia Delta: Διαθέσιμη για παραγγελίες!
Η θηριώδης Lancia Delta Integrale Evo των 700 ίππων (video)