Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Η πρώτη από πολλές (+video)

Ελλάδα 9:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η πρώτη από πολλές (+video)

FORMULA 1

Η πρώτη από πολλές (+video)

FORMULA 1

Ήταν η 7η Απριλίου του 2018 όταν ο Λάντο -νικητής τότε του αγώνα F2 στο Μπαχρειν- στεκόταν στο μεσαίο σκαλί του βάθρου. Λίγοι φαντάζονταν ότι θα έπρεπε να περάσουν 2.220 ημέρες μέχρι να το πράξει ξανά.

Advertisement
Advertisement

Η Formula 1 είναι ένα εξαιρετικά σκληρό σπορ. Και δεν εννοούμε τις δύσκολες συνθήκες που συναντούν οι οδηγοί μέσα στο κόκπιτ ή τα συνεχή ταξίδια που πρέπει να κάνουν όλον τον χρόνο. Είναι εξαιρετικά σκληρό, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.

Πάρτε τον Λάντο Νόρις για παράδειγμα. Ο Βρετανός πέρασε με μεγάλη επιτυχία από όλες τις μικρότερες κατηγορίες μονοθέσιων. Στους περισσότερους αγώνες που συμμετείχε πριν μπει στην F1, ο Λάντο θεωρούσε εαυτόν υποψήφιο νικητή. Και όχι άδικα. Είναι ταλαντούχος, είχε την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη και συνήθως έτρεχε σε καλές ομάδες.

Έτσι το 2019, έπειτα από μόλις μία σεζόν στην F2, ο Λάντο παίρνει το εισιτήριο για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του grid, την McLaren. Και εκεί έρχεται αντιμέτωπος με μία σκληρή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα την οποίαν είχαν βιώσει δεκάδες ταλαντούχοι οδηγοί πριν από αυτόν.

Advertisement
Advertisement

Η F1 δεν είναι πρωτάθλημα «ενιαίο» όπως εκείνα των μικρότερων κατηγοριών. Κάθε ομάδα κατασκευάζει το δικό της μονοθέσιο. Και μοιραία, κάποιες ομάδες κάνουν ανά περιόδους καλύτερη δουλειά από τις υπόλοιπες. Στη διάρκεια μία σεζόν τα μονοθέσια που είναι ικανά για τη νίκη μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Επιπλέον οι περισσότεροι οδηγοί είναι κορυφαίου επιπέδου και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα βρεθεί σε ένα από τα λίγα μαγικά κόκπιτ είναι ανηλεής. Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι ένας ικανός οδηγός βρίσκει τον δρόμο του προς μία κορυφαία ομάδα, θα πρέπει να την πετύχει και στο… κατάλληλο φεγγάρι. Οι ευκαιρίες για νίκη είναι ελάχιστες. Και για ορισμένους οδηγούς μπορεί να μην έρθουν και ποτέ.

Η McLaren

Έτσι, ο Λάντο μπήκε με την McLaren σε μία περίοδο στην οποίαν οι Mercedes-Χάμιλτον κυριαρχούσαν πλήρως. Από το 2019 έως και το 2021 οι αγώνες στους οποίους ο Λάντο είχε ρεαλιστικές πιθανότητες για τη νίκη ήταν μόλις τρεις. Όσοι ήταν περίπου και οι αντίστοιχοι αγώνες της περιόδου Red Bull-Φερστάπεν που διανύουμε από το 2022.

Advertisement

Και εδώ θα πρέπει να σταθούμε για λίγο στην ομάδα του Λάντο. Η McLaren είναι το δεύτερο πιο ιστορικό όνομα στην F1. Θεωρητικά, διαθέτει τους πόρους και την τεχνογνωσία για να διεκδικεί νίκες κάθε χρόνο. Ωστόσο η πράξη είναι πάντα πιο δύσκολη από τη θεωρία. Και η ομάδα από το Γουόκινγκ, υπό την καθοδήγηση του Ζακ Μπράουν, δεν είχε καταφέρει ποτέ να μπει στο κλαμπ των πραγματικά κορυφαίων ομάδων.

Υπήρξαν, φυσικά, περιπτώσεις στις οποίες η βρετανική ομάδα θα μπορούσε να κερδίσει στα ίσια κάποιον αγώνα, χωρίς ατυχίες των αντιπάλων. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν το Σπα, η Μόντσα και το Σότσι του 2021.

Advertisement

Ωστόσο η McLaren ξεκίνησε πολύ άσχημα την τρέχουσα φόρμουλα του 2022. Έχασε πάνω από έναν χρόνο μέχρι να μπορέσει να ανακάμψει από τα κρίσιμα σχεδιαστικά λάθη του αρχικού της concept. Και από τα μέσα του 2023 έχει κοντέψει να κερδίσει την Red Bull του Φερστάπεν περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Με την εξαίρεση του Sprint στο περσινό Κατάρ, όμως, δεν τα είχε καταφέρει.

Ο Λάντο

Βλέπετε, στην F1 μικρές λεπτομέρειες μπορούν να σε μετατρέψουν από επίδοξο νικητή σε παράδειγμα προς αποφυγή. Και ο Λάντο είχε αρχίσει να αισθάνεται αυτήν την σκληρή πλευρά του σπορ τα τελευταία χρόνια.

Κανείς δεν αμφισβήτησε το ταλέντο του, ποτέ. Ωστόσο ήταν γενικά παραδεκτό ότι ο Νόρις δεν είχε εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις -έστω πενιχρές- ευκαιρίες που του είχαν δοθεί. Στο Σπα του 2021 κυριαρχούσε πλήρως στις κατατακτήριες, ευρισκόμενος σε δική του κατηγορία σε Q1 και Q2. Χόρευε στην βροχή καλύτερα από τους Φερστάπεν, Ράσελ ή Χάμιλτον.

Advertisement

Αν θυμηθούμε το πώς εξελίχθηκε εκείνο το τριήμερο, η pole θα έδινε και τη νίκη στον αγώνα. Ωστόσο ο Λάντο είχε το μεγάλο του ατύχημα στην Eau Rouge πιέζοντας οριακά στο Q3. Η πρώτη ευκαιρία είχε κάνει φτερά.

Έπειτα πηγαίνουμε στην Μόντσα εκείνης της χρονιάς. Ο Λάντο είχε βάλει τα γυαλιά στον Ρικιάρντο από την αρχή του 2021. Και όμως, στον αγώνα που είχε κοπεί και ραφτεί στα μέτρα της McLaren, ο Λάντο έχασε από τον Ντάνι.

Στο Σότσι, δύο εβδομάδες αργότερα, ο Νόρις έχει τον έλεγχο από τις κατατακτήριες. Μέχρι να έρθουν οι ψιχάλες στο τέλος και να τον οδηγήσουν στην εσφαλμένη απόφαση να παραμείνει στα slicks. Μία πιθανή πρώτη νίκη για τον Λάντο έγινε η 100η του Λιούις.

Από το 2023, μάλιστα, ο Νόρις είχε να αντιμετωπίσει το νέο σούπερ ταλέντο του grid, που ακούει στο όνομα Όσκαρ Πιάστρι. Και ο Αυστραλός rookie έκλεψε τις εντυπώσεις από τον πολύ πιο έμπειρο teammate του πέρσι.

Το fanbase της F1 μπορεί να λατρεύει τις ιστορίες νίκης των αουτσάιντερ. Λατρεύει, όμως, να γκρεμίζει επίσης και είδωλα. Και ο Λάντο ήταν σε δεινή θέση πριν την έναρξη της σεζόν. Και όλα αυτά επειδή δεν είχε κατορθώσει να εκμεταλλευτεί μία από τις πέντε -το πολύ- ευκαιρίες για νίκη που του είχαν δοθεί σε 104 αγώνες.

Ωριμότητα

Όμως η αντίδραση του Νόρις σε όλα αυτά ήταν θετική. Δεν κατέρρευσε ψυχολογικά, όπως συνέβη με άλλους οδηγούς στο παρελθόν. Ούτε αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα την διαφαινόμενη μοίρα του. Αντιθέτως, μας σύστησε ξανά τον εαυτό του. Σε μία εξίσου ταχεία αλλά πολύ πιο ώριμη εκδοχή. Και αυτό έγινε εμφανές από την αρχή ήδη της σεζόν.

Ο Λάντο ήταν πολύ πιο μεστός στις κινήσεις του, έκανε ελάχιστα λάθη και έπαιρνε το μέγιστο από την κάθε κατάσταση. Και όλα αυτά χωρίς να χάσει δράμι ταχύτητας. Έτσι καθώς η F1 μετέβαινε στο Μαϊάμι για τον 6ο αγώνα του 2024, ο Λάντο ήταν έτοιμος, πια να μπει στο κλειστό κλαμπ των νικητών Grand Prix. Είχε πληρώσει το τίμημα, είχε κάνει τα λάθη του και είχε βγει δυνατότερος και σοφότερος από αυτά.

Ιδιαιτερότητες νο 1

Θα λέγαμε ότι δεν υπήρχε πιο ταιριαστός αγώνας για την πρώτη νίκη του Νόρις. Με την πίστα να δίνει χρόνους μισό δευτερόλεπτο μεγαλύτερους σε σχέση με πέρσι και την φιλική προς την ευρέως αναβαθμισμένη στο Μαϊάμι McLaren MCL38, C3 γόμα να είναι το κρίσιμο ελαστικό για τον αγώνα το σκηνικό είχε στηθεί.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρξουν ατυχίες για τον Λάντο. Όπως το περιστατικό με τον Πέρεζ στην εκκίνηση που του στοίχησε τουλάχιστον δύο θέσεις, ενώ ο ίδιος είχε κάνει τα πάντα σωστά μέχρι εκείνο το σημείο.

Ή το ότι έπρεπε να οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου stint πίσω από τον Μεξικανό, με κίνδυνο να καταστρέψει τα ελαστικά του. Είπαμε, όμως, ότι ο φετινός Λάντο είναι διαφορετικός. Πίεσε όσο έπρεπε και όταν απελευθερώθηκε από τον Πέρεζ, έσπασε τα χρονόμετρα.

Ο Φερστάπεν παραδέχθηκε ότι όταν έμαθε τους χρόνους που έκανε ο Νόρις σε εκείνο το σημείο, απόρησε. Ακόμη κι έτσι, βέβαια, ο Νόρις είχε ανάγκη και το απρόβλεπτο για να κερδίσει. Και αυτό ήρθε δύο φορές. Η πρώτη ήταν όταν ο Φερστάπεν είχε την μικρή έξοδο του στο σικέιν των 14-15, συμπαρασύροντας έναν κώνο στην πίστα.

Το VSC που επιβλήθηκε λίγο αργότερα οδήγησε την Red Bull στην απόφαση να φωνάξει νωρίτερα τον Φερστάπεν από ότι είχε προγραμματιστεί στα pits. Αυτό έφερε στην πρωτοπορία τους Πιάστρι-Σάινθ, οι οποίοι θα έμπαιναν μαζί στα pits έναν γύρο πριν την σύγκρουση των Μάγκνουσεν-Σάρτζεντ.

Ιδιαιτερότητες νο 2

Ο Λάντο περνούσε από την στροφή 1 ενώ το αυτοκίνητο ασφαλείας έβγαινε στην πίστα. Η διαφορά του από τον Φερστάπεν πριν την σύγκρουση που προκάλεσε το SC ήταν στα 11,5 δευτερόλεπτα. Με τον αγώνα σε καθεστώς SC ένας μέγιστος επιτρεπτός χρόνος ανά τομέα βγαίνει στην οθόνη του κάθε οδηγού.

Λόγω των σημείων στα οποία βρίσκονταν οι Νόρις και Φερστάπεν, η μεταξύ τους διαφορά εκτοξεύτηκε από τα 11,5 στα 18 δευτερόλεπτα. Εκεί έγινε και το λάθος του αυτοκινήτου ασφαλείας το οποίο μπήκε μπροστά από τον Φερστάπεν αντί να περιμένει τον Νόρις.

Ο μέσος χρόνος τον οποίον χάνει ένας οδηγός στο Μαϊάμι όταν κάνει pit-stop υπό SC ή VSC είναι 15 δευτερόλεπτα περίπου. Με λίγα λόγια, δεν ήταν καθόλου σίγουρο το εάν ο Νόρις θα έβγαινε μπροστά από τον Φερστάπεν χωρίς το λάθος του SC.

Λόγω του λάθους, ο Νόρις απείχε 30 δευτερόλεπτα από το SC όταν μπήκε για την δική του αλλαγή. Βέβαια, κρίνοντας εκ των υστέρων από τον ρυθμό που είχαν οι δύο οδηγοί με την σκληρή γόμα, ο Λάντο θα ήταν και πάλι το φαβορί για τη νίκη. Η McLaren ήταν ακόμη καλύτερη με την C2 της Pirelli ενώ είχε και ελαφρώς ανώτερη τελική της Red Bull η οποία είχε -λανθασμένα- επιλέξει πολύ φτερό.

Η πρώτη από πολλές

Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο το πώς κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες σε κρίσιμες στιγμές μπορούν να γείρουν αποφασιστικά την πλάστιγγα. Εάν οι Σάινθ-Πιάστρι δεν έμπαιναν πριν το SC, μάλλον θα μονομαχούσαν μέχρι τέλους για τη νίκη. Εάν ο Φερστάπεν δεν είχε την έξοδό του ή εάν το SC δεν είχε κάνει λάθος, μπορεί να μιλούσαμε για μια ακόμη νίκη του Ολλανδού στο Μαϊάμι.

Ωστόσο γνωρίζουμε όλοι -και σίγουρα ο Λάντο- ότι τα εάν δεν χωρούν στην ιστορία. Και στο Μαϊάμι του 2024, οι ιδιαιτερότητες του αγώνα και οι μικρές λεπτομέρειες όντως λειτούργησαν υπέρ του Λάντο. Όμως, μέχρι να συμβεί αυτό και ο ίδιος είχε κάνει έναν από τους καλύτερους αγώνες της καριέρας του.

Στις 5 Μαΐού του 2024, ο Λάντο Νόρις πήρε πρώτος την καρό σημαία στο Μαϊάμι. Ήταν μία νίκη-δικαίωση για εκείνον, την ομάδα του και τους υποστηρικτές του. Και πιστεύουμε ότι ήταν και η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν!