Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Hamilton: Καλύτερα να οδηγείς…

Ελλάδα 9:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Hamilton: Καλύτερα να οδηγείς…

FORMULA 1

Hamilton: Καλύτερα να οδηγείς…

FORMULA 1

Ο Lewis Hamilton κατάφερε να βρεθεί στο βάθρο για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα, αφήνοντας υποσχέσεις για την υπόλοιπη σεζόν. Όπως αναμενόταν, ο Βρετανός βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια του αγώνα της πατρίδας του. Όχι, όμως, μόνο για τους σωστούς λόγους.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά ήταν οι απαράδεκτες δηλώσεις Piquet που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγο πριν την αρχή του αγωνιστικού τριημέρου. Η αντίδραση της F1 ήταν άμεση αποκλείοντας δια βίου τον Βραζιλιάνο από το paddock της. Επιπλέον, σύσσωμος ο κόσμος του σπορ εξέφρασε την στήριξή του στον Hamilton.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, κυκλοφόρησαν και δηλώσεις των Jackie Stewart και Bernie Ecclestone σχετικά με τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή. Θα είχε νόημα σε αυτό το σημείο να δούμε τις δηλώσεις των δύο, αναλυτικά, για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

Advertisement
Advertisement

Ο Stewart δήλωσε: ” Ο Lewis δυσκολεύεται τελευταία επειδή έχει έναν νέο teammate ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ταχύτερος του στα δοκιμαστικά. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί (σ.σ ο Hamilton) να διαχειριστεί. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για εκείνον να αποχωρήσει. Έχει πολλά πράγματα στη ζωή του όπως την μουσική, τις τέχνες και την μόδα. Θα ήταν πολύ επιτυχημένος στο τελευταίο καθώς διαθέτει ήδη πολλά χρήματα. Και δικαίως γιατί ήταν ο καλύτερος της γενιάς του“. Ο Σκωτσέζος συνέχισε λέγοντας πώς είναι καλύτερο να αποχωρεί κάποιος ενώ βρίσκεται στην κορυφή παρά να βιώνει την παρακμή του.

Από την άλλη, ο Ecclestone με αφορμή τα όσα είχαν συμβεί στο Baku -όπου ο Hamilton υποτίθεται ότι δεν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο μετά τον αγώνα- δήλωσε: “Είναι όλα σαχλαμάρες. Ο Russell που είναι ψηλότερος του δεν φάνηκε να έχει κάποιο πρόβλημα. Μου θύμισε τους θεατρινισμούς του Nigel Mansell“. Ολοκλήρωσε εκφράζοντας κι εκείνος την πεποίθηση ότι ο Hamilton πρέπει να αποχωρήσει, ενώ κατέκρινε και τις στιλιστικές επιλογές του συμπατριώτη του.

Ανωτερότητα; Όχι, ευχαριστώ.

Advertisement

Όπως γίνεται εμφανές από τα παραπάνω, το μόνο προσβλητικό σχόλιο προς τον Hamilton έγινε από τον Piquet. Τα σχόλια των Stewart-Ecclestone, ουσιαστικά, εξέφραζαν την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα για τον Βρετανό να αποχωρήσει. Πράγμα το οποίο όλοι οι μεγάλοι οδηγοί έχουν ακούσει σε κάποιο στάδιο της καριέρας τους.

Ιδίως, οι δηλώσεις του Stewart δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν κακοπροαίρετες ή ότι εμπεριέχουν δόλο. Άλλωστε τόσο ο Σκωτσέζος όσο και ο Ecclestone έχουν εκφραστεί στο παρελθόν με ύμνους υπέρ του Hamilton.

Advertisement

Θα ανέμενε κανείς πώς ένας τόσο επιτυχημένος άνθρωπος όπως ο Hamilton θα επεδείκνυε ανωτερότητα σχετικά με τις παραπάνω δηλώσεις. Φυσικά, το σχόλιο του Piquet έχρηζε απάντησης. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα περίμενε κανείς από μία τέτοια προσωπικότητα -η οποία σε κάθε δήλωσή της δεν ξεχνά να μας υπενθυμίζει πόσο πασχίζει για “diversity” και “inclusivity” στην F1 και στον κόσμο γενικότερα- μία απάντηση η οποία θα αντανακλούσε τις αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει.

Advertisement

Αντ’ αυτού ο Hamilton απάντησε ως εξής:” Έχω υπάρξει δέκτης ρατσισμού, κριτικής, αρνητικότητας, διακρίσεων και απαρχαιωμένων αντιλήψεων για πολύ καιρό. Οπότε δεν είναι κάτι νέο για εμένα. Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δίνουμε ακόμη βήμα (!) σε αυτές τις γερασμένες φωνές. Αυτές οι φωνές δεν συμφωνούν πώς άνθρωποι σαν εμένα έχουν θέση στο σπορ ή ότι οι γυναίκες έχουν θέση στο σπορ. Δεν νομίζω ότι έχει περάσει ημέρα τον τελευταίο καιρό στην οποία κάποιος ο οποίος δεν έχει σχέση με το σπορ μας για χρόνια να μην προσπαθεί να με ρίξει. Όμως είμαι ακόμη εδώ, δυνατός“. Ο Hamilton ολοκλήρωσε λέγοντας ότι το βήμα πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά. Ιδίως εφόσον η F1 επιθυμεί να επεκταθεί σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική.

Επικίνδυνο σκεπτικό

Τα “φάουλ” του Hamilton στην παραπάνω δήλωση είναι πολλαπλά και προδίδουν επικίνδυνη άγνοια σε μια σειρά από ζητήματα. Θα σταθούμε, όμως, σε δύο πτυχές της, τις οποίες θεωρούμε και πιο σημαντικές. Αρχικά, με ποιο σκεπτικό ο Βρετανός “τσουβαλιάζει” τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό του Piquet με την κριτική που του άσκησαν δύο πρώην παράγοντες του σπορ; Θεωρεί, μήπως,  ότι η κριτική για το γούστο του στην μόδα είναι αντίστοιχης βαρύτητας με έναν ρατσιστικό χαρακτηρισμό;

Ή μήπως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να του ασκεί κριτική για τις επιδόσεις του στην πίστα; Ακόμη και όταν ο teammate του έχει εμφανώς επικρατήσει μέχρι στιγμής στην εσωτερική μάχη της Mercedes. Εάν, δηλαδή, κάποιος παρατηρήσει αυτά που όλοι βλέπουμε από την αρχή της σεζόν είναι ρατσιστής και μισαλλόδοξος;

Ακόμη χειρότερο, όμως, ήταν το μέρος της δήλωσης στο οποίο ο Hamilton αναρωτιέται “για ποιον λόγο δίνουμε ακόμη βήμα σε αυτές τις γερασμένες φωνές”. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Lewis απλώς δεν είχε επίγνωση του ότι εξέφραζε μία τόσο επικίνδυνη αντίληψη. Δεν είναι δουλειά του -όποιου- Hamilton να αποφασίζει για το ποιος θα έχει δικαίωμα να μιλάει ή για το τι θα λέει.

Σίγουρα, ο κόσμος μας δεν είναι τέλειος. Όμως, η ελευθερία λόγου είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο στην σύγχρονη δυτική κοινωνία. Είναι τουλάχιστον εξωφρενική η προσπάθεια του Hamilton, να προτείνει τον αποκλεισμό φωνών με τις οποίες δεν συμφωνεί. Ακόμη και το ρατσιστικό σχόλιο του Piquet πρέπει να βγει στη δημοσιότητα. Να περάσει από δημόσια κριτική, όχι να αποσιωπηθεί. Αυτές είναι σκοταδιστικές πρακτικές που δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο που υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται ο Hamilton.

Οι celebrities ξέρουν καλύτερα;

Φυσικά, το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Με την έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία το πρότυπο του “κοινωνικά ευαίσθητου celebrity“. Αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μέχρι και μοντέλα του Instagram έχουν γίνει ξαφνικά ειδήμονες σε μια σειρά από περίπλοκα κοινωνικά φαινόμενα. Και με έναν ανεξήγητο στόμφο, μάλιστα, ωσάν να κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.

Φυσικά, δεν υπονοούμε, εν αντιθέσει με τον κύριο Hamilton παραπάνω, ότι δεν θα έπρεπε να λένε τις απόψεις τους. Εννοείται ότι πρέπει να τις λένε. Απλώς, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας το εξής: Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην ξέρουν ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάνε.

Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι η επαγγελματική επιτυχία ενός ταλαντούχου ανθρώπου δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ευρύτητα στην σκέψη του. Ότι στην τελική, μπορεί να μην χάνουν ακριβώς τον ύπνο τους τα βράδια λόγω των αδικιών που υφίστανται πολλοί συνάνθρωποί μας. Ίσως, για πολλούς εξ αυτών, η προάσπιση και βελτίωση της δημόσιας εικόνας τους να είναι πολύ πιο σημαντικές επιδιώξεις από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.

Άλλωστε, μετά το τέλος του Βρετανικού Grand Prix και ο ίδιος ο Hamilton φρόντισε να μας υπενθυμίσει γιατί θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί στα όσα ισχυρίζεται κατά καιρούς. Με αφορμή, την μάχη που είχε με τον Leclerc μετά το Safety Car δήλωσε στο Sky Sports F1: “Πολύ λογικός οδηγός, ξεκάθαρα καμία σχέση με αυτά που ζήσαμε πέρσι. Για παράδειγμα στην Copse καταφέραμε να περάσουμε και οι δύο χωρίς πρόβλημα. Τι μάχη!“. Σοβαρά Lewis; Μια εικόνα χίλιες λέξεις, λένε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Μ. Βρετανίας: Η τύχη χαμογελά στον Carlos (+video)
Ανατριχιαστικό video: Απίστευτο το πως σώθηκε από αυτό το ατύχημα ο Zhou (+video)
F1 GP Μ. Βρετανίας: Κρυμμένος σε κοινή θέα (+video)