Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Formula 1 2021: Το απόλυτο Season Preview (videos)

Ελλάδα 9:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Formula 1 2021: Το απόλυτο Season Preview (videos)

FORMULA 1

Formula 1 2021: Το απόλυτο Season Preview (videos)

FORMULA 1

Το νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 επιτέλους αρχίζει: με αλλαγές σε πρόσωπα, χρώματα και συνθέσεις, μεγάλες επιστροφές και ευχολόγια για μία σεζόν όπου δεν θα δούμε μια από τα ίδια!

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η νέα εποχή της F1 (με την πλήρη αλλαγή σε κανονισμούς και τη μορφή των μονοθεσίων) να μετατέθηκε για το 2022 αλλά αυτό διόλου επηρεάζει την προσμονή της σεζόν που πατάει γκάζι την προσεχή Κυριακή 28 Μαρτίου. Παρότι τα περισσότερα μονοθέσια είναι σχεδόν copy-paste των περυσινών, οι πρωταγωνιστές θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και οι κομπάρσοι θα εξακολουθούν να είναι χαμένοι στη σκιά τους, φέτος υπάρχουν κάποια βασικά συστατικά στη συνταγή που μπορούν να μετατρέψουν το ξεροκόμματο, σε λαχταριστό παντεσπάνι.

Βλέπετε, οι αλλαγές των κανονισμών φάνταζαν περιορισμένες αλλά δείχνουν να έχουν αντίκτυπο, τα όρια στους προϋπολογισμούς βάζουν άμεσα δύσκολα σε κάποιες ομάδες και το παράλληλο πρόγραμμα εξέλιξης μονοθεσίων για το 2021 αλλά και το 2022, είναι δύσκολη άσκηση. Ας δούμε όμως βήμα-βήμα, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα σεζόν: κανονισμούς, πρόγραμμα, συνθέσεις ομάδων, προσδοκίες και αξιολόγηση όσων είδαμε στις δοκιμές εξέλιξης!

alonso-bahraintest21-b1000x600

Advertisement
Advertisement

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Μπροστά στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έρχονται με το νέο έτος, οι φετινές τροποποιήσεις στο γράμμα του νόμου φαντάζουν μικρές, έχουν όμως ουσία! Αναλυτικά:

Πάτωμα
Χρόνια τώρα, ενώ το πίσω μέρος των μονοθεσίων φάνταζε σμιλευμένο από επιδέξια χέρια, το δεξιοτεχνικά σχεδιασμένο σασί καθόταν πάνω σε σχεδόν ορθογώνιο πάτωμα με πολλαπλές οπές. Με στόχο την μείωση των επιπέδων κάθετης δύναμης, η FIA απαγόρευσε τις οπές αυτές, επιβάλλοντας παράλληλα τριγωνική μορφή στο πάτωμα.

Αεραγωγοί φρένων
Με τον ίδιο στόχο επιβλήθηκαν αλλαγές και στους σχεδιασμούς των αεραγωγών των φρένων στους πίσω τροχούς, μιας και είχαν εξελιχθεί σε κομμάτια του μονοθεσίου με σημαντική συνεισφορά στην αεροδυναμική απόδοση. Το μήκος των πτερυγίων που βρίσκονται εντός αυτών κι από τη μέση και κάτω, μειώνεται από τα 80mm στα 40mm.

Advertisement

2021-class-e1000x600

Διαχύτης
Η τελευταία αλλαγή σε αυτό το πνεύμα αφορά τα κάθετα στελέχη των διαχυτών, το μήκος των οποίων μειώνεται κατά 50mm.

Advertisement

Όρια προϋπολογισμών
Οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν και αλλάζουν άμεσα, αφού από φέτος κάθε ομάδα έχει περιορισμό στον προϋπολογισμό λειτουργίας της, ο οποίος ορίζεται στα $145 εκατομμύρια. Αριθμός που θα μειωθεί στα #140εκ. το 2022 και τα $135εκ. το 2023. Αναμφίβολα οι καλά οργανωμένες και αποδοτικές ομάδες θα εκμεταλλεύονται καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους αλλά σίγουρα αυτό το ταβάνι στα έξοδα θα μειώσει την ψαλίδα. Έρχεται κοντά στο συνολικό budget λειτουργίας των μικρών ομάδων του grid, με αποτέλεσμα οι ομάδες με τα μεγάλα πορτοφόλια να καλούνται να μάθουν να λειτουργούν ξοδεύοντας τα μισά ή ακόμα και το ένα τρίτο των χρημάτων που ξόδευαν! Από το συγκεκριμένο ποσό εξαιρούνται οι μισθοί των οδηγών, των τριών πιο καλοπληρωμένων μελών της ομάδας αλλά και τα έξοδα για marketing.

Αεροδυναμική σήραγγα
Μετά τους περιορισμούς στη χρήση της αεροδυναμικής σήραγγας για λόγους κόστους, έρχεται ένα πλαφόν στη χρήση της για… αγωνιστικούς λόγους. Οι πρωταθλήτρια Mercedes θα μπορεί να αξιοποιήσει μόνο το 90% του επιτρεπόμενου χρόνου δουλειάς στη σήραγγα, με κάθε θέση προς τα κάτω στην κατάταξη, να διαφοροποιεί κατά 2.5% τη δυνατότητα χρήσης της. Έτσι, η 5η το 2020 Renault/Alpine θα μπορεί να δουλέψει στο 100% ενώ η 10η Williams θα έχει bonus χρόνο, φτάνοντας στο 112.5%!

F1-2021-windtunnel-b1000x600

Advertisement

Βάρη
Το ελάχιστο βάρος των μονοθεσίων αυξάνεται από τα 746kg στα 752kg ενώ το ελάχιστο βάρος των μονάδων ισχύος ανεβαίνει από τα 145kg στα 150kg.

DAS
Το σύστημα DAS (Dual Axis Steering) που εισήγαγε πέρυσι η Mercedes απαγορεύεται.

Ελεύθερες δοκιμές
Η διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής (FP1 & FP2) μειώνεται από τα 90, στα 60 λεπτά.

perez-bahraintest21-a1000x600

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ
Και φέτος παρατάσσονται στο grid δέκα ομάδες. Οι αλλαγές στις συνθέσεις είναι πολλές, έχουμε τη μεγάλη επιστροφή του Fernando Alonso και μεταγραφές όπως αυτή του Sebastian Vettel στην Aston Martin η οποία με τη σειρά της αποτελεί το νέο, μεγάλο brand. Έχουμε είσοδο στο σπορ και της Alpine, νέες «ταυτότητες» και χρώματα σε ομάδες αλλά και τρεις φιλόδοξους rookies!

Δείτε το preview της νέας σεζόν, με προβλέπεις για κάθε ομάδα, πατώντας play!

MERCEDES-AMG PETRONAS F1
Σασί: W12 E Performance
Υβριδική μηχανή: Mercedes
#44 Lewis Hamilton
#77 Valtteri Bottas
Κουβαλώντας αγωνιστικό προβάδισμα και με τους κανονισμούς σχεδόν σταθερούς, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παραπατήσει. Ωστόσο οι χειμερινές δοκιμές έδειξαν πως η W12 δεν είναι άτρωτη και πως το πίσω μέρος δεν διακρινόταν από τη σταθερότητα που διέκρινε τη W11. Μένει βέβαια να δούμε αν το μονοθέσιο που είδαμε στο 3μερο τεστ, θα είναι αυτό που θα δούμε στον αγώνα ή αν θα είναι πλήρως αναβαθμισμένο. Ο Lewis είναι στα καλύτερά του, ο Valtteri θα φυλάει τα νότα του. Ειδικά φέτος που η Red Bull φαντάζει απειλητική, θα «θυσιάζεται» συστηματικά στη σκακιέρα της στρατηγικής.

RED BULL RACING
Σασί: RB16B
Υβριδική μηχανή: Honda
#33 Max Verstappen
#11 Sergio Perez
Κατεβαίνει επιτέλους στο γήπεδο με δύο οδηγούς αφού αποδέχτηκαν πως ήταν αυτογκόλ το να χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανέτοιμους οδηγούς της Ακαδημίας. Δεν ξέρω κατά πόσο ο Μεξικανός θα μπει στο καλούπι του Νο2 αλλά θα δώσει πολύτιμους βαθμούς και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, επιτρέποντας στην ομάδα του να έχει τα ίδια ατού στη μάχη της στρατηγικής. Στις δοκιμές εξέλιξης η RB16B πήγαινε τρένο, με τους νέους κανονισμούς να δείχνουν πως ταιριάζουν στη φιλοσοφία high rake που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια ο Adrian Newey. Με τον κινητήρα της Honda να φαντάζει ισχυρότερος, ήρθε η ώρα ο Mad Max να διεκδικήσει τον τίτλο.

McLAREN
Σασί: MCL35M
Υβριδική μηχανή: Mercedes
#3 Daniel Ricciardo
#4 Lando Norris
Στα χαρτιά οι μονάδες ισχύος της Mercedes αποτελούν αναβάθμιση, πρέπει όμως να αποδειχθεί στην πράξη η αρμονική ενσωμάτωσή τους στο βρετανικό σασί. Πάντως όσα είδαμε στις δοκιμές ήταν άκρως θετικά και η αισιοδοξία ήταν διάχυτη. Το οδηγικό δίδυμο είναι εξαιρετικό, ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας υποδειγματικός και ο γίγαντας του παρελθόντος ολοένα και ορθώνεται. Όμως στόχος είναι να διατηρηθεί στην 3η θέση, δεν μπορεί (ακόμα) να κοιτάξει ψηλότερα. Μπορεί όμως να πλησιάσει τους πρώτους.

ASTON MARTIN COGNIZANT F1
Σασί: AMR21
Υβριδική μηχανή: Mercedes
#5 Sebastian Vettel
#18 Lance Stroll
Ο οργανισμός αυτός ήταν ο πλέον αποδοτικός λειτουργώντας με χαμηλά budget και αντίστοιχους στόχους, κάνοντας συνεχείς υπερβάσεις. Πέρυσι ανέβηκε επίπεδο με λίγη… βοήθεια από τη Mercedes κι αυτό ατού διατηρείται. Μόνο που προστέθηκαν πόροι, φιλοδοξίες και ένας τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής. Αν ο Vettel βρει τον παλιό καλό εαυτό του, η 3η θέση αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. Υπήρχαν πάντως προβλήματα στις δοκιμές, τόσο με την υβριδική μηχανή όσο και με το κιβώτιο, που αμφότερα έχουν τη σφραγίδα της Mercedes.

ALPINE F1
Σασί: A521
Υβριδική μηχανή: Renault
#14 Fernando Alonso
#31 Esteban Ocon
Η Renault έκλεισε το 2020 σε καλό φεγγάρι και ως Alpine πλέον ατένιζε με αισιοδοξία τη νέα σεζόν. Όμως ο τραυματισμός του Ισπανού αναπόφευκτα θα τον επηρεάσει – μένει να δούμε πόσο. Πράγμα κοστοβόρο σε μία ομάδα που όλα δείχνουν πως θα βασίζεται πάνω στις γνωστές, προσωπικές του υπερβάσεις και που «πληρώνει» το γεγονός πως είναι η μόνη που δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο κινητήρα. Πράγμα που σημαίνει, λιγότερα χιλιόμετρα δοκιμών, περιορισμένη εξέλιξη. Με νέα διοικητική δομή και πρόσωπα, αποτελεί ένα ερωτηματικό.

SCUDERIA FERRARI MISSION WINNOW
Σασί: SF21
Υβριδική μηχανή: Ferrari
#16 Charles Leclerc
#55 Carlos Sainz
Φέτος δεν υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από FIA μεριά, δεν υπάρχουν όμως και μαγικά ραβδιά. Μετά τη χειρότερη σεζόν από το 1980, η βελτίωση αποτελεί μονόδρομο. Μένει να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή. Οι Ιταλοί κρατούν επιτέλους μικρό καλάθι αν κι ο Leclerc θα βρει τρόπους να μας εντυπωσιάσει. Ο Sainz είναι ιδανικός για το ρόλο του No2 και όλα δείχνουν πως οι κόκκινοι θα είναι αισθητά βελτιωμένοι. Όχι όμως για να κάνουν πρωταθλητισμό.

SCUDERIA ALPHATAURI
Σασί: AT01
Υβριδική μηχανή: Honda
#10 Pierre Gasly
#22 Yuki Tsunoda
Ο Γάλλος δεν βρήκε απλά τον εαυτό του επιστρέφοντας στα γνώριμα λημέρια αλλά ανέβασε και την AlphaTauri στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της Μόντσα! Για έναν οδηγό ψυχολογίας όπως αυτός, η συγκεκριμένη επιτυχία αποτελεί καύσιμο υψηλών οκτανίων. Η ετοιμότητα του Ιάπωνα αποτελεί ερωτηματικό αλλά οι ταύροι δεν είναι πια Junior ομάδα της RBR. Κοιτούν ψηλότερα. Η AT02 τράβηξε τα βλέμματα του ανταγωνισμού στις δοκιμές εξέλιξης, πολλοί τη θεωρούν ισχυρό παίκτη στη μάχη του midfield!

ALFA ROMEO RACING ORLEN
Σασί: C41
Υβριδική μηχανή: Ferrari
#7 Kimi Raikkonen
#99 Antonio Giovinazzi
Με τις υβριδικές μηχανές της Ferrari να χωλαίνουν, η περυσινή πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη. Φέτος όλα δείχνουν πως θα τραβούν την C41 αρκετά επιπλέον άλογα, πράγμα που θα επιτρέψει στον αειθαλή Kimi Raikkonen να δώσει μερικές τελευταίες παραστάσεις. Όσο για τον Ιταλό, καλείται να αποδείξει πως ορθώς διατήρησε τη θέση του! Το τριήμερο τεστ πήγε καλά, η C41 ήταν στην κορυφή των γύρων (422) και όλα δείχνουν πως θα πλησιάσει το γκρουπ του midfield. Μένει να δούμε πόσο.

HAAS F1
Σασί: VF-21
Υβριδική μηχανή: Ferrari
#9 Nikita Mazepin
#47 Mick Schumacher
Άλλη ομάδα, ίδια υβριδική μηχανή, ίδιο πρόβλημα, ενδεχομένως και η ίδια λύση. Χαμηλές προσδοκίες, ιδανικό περιβάλλον για να ανθίσει ο πρωταθλητής της F2 και γιος του σπουδαίου Schumi! Όσο για τον Ρώσο, έχει γίνει ήδη «κόκκινο πανί» για τα καμώματά του αλλά… είναι πολλά τα ρούβλια που φέρνει στην ομάδα! Η Haas ήταν η μοναδική που δεν ξόδεψε token στην εξέλιξη του μονοθεσίου της και έχει ανακοινώσει ήδη πως έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στο 2022. Πράγμα που σημαίνει πως από ένα σημείο και μετά, θα μείνει πίσω κι από τη Williams.

WILLIAMS RACING
Σασί: FW43B
Υβριδική μηχανή: Mercedes
#6 Nicholas Latifi
#63 George Russell
Μετά το απελπιστικό 2019, η ιστορική ομάδα βελτιώθηκε σημαντικά πέρυσι – άσχετα αν δεν ξεκόλλησε από την ουρά της βαθμολογίας. Ο Russell θα συνεχίσει να εντυπωσιάζει τα Σάββατα αλλά πρέπει να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τυχόν ευκαιρίες τις Κυριακές, την ώρα που Καναδός teammate του εξακολουθεί να αποτελεί αδύναμο κρίκο. Στην πρώτη σεζόν χωρίς τον Sir Frank και την κόρη του Claire στη διοίκηση της ομάδας, πάρθηκε η τολμηρή απόφαση να δημιουργηθεί ένα μονοθέσιο που θα στοχεύει σε συγκεκριμένο τύπο πίστας ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες για ένα τερματισμό στους βαθμούς. Αυτός μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη δέκατη και την ένατη θέση στους κατασκευαστές, η διαφορά των οποίων είναι μερικά εκατομμύρια σε έσοδα από τη FOM.

ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ
Κορωνοϊού επιτρέποντος, η F1 σκοπεύει να κάνει τον Φιλέα Φογκ να ζηλέψει, καθώς σχεδίασε καλεντάρι 23 Grand Prix – αριθμό ρεκόρ στην ιστορία του σπορ. Κι αυτό, με το πρόγραμμα να έχει ήδη υποβληθεί σε σημαντική αναθεώρηση η οποία μετατόπισε το αγώνα της Αυστραλίας τον Νοέμβριο. Αν δεν υπάρξει άλλη στην πορεία, το νυχτερινό GP στους δρόμους της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία θα κάνει πρεμιέρα, το Ζάντβοορτ στη Verstappen-Land θα επιστρέψει μετά από 36 χρόνια ενώ Ίμολα/Πορτιμάο θα εξαργυρώσουν την περυσινή σανίδα σωτηρίας που πρόσφεραν στην προσπάθεια της Liberty Media να στηθεί ένα αξιοπρεπές καλεντάρι. Αναλυτικά:

#1, 28 Μαρτίου, Μπαχρέιν, Σακχίρ
#2, 18 Απριλίου, Ιταλία, Ίμολα
#3, 2 Μαΐου, Πορτογαλία, Πορτιμάο
#4, 9 Μαΐου, Ισπανία, Βαρκελώνη
#5, 23 Μαΐου, Μονακό, Μονακό
#6, 6 Ιουνίου, Αζερμπαϊτζάν, Μπακού
#7, 13 Ιουνίου, Καναδάς, Μοντρεάλ
#8, 27 Ιουνίου, Γαλλία, Λε Καστελέ
#9, 4 Ιουλίου, Αυστρία, Σπίλμπεργκ
#10, 18 Ιουλίου, Μ. Βρετανία, Σίλβερστον
#11, 1 Αυγούστου, Ουγγαρία, Βουδαπέστη
#12, 29 Αυγούστου, Βέλγιο, Σπα
#13, 5 Σεπτεμβρίου, Ολλανδία, Ζάντβοορτ
#14, 12 Σεπτεμβρίου, Ιταλία, Μόντσα
#15, 26 Σεπτεμβρίου, Ρωσία, Σότσι
#16, 3 Οκτωβρίου, Σιγκαπούρη, Μαρίνα Μπέι
#17, 10 Οκτωβρίου, Ιαπωνία, Σουζούκα
#18, 24 Οκτωβρίου, ΗΠΑ, Ώστιν
#19, 31 Οκτωβρίου, Μεξικό, Πόλη του Μεξικού
#20, 7 Νοεμβρίου, Βραζιλία, Σάο Πάουλο
#21, 21 Νοεμβρίου, Αυστραλία, Μελβούρνη
#22, 5 Δεκεμβρίου, Σαουδική Αραβία, Τζέντα
#23, 12 Δεκεμβρίου, Άμπου Ντάμπι, Γιας Μαρίνα

abudhabi20-flyover-alfaomeo-a1000x600

Διαβάστε επίσης:
Video: Πως προφέρεται το όνομα της Alpine F1;

Ποιες είναι οι πιο γρήγορες πίστες της Formula 1; (video)

Όταν η Red Bull είχε «διώξει» τον Perez…