Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Mercedes: Ο πόλεμος για τους καθρέφτες

Ελλάδα 11:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mercedes: Ο πόλεμος για τους καθρέφτες

FORMULA 1

Mercedes: Ο πόλεμος για τους καθρέφτες

FORMULA 1

Συνεδριάζει σήμερα η συμβουλευτική επιτροπή πάνω σε τεχνικά ζητήματα (TAC) της FIA. Κύριο θέμα συζήτησης, οι καθρέφτες της Mercedes W13…

Advertisement
Advertisement

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αναβαθμίσεις της W13 στο Μπαχρέιν φαίνεται πώς έχουν συνέχεια. Συγκεκριμένα αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση οι καθρέφτες του ασημί μονοθεσίου στο TAC το οποίο συνεδριάζει σήμερα. Στο συμβούλιο αυτό θα προεδρεύει ο επικεφαλής της FIA για τεχνικά ζητήματα, Νικόλας Τομπάζης, ενώ θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα του πρωταθλήματος.

Το θέμα φαίνεται ότι το έχει εγείρει η Ferrari. Από την πρώτη στιγμή που η W13 εμφανίστηκε στις δοκιμές του Μπαχρέιν ο επικεφαλής της Scuderia, Mattia Binotto είχε δηλώσει: «Με εξέπληξε πραγματικά αυτή τους η επιλογή. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαριστεί στο μέλλον. Δεν πιστεύω απαραίτητα ότι έχουν κάνει κάτι παράνομο, αλλά πρέπει να συζητηθεί.»

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό δεν είναι τόσο οι καθρέπτες αλλά ο τρόπος με τον οποίον έχουν τοποθετηθεί στο μονοθέσιο. Στην W13 εδράζονται επάνω στο κάλυμμα του πλευρικού συστήματος προστασίας (SIPS), το οποίο έχει διαμορφωθεί ως πτέρυγα. Οι καθρέφτες είναι τοποθετημένοι δίπλα σε άλλα μικρά κάθετα πτερύγια και φαίνεται να επιτελούν παρόμοια λειτουργία με εκείνα.

Advertisement
Advertisement

Οι διαφωνίες πολλών με την λύση της Mercedes βασίζονται στο το άρθρο 3.2.2 των κανονισμών το οποίο λέει: «Κάθε τμήμα του μονοθεσίου που δεν θεωρείται μέρος του αμαξώματος απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε επιπλέον αεροδυναμική επιρροή σε αυτό, πέραν εκείνης που αναγκαστικά θα προκαλούσε».

Οι καθρέφτες δεν θεωρούνται μέρος του αμαξώματος και συνεπώς εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Δηλαδή –σύμφωνα με το πνεύμα των κανονισμών- η μόνη επιρροή που μπορούν να έχουν είναι η οπισθέλκουσα λόγω της ύπαρξής τους. Το κατά πόσον είναι νόμιμη ή όχι η λύση της Mercedes θα το μάθουμε σύντομα.

Advertisement

Πάντως, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα σχέδια των ομάδων ελέγχονται και εγκρίνονται  από την FIA πριν ακόμη εκείνες κατασκευάσουν τα μονοθέσια. Σε περίπτωση, ωστόσο, που προκύψει κάποια απόφαση εναντίον της Mercedes από το TAC αυτή θα αφορά αλλαγές μάλλον την επόμενη χρονιά.

Advertisement

Ο Νικόλας Τομπάζης δήλωσε σχετικά: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι από κάποια ομάδα που να παραβιάζει τους κανονισμούς. Υπάρχουν ενδεχομένως κάποια τμήματα των μονοθεσίων για τα οποία δεν έχουμε δώσει πολύ αναλυτικές οδηγίες. Μιλάμε για κάποια μικρά πτερύγια και σχετικά μικρές λεπτομέρειες». Θα αποφανθεί άραγε το TAC ότι οι καθρέφτες της W13 είναι και εκείνοι μια τέτοια λεπτομέρεια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes: Αυτό είναι το νέο Safety Car της F1
Οι πιο γρήγορες κυρίες της F1
Formula 1 – Liberty: O Αμερικάνικος τρόπος