Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Μαξ Φερστάπεν: Καταδικασμένος να κερδίζει! (+video)

Ελλάδα 10:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μαξ Φερστάπεν: Καταδικασμένος να κερδίζει! (+video)

FORMULA 1

Μαξ Φερστάπεν: Καταδικασμένος να κερδίζει! (+video)

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε στο Κατάρ το τρίτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Η στέψη του Ολλανδού ήταν αναμενόμενη. Αυτά που έκανε, όμως, φέτος στις πίστες διόλου συνηθισμένα.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί θα πούνε ότι ο φετινός τίτλος του Φερστάπεν ήταν πολύ εύκολος. Η RB19 ήταν πύραυλος και ο μόνος αντίπαλος που είχε να αντιμετωπίσει ο Ολλανδός ήταν ο Τσέκο Πέρεζ.

Σίγουρα υπάρχει μία δόση αλήθειας στα παραπάνω. Άλλο να έχεις να κερδίσεις έναν Πέρεζ στο ίδιο μονοθέσιο και άλλο έναν Χάμιλτον σε μία πανίσχυρη Mercedes. Ο Τσέκο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός και έμπειρος οδηγός αγώνων. Ωστόσο δεν διαθέτει το φυσικό ταλέντο ενός Μαξ, ενός Σαρλ ή ενός Λιούις.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον ο Φερστάπεν είναι από το 2016 στην ομάδα, πέντε χρόνια περισσότερα δηλαδή από ότι ο teammate του. Το δέσιμο που έχει με τους ανθρώπους της Red Bull είναι πολύ μεγαλύτερο. Με αυτό δεν εννοούμε ότι οι τελευταίοι δίνουν καλύτερο μονοθέσιο στον Μαξ από ότι στον Τσέκο. Απλώς είναι μεγάλη η διαφορά όταν μπορείς και συνεννοείσαι με τους ανθρώπους-κλειδιά στην ομάδα χωρίς να χρειάζονται ακόμη και λόγια πολλές φορές.

Advertisement

Η αλήθεια είναι πώς όποιος και εάν ήταν απέναντι στον Μαξ εντός της Red Bull, θα είχε λίγες ελπίδες να τον κερδίσει. Πρώτον επειδή ο Ολλανδός είναι ο καλύτερος οδηγός στο grid και δεύτερον επειδή εκείνος και η ομάδα λειτουργούν ως μία μονάδα.

Advertisement

Φέτος είδαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τι συμβαίνει όταν ο καλύτερος οδηγός και η καλύτερη ομάδα διαθέτουν το κορυφαίο μονοθέσιο του grid. Πλήρης κυριαρχία σχεδόν σε όλους τους αγώνες.

Advertisement

Εντούτοις ακόμη και σε αυτήν την «εύκολη» για τον Μαξ σεζόν, ο Ολλανδός δεν ξέχασε να μας χαρίσει πολλές μαγικές στιγμές. Στιγμές τις οποίες αμφιβάλλουμε εάν πολλοί άλλοι οδηγοί θα ήταν σε θέση να μας προσφέρουν. Ας πιάσουμε, όμως, το νήμα της ιστορίας του Μαξ Φερστάπεν από την αρχή.

Καταβολές

Ο Μαξ προέρχεται από οικογένεια που έχει μεγάλη παράδοση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ασφαλώς και οι παλιότεροι θα θυμούνται τον πατέρα του, Γιος Φερστάπεν να αγωνίζεται στην F1 από το 1994. Όμως και η οικογένεια της μητέρας του, Σόφι Κάμπεν έχει ιστορία στους αγώνες.

Η ίδια η Σόφι αγωνιζόταν σε επίπεδο καρτ ενώ και ο πρώτος ξάδερφός της, Άντονι Κάμπεν έχει σημαντική πορεία σε αγώνες αντοχής. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που το μικρόβιο της ταχύτητας εμφανίστηκε από μικρή ηλικία στον Μαξ.

«Οι γονείς μου ποτέ δεν με πίεσαν να ασχοληθώ με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Απλώς ήταν κάτι που βρισκόταν στο περιβάλλον μου και κάποια στιγμή θέλησα να δοκιμάσω» θυμάται ο Φερστάπεν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Μαξ έπαιξε, ασφαλώς, ο πατέρας του.

«Ο πατέρας μου ήταν συνεχώς μαζί μου. Πηγαίναμε μαζί στους αγώνες και φρόντισε να με προετοιμάσει όσο καλύτερα γινόταν για το μέλλον» σημειώνει ο Μαξ. Ήταν το είδος του πατέρα που εμψυχώνει το παιδί του άραγε; «Κάθε άλλο. Ήταν συνεχώς επικριτικός και μου έλεγε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να πετύχω τίποτε» παραδέχεται γελώντας ο Μαξ.

Αν, λοιπόν, ο Μαξ σας φαίνεται οξύθυμος ή τραχύς, αντιλαμβάνεστε σε ποιον έμοιασε. Το τίμημα που πλήρωσε η οικογένεια Φερστάπεν για την αγωνιστική καριέρα του Μαξ ήταν μεγάλο. «Ουσιαστικά μας κόστισε τον γάμο των γονιών μου. Εγώ και ο πατέρας μου λείπαμε συνέχεια» θυμάται ο Μαξ.

Ο επίγονος του Μίχαελ

Ο Jos Verstappen είχε φυσικά πολλές γνωριμίες από τον χώρο της F1. Και μία από αυτές ήταν ο teammate του στην Benetton το 1994, Μίχαελ Σουμάχερ. Οι δύο οδηγοί παρέμειναν φίλοι και στα επόμενα χρόνια. Πολλές φορές, μάλιστα, οι οικογένειές τους πήγαιναν μαζί διακοπές.

Όπως ήταν φυσικό ακόμη και στις διακοπές οι Σουμάχερ και Φερστάπεν δεν έχαναν ευκαιρία να τρέξουν με καρτ. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα το εάν η σύντομη συνύπαρξη του Μαξ με τον Μίχαελ είχε κάποια επίδραση στον τρόπο οδήγησής του. Εξάλλου κάθε οδηγός εξελίσσεται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα αρκετών ετών.

Εντούτοις όσοι θυμούνται τον επιθετικό και ασυμβίβαστο τρόπο οδήγησης του Σουμάχερ, αναγνώρισαν αμέσως τον μεγάλο Γερμανό στα onboard πλάνα από τα μονοθέσια που οδηγούσε ο Φερστάπεν. Οι ομοιότητες ήταν επικίνδυνα πολλές, τόσο στο στεγνό όσο και στο βρεγμένο. Έβλεπες τον Μαξ να οδηγεί στις κατατακτήριες του Πωλ Ρικάρ το 2021 με την Red Bull ακριβώς στα όρια της πρόσφυσης και στο μυαλό σου ερχόταν ο Σουμάχερ από το Νίρμπουργκρινγκ πριν 20 χρόνια.

Δεν θα ήταν υπερβολή εάν γράφαμε ότι ο Φερστάπεν είναι η… οδηγική μετενσάρκωση του Σουμάχερ στη σύγχρονη εποχή της F1. Ο τρόπος με τον οποίον κινείται στην πίστα είναι χάρμα ιδέσθαι. Και όσο για την ταχύτητα του Ολλανδού αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο χρονόμετρο το οποίο ως γνωστόν δεν ψεύδεται ποτέ.

Από τα καρτ στην… Formula 1!

Η άνοδος του Μαξ από τα καρτ στην F1 ήταν αστραπιαία. Από το 2005 μέχρι και το 2013 είχε κερδίσει τα πάντα στα καρτ. Σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η συνήθης πορεία προς την F1 περιλαμβάνει κατά μέσον όρο τουλάχιστον τρεις χρονιές στις χαμηλότερες κατηγορίες. Και σίγουρα πέρασμα από την Formula 2 (παλιότερα GP2) την προηγούμενη χρονιά.

Όμως, ο Μαξ δεν είναι ένας συνηθισμένος οδηγός. Το 2014 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Formula 3 με την ομάδα της Van Amersfoort Racing. Ξεχώρισε αμέσως από τους δύο teammates του κερδίζοντας 10 από τους 33 αγώνες. Τερμάτισε τρίτος στο τέλος της σεζόν.

Το πρωτάθλημα είχε πάει σε έναν άλλον rookie με το όνομα Esteban Ocon! Όμως, ο Μαξ είχε από τότε μεγαλύτερα ψάρια να πιάσει. Την ίδια χρονιά στην Suzuka κάνει το ντεμπούτο του σε ελεύθερες δοκιμές με την Toro Rosso. Η Red Bull σπεύδει να τον εντάξει στο πρόγραμμα οδηγών της. Και το 2015 θα κάνει το ντεμπούτο του στην junior ομάδα της σε ηλικία μόλις 17 ετών!

Οι μαγικές στιγμές

Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. Μία ιστορία γνωστή στους φίλους του σπορ η οποία συνεχίζεται μέχρι και το σήμερα. Γεμάτη μαγικές στιγμές, πολλές από τις οποίες φέρουν ημερομηνίες του 2023.

Γιατί ποιος θα μπορέσει να ξεχάσει, άραγε, τον ασύλληπτο τρίτο τομέα του Ολλανδού στις κατατακτήριες του Μονακό φέτος; Ή τον επικό του αγώνα στο Μαϊάμι και την τεράστια ανάκαμψή του έπειτα από το λάθος του Σαββάτου;

Στις βρεγμένες κατατακτήριες του Καναδά ήταν σε δική του κλάση, σταθερά πάνω από μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον επόμενο οδηγό σε Q1, Q2 ή Q3. Στην Ολλανδία εκτέλεσε έναν άψογο αγώνα υπό δύσκολες συνθήκες και στην Ιταλία πήρε τη νίκη επιδεικνύοντας υπομονή και στρατηγική σκέψη.

Σίγουρα πολλές από τις νίκες του Φερστάπεν έδειχναν εύκολες στην επιφάνειά τους. Αρκεί, όμως, να δείτε την σεζόν του Πέρεζ για να καταλάβετε ότι τα όσα πετύχαινε επανειλημμένα φέτος ο Μαξ μόνο αυτονόητα δεν ήταν.

Το τρίτο του πρωτάθλημα ήρθε ως αποτέλεσμα της ανωτερότητας όχι μόνο της RB19 αλλά και του ίδιου του Μαξ. Και με τον Ολλανδό πεινασμένο για περισσότερες νίκες και μεγαλύτερα ρεκόρ όλα δείχνουν ότι η ιστορία του Μαξ έχει ακόμη αρκετά χρυσά κεφάλαια στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Pirelli: Αποκλειστική προμηθεύτρια της F1 μέχρι και το 2028
F1 GP Κατάρ: Νικητής Όσκαρ, πρωταθλητής Μαξ! (+video)
F1 GP Κατάρ: Εικόνες από το μέλλον (+video)