Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Σιγκαπούρης: O Rosberg στην pole!

Ελλάδα 23:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GP Σιγκαπούρης: O Rosberg στην pole!

FORMULA 1

GP Σιγκαπούρης: O Rosberg στην pole!

FORMULA 1

Ο Γερμανός με τη Mercedes έσπασε το φράγμα του 1:43 εντυπωσιάζοντας με την ταχύτητα της πάρα πολύ μαλακής γόμας. Πήρε την pole και αύριο θα εκκινήσει από την πρώτη θέση έχοντας δίπλα του το Ricciardo. Ο οδηγός της Red Bull εκκινεί με την πολύ μαλακή γόμα κάτι που του δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη στρατηγική.

Advertisement
Advertisement


του Τάκη Πουρναράκη

Το δειλινό βρήκε την θερμοκρασία στο μεγάλο λιμάνι της Ανατολής στους 30 βαθμούς Κελσίου τη στιγμή που στο οδόστρωμα ήταν 3 βαθμούς παραπάνω. Η υγρασία βρίσκονταν στο 60% σαφώς χαμηλότερα από χτες.

Στις ελεύθερες δοκιμές του Σαββάτου ο Nico Rosberg ήταν ταχύτερος όλων χρησιμοποιώντας την πάρα πολύ μαλακή γόμα της Pirelli με το μωβ σιρίτι. Πολύ κοντά του σε χρόνο ήταν και ο Verstappen με χρόνο μόλις 59 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργό. Ο Hamilton συνέχισε να έχει προβλήματα με το σετάρισμα της Mercedes, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αλλεπάλληλα μπλοκαρίσματα στα φρένα για τη στροφή 7. Ακόμη μια φορά ο ταχύτερος χρόνος του ήρθε με την πολύ μαλακή γόμα. Πιο πίσω στην 3η και 4η θέση της άτυπης κατάταξης των ελεύθερων δοκιμών βρίσκονταν οι Raikkonen και Ricciardo. Ο Φινλανδός οδηγός της Ferrari δείχνει εξαρχής αυτό το 3ημερο να έχει βρει το σετάρισμα που του ταιριάζει.

Advertisement
Advertisement

Το ξεκίνημα των κατατακτήριων δοκιμών βρήκε όλους τους οδηγούς πλην του Sainz να χρησιμοποιούν την πάρα πολύ μαλακή γόμα της Pirelli για κατατακτήριο γύρο. Ο Vettel αντιμετώπισε πρόβλημα με σπασμένη αντιστρεπτική στη Ferrari και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Μαζί του αποκλείστηκαν επίσης οι Magnussen, Palmer (Renault), Nasr (Sauber) , Wehrlein, Ocon, (Manor). Στο Q1 έδειχνε πως τόσο οι Red Bull όσο και ο Ricciardo είχαν την ταχύτητα να διεκδικήσουν μια θέση στην πρώτη σειρά της εκκίνησης.

17 9d3
Ο Vettel με σπασμένη αντιστρεπτική προσπαθεί να επιστρέψει στα πιτ. Ο Γερμανός θα εκκινήσει αύριο τελευταίος.

Τα πράγματα άλλαξαν άρδην στο ξεκίνημα του Q2 όταν ο Rosberg έβαλε νέο σετ πάρα πολύ μαλακής γόμας. Σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1:43.020 o Γερμανός όχι μόνο έκανε ρεκόρ διαδρομής αλλά ταυτόχρονα έθεσε και πολύ ψηλά το όριο για τους αντιπάλους του. Είναι ενδεικτικό πως ο Hamilton βρίσκονταν στη 2η θέση μισό δευτερόλεπτο πίσω. Θυμίζουμε πως ο Rosberg έχει κερδίσει στους δυο προηγούμενους αγώνες σε Βέλγιο και Ιταλία.

Advertisement

Großer Preis von Singapur 2016, Freitag

Ο Hamilton στις ελεύθερες δοκιμές τέσταρε το σύστημα προστασίας Halo που δακρίνεται στη Mercedes. Εντόπισε πρόβλημα στο μπες βγες και στην ορατότητα.

Στη Red Bull κατετάγησαν στο Q2 χρησιμοποιώντας τη πολύ μαλακή γόμα
. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή καθώς αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να εκκινήσουν με αυτό το σετ ελαστικών και να διανύσουν περισσότερους γύρους από τους αντιπάλους τους. Πιθανόν αν βοηθηθούν από την παρουσία αυτοκινήτων ασφαλείας και χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα να κάνουν ένα πιτ στοπ λιγότερο από τους αντιπάλους τους και να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση. Οι Ταύροι ήταν τα μοναδικά μονοθέσια που έκαναν αυτή την επιλογή.

Advertisement

17 9d4
Το χτύπημα της Haas του Grosjean στα πλαϊνά προστατευτικά υποχρέωσε τον αλυτάρχη να διατάξει επισκευή με αποτέλεσμα τη 10λεπτη καθυστέρηση της διαδικασίας.

Στο τελείωμα του Q2 ο Grosjean που έχει πολλά προβλήματα από χτες χτύπησε στην έξοδο της στροφής 10 με το πίσω μέρος. Ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει ο Γάλλος βγήκε από την Haas και μεταφέρθηκε στα πιτ. Η κίτρινη σημαία επηρέασε την προσπάθεια κάποιων οδηγών Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι Williams των Bottas, Massa, η McLaren του Button που αντιμετώπισε προβλήματα με την κατανομή της πέδησης οι Sauber των Gutierrez, Ericsson και η Haas του Grosjean. Ενδεικτική της μάχης που δόθηκε για μια θέση στην 10αδα ήταν η διαφορά ανάμεσα στον 10ο (Nico Hulkenberg) και στον 11ο (Valtteri Bottas): μόλις 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

17 9d1
Ακόμη μια φορά την κρίσιμη στιγμή ο Raikkonen απογοήτευσε.

Το ξεκίνημα του Q3 βρήκε το Rosberg να σημειώνει έναν άπιαστο χρόνο στο 1:42.5 δείχνοντας τις προθέσεις του. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που ο Γερμανός πήρε την pole στη Μαρίνα Μπέι. Αντίθετα ο Hamilton έκανε λάθος στην τελευταία του προσπάθεια στη στροφή 1 με αποτέλεσμα ο Ricciardo ν’ αδράξει την ευκαιρία και τη δεύτερη θέση. Έτσι στην αυριανή εκκίνηση (σ.σ: 15:00 ώρα Ελλάδος, ΕΡΤ, ΟΤΕ απευθείας) έχουμε τις Mercedes 1-3 και τις Red Bull 2-4. Απογοητευτική η διαφορά +1sec ανάμεσα στο Rosberg και στο Raikkonen με τη Ferrari. Ο Φινλανδός χτες και σήμερα μέχρι την κρίσιμη στιγμή είχε δείξει πως θα μπορούσε κάτι περισσότερο.

Advertisement

Ο Rosberg που συμμετέχει στο 200στο GP της καριέρας του έχει ανέβει βάθρο στη Μαρίνα Μπέι μόνο το 2008. Ο Γερμανός έχει πάρει την pole στους 4 από τους 5 τελευταίους αγώνες ενώ έχει κερδίσει τους δυο τελευταίους. Αν τερματίσει μπροστά από το Hamilton αύριο είναι πολύ πιθανό να πάρει ξανά προβάδισμα στη βαθμολογία καθώς αυτή τη στιγμή ο Βρετανός προηγείται μόλις με 2 βαθμούς διαφορά.

Συνολικά η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:

17 9d5