Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Το χρήμα ή το ταλέντο κάνει τους πρωταθλητές;

Ελλάδα 3:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Το χρήμα ή το ταλέντο κάνει τους πρωταθλητές;

FORMULA 1

F1: Το χρήμα ή το ταλέντο κάνει τους πρωταθλητές;

FORMULA 1

Ο Lewis Hamilton έχει χαρακτηρίσει την F1 ως ένα κλαμπ για παιδιά δισεκατομμυριούχων; Έχει δίκιο ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής;

Advertisement
Advertisement

Καταρχάς, να σημειώσουμε ότι η δήλωση Hamilton, αν και εμπεριέχει μία δόση υπερβολής, δεν είναι τελείως αβάσιμη. Πρόσφατα είχαμε γράψει για το ποσό που απαιτείται από την οικογένεια ενός επίδοξου οδηγού, μέχρι εκείνος να βρεθεί στην Formula 1.

Σύμφωνα με τον Ralf Schumacher το ποσό αυτό ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ελάχιστες οικογένειες στον ανεπτυγμένο κόσμο θα μπορούσαν “να παίξουν μπάλα” σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, άλλωστε, οδηγών οι οποίοι ουσιαστικά αγόρασαν την πορεία τους προς την κορυφαία κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Advertisement
Advertisement

Είναι, όμως, αυτός ο μόνος τρόπος για να βρεθεί κάποιος σε cockpit μονοθέσιου F1; Οι πορείες των Alain Prost, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel και Fernando Alonso δείχνουν πως ίσως όχι. Κανείς από αυτούς τους οδηγούς δεν προερχόταν από πλούσιο περιβάλλον.

Ο Anthony Hamilton έπρεπε να κάνει τρεις διαφορετικές δουλειές παράλληλα μέχρι ο Lewis να μπει στο πρόγραμμα οδηγών της McLaren. Σκληρή δουλειά ήταν στο πρόγραμμα και για τους γονείς του Schumacher ώσπου ο Willi Webber να ανακαλύψει το ταλέντου του Michael. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι θυσίες των οικογενειών δικαιώθηκαν σχετικά νωρίς.

Advertisement

Ο μόνος λόγος για αυτό ήταν το ταλέντο των παιδιών. Φυσικά, μέχρι να έρθει η αναγνώριση του ταλέντου αυτού από κάποιον μεγάλο χορηγό, οι γονείς ήταν υποχρεωμένοι να ξοδεύουν. Τα 50 ή 100 χιλιάδες ευρώ σε μια περίοδο πενταετίας μπορεί να ωχριούν μπροστά στα εκατομμύρια που διακινούνται στην F1. Ωστόσο, είναι ένα υπέρογκο ποσό για μία μέση οικογένεια στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το σημερινό grid

Από την άλλη υπάρχουν και παραδείγματα γόνων αγωνιστικών οικογενειών οι οποίοι είχαν, ίσως, έναν πιο εύκολο δρόμο προς την F1. Παραδείγματος χάρη, ο πατέρας του Max Verstappen, Jos διέθετε αρκετά χρήματα αλλά και τις διασυνδέσεις ώστε να προωθήσει αποτελεσματικά τον Max από τις μικρότερες κατηγορίες.

Advertisement

Αντίστοιχα παραδείγματα είναι εκείνα των Mick Schumacher, Kevin Magnussen, Bruno Senna και Nelson Piquet Jr. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, τα γονίδια και τα χρήματα του μπαμπά βοηθούν μεν, δεν εγγυώνται μια επιτυχημένη καριέρα δε.

Ακόμη και στην κατηγορία των “δισεκατομμυριούχων” τα πράγματα δεν είναι τόσο ομοιόμορφα όσα θα φανταζόταν κανείς. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στους οδηγούς των τελευταίων ετών που προέρχονται από πλούσιες οικογένειες. Μπορούν, άραγε, να συγκριθούν οι ικανότητες των Sergio Perez και Lando Norris με εκείνες των Stroll, Mazepin ή Latifi;

Advertisement

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρήματα -είτε της οικογένειας είτε κάποιων χορηγών- είναι παραπάνω από απαραίτητα για να μπορέσει ένα παιδί να ανέβει τα μικρά κλιμάκια του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Από εκεί και έπειτα, όμως, οι ικανότητες του επίδοξου οδηγού παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Τόσο για το αν θα συνεχίσει την καριέρα του στην F1 όσα και για το εάν εκείνη τελικά θα μακροημερεύσει με επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Horner (Red Bull): Εκτός πραγματικότητας όσοι μιλάνε για κλεψιά (+video)
F1 GP ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη Verstappen και πρωταθλήτρια η Red Bull!
F1 GP ΗΠΑ: Ευχαριστούμε Didi (+video)