Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Ρωσίας: Εύκολη νίκη Rosberg!

Ελλάδα 0:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GP Ρωσίας: Εύκολη νίκη Rosberg!

FORMULA 1

GP Ρωσίας: Εύκολη νίκη Rosberg!

FORMULA 1

O Γερμανός είχε ένα ήσυχο απόγευμα στο λιμάνι του Σότσι όπου πήρε για λογαριασμό της Mercedes, την 4η φετινή του νίκη σε ισάριθμους αγώνες.

Advertisement
Advertisement


Του Τάκη Πουρναράκη

To Σότσι υποδέχτηκε σήμερα ομάδες και οδηγούς
με ήλιο αέρα θερμοκρασία οδοστρώματος 42 βαθμούς Κελσίου και θερμοκρασία αέρα 16 βαθμούς.

Το σβήσιμο των κόκκινων φώτων βρήκε τον Rosberg να φεύγει καλά και πίσω του τους Bottas και Raikkonen να εκκινούν επίσης το ίδιο καλά. Πιο πίσω ο Vettel στην προσπάθεια να περάσει το Ricciardo βρέθηκε στο εσωτερικό της στροφής 2 και έπεσε πάνω του ο Kvyat. Οι δυο τους είχαν τα θέματά τους από τον προηγούμενο αγώνα και ο Ρώσος έριξε λάδι στη φωτιά χτυπώντας ξανά το Vettel. Η Ferrari χτύπησε την άλλη Red Bull του Ricciardo που ήταν αριστερά του και μετά προσπάθησε να συνεχίσει. Τον ξαναχτύπησε όμως ο Kvyat από πίσω και στην στροφή 3 πετώντας τον έξω.

Ο Γερμανός ήταν έξαλλος και ακούστηκε να λέει στην ενδοεπικοινωνία απευθυνόμενος στους μηχανικούς της Ferrari: ” Αν είναι δυνατόν άνθρωπέ μου, ποιος το έκανε αυτό; Τι έγινε, τι κάνουμε εδώ;”. Ο αλυτάρχης του αγώνα υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει καθεστώς “εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας” μέχρι να καθαρίσει η πίστα από τα συντρίμμια. Ο Vettel πήρε ένα σκούτερ πήγε στα πιτ είδε τα replay και μετά πήγε στην Red Bull και μίλησε με τον μέχρι πρότινος διευθυντή του στην παλιά του ομάδα Christian Horner. O Vettel τόνισε τα απανωτά λάθη του Kvyat, δυο σήμερα και ένα στην Κίνα πριν 15 μέρες και ζήτησε να μιλήσει με το Ρώσο οδηγό: “Συμβαίνουν αυτά δε νιώθω ένταση μαζί του αλλά έκανε λάθος στην Κίνα και ξανά σήμερα”.

Advertisement
Advertisement

1 5d2O Kvyat χτυπά το Vettel από πίσω για 2η φορά.

Ο Vettel εγκατέλειψε, ο Kvyat συνέχισε αλλά από τους αγωνοδίκες του επιβλήθηκε ποινή 10 δευτερολέπτων stop and go. Μπροστά ο Rosberg έκανε περίπατο ενώ πίσω του οι Raikkonen – Bottas είχαν την δική τους μάχη. Ο Raikkonen τον πέρασε στις πρώτες στροφές μετά την εκκίνηση, ο Bottas τον πέρασε στην επανεκκίνηση και κρατήθηκε μπροστά του. Ο Hamilton που εκμεταλλευόμενος τις συγκρούσεις μπροστά του είχε ανέβει στην 4η θέση πέρασε το Raikkonen και άρχισε να πιέζει το Bottas για τη 2η θέση. Τελικά μετά από λίγους γύρους πέρασε το Φινλανδό στα φρένα για την 2η στροφή και ρίχτηκε στο κυνήγι του Rosberg.

1 5d1Ο Vettel βάζει την πτέρυγα της Ferrari στο μονοθέσιο για να μην χαθεί.

Advertisement

Η αλλαγή ελαστικών από την πολύ μαλακή στη μαλακή γόμα της Pirelli μετά τον 20στο γύρο σε σύνολο 53 για όλους τους πρωτοπόρους έφερε ξανά το Raikkonen στην 3η θέση μπροστά από το Bottas. Ο Φινλανδός της Ferrari ήταν ο τελευταίος που μπήκε για ν’ αλλάξει ελαστικά και καθώς κινήθηκε πολύ γρήγορα με την πολύ μαλακή γόμα πριν την αλλαγή κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον συμπατριώτη του.

1 5d3Ο Hamilton περνάει τον Bottas και ανεβαίνει στη 2η θέση.

Advertisement

Έτσι ο Raikkonen βρέθηκε στην 3η θέση και κατάφερε ν΄ανέβει στο βάθρο για 2η φορά φέτος μετά το Μπαχρέιν. Προς το τέλος ο Hamilton αντιμετώπισε πρόβλημα με την αντλία ψυκτικού υγρού αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πάρει τη 2η θέση και να συμπληρώσει ένα ακόμη  1-2 για τις Mercedes.

Πιο πίσω ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τις McLaren που για πρώτη φορά φέτος μπήκαν στη βαθμολογούμενη δεκάδα. Ο Alonso πήρε τους 8 βαθμούς της 6ης θέσης και ο Button το βαθμό της 10ης θέσης. Μπροστά από τον Ισπανό που έκανε ίσως την καλύτερή του εμφάνιση με τα χρώματα της McLaren από πέρυσι έως φέτος τερμάτισαν οι δυο Williams των Bottas και Massa.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Rosberg πανηγύρισε έξαλλα στο βάθρο του νικητή ενώ ο Hamilton ήταν απογοητευμένος με τη 2η θέση. Την απονομή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Advertisement

1 5b1
Ο Rosberg που έχει σημειώσει 7 σερί νίκες από πέρυσι στο Μεξικό δήλωσε: “Έχουν γίνει μόνο 4 από τους 21 αγώνες φέτος. Ο Lewis σίγουρα θ’ ανακάμψει, οπότε βλέπω τα πράγματα αγώνα, αγώνα και προσπαθώ να κερδίζω κάθε φορά. Είναι πολύ νωρίς ακόμη…”.

Από την πλευρά του ο Hamilton που εκκινούσε 10ος και έφτασε 2ος συμπλήρωσε: ” Η πρώτη στροφή μετά την εκκίνηση δεν ήταν εύκολη. Δεν ξέρω αν ο Kimi περίμενε να τον περάσω εκεί που τον πέρασα, ο Bottas δεν αντιστάθηκε. Είχα το ρυθμό να κερδίσω τον αγώνα μετά όμως αντιμετώπισα ένα πρόβλημα και έπρεπε να προστατέψω τη μηχανή”.

Ο Raikkonen που φέτος βρίσκεται πιο συχνά στο βάθρο συμπλήρωσε: “Η 3η θέση δεν είναι αυτό που θέλαμε σήμερα αλλά προσπαθήσαμε. Εκκίνησα οκ και μετά πέρασα το Bottas, όμως δεν είχα την ταχύτητα να κρατηθώ κοντά στη Mercedes”.

Τον αγώνα παρακολουθούσαν πολλοί Φινλανδοί που έκαναν αισθητή την παρουσία τους όταν ο Iceman πήρε το τρόπαιο της 3ης θέσης.

Επόμενος αγώνας το Ισπανικό GP στις 15/5.

Συνολικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία διαμορφώθηκαν ως εξής:

Θέση Οδηγός Ομάδα Διαφορά
1 Nico Rosberg Mercedes 1’32:41.997s
2 Lewis Hamilton Mercedes 25.022s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 31.998s
4 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 50.217s
5 Felipe Massa Williams/Mercedes 1′ 14.427s
6 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 γύρος
7 Kevin Magnussen Renault 1 γύρος
8 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 γύρος
9 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 γύρος
10 Jenson Button McLaren/Honda 1 γύρος
11 Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer 1 γύρος
12 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1 γύρος
13 Jolyon Palmer Renault 1 γύρος
14 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 γύρος
15 Daniil Kvyat Red Bull/TAG Heuer 1 γύρος
16 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 γύρος
17 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 γύρος
18 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 2 γύροι
Max Verstappen Toro Rosso/Ferrari Εγκατέλειψε
Sebastian Vettel Ferrari Σύγκρουση
Rio Haryanto Manor/Mercedes Σύγκρουση
Nico Hulkenberg Force India/Mercedes Σύγκρουση

Βαθμολογία οδηγών

Θέση Οδηγός Βαθμοί
1 Nico Rosberg 100
2 Lewis Hamilton 57
3 Kimi Raikkonen 43
4 Daniel Ricciardo 36
5 Sebastian Vettel 33
6 Felipe Massa 32
7 Romain Grosjean 22
8 Daniil Kvyat 21
9 Valtteri Bottas 19
10 Max Verstappen 13
11 Fernando Alonso 8
12 Kevin Magnussen 6
13 Nico Hulkenberg 6
14 Carlos Sainz 4
15 Sergio Perez 2
16 Jenson Button 1
17 Stoffel Vandoorne 1
18 Jolyon Palmer 0
19 Marcus Ericsson 0
20 Pascal Wehrlein 0
21 Felipe Nasr 0
22 Esteban Gutierrez 0
23 Rio Haryanto 0

Βαθμολογία κατασκευαστών

Θέση Κατασκεαυστής Βαθμοί
1 Mercedes 157
2 Ferrari 76
3 Red Bull/TAG Heuer 57
4 Williams/Mercedes 51
5 Haas/Ferrari 22
6 Toro Rosso/Ferrari 17
7 McLaren/Honda 10
8 Force India/Mercedes 8
9 Renault 6
10 Sauber/Ferrari 0
11 Manor/Mercedes 0