Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Θα μπουν καλύμματα στους πίσω τροχούς;

Ελλάδα 9:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Θα μπουν καλύμματα στους πίσω τροχούς;

FORMULA 1

F1: Θα μπουν καλύμματα στους πίσω τροχούς;

FORMULA 1

Η FIA αναζητεί τρόπους ώστε οι αγώνες της F1 στο βρεγμένο να διεξάγονται με μεγαλύτεροι ευκολία. Και ο Νικόλας Τομπάζης πιστεύει ότι η λύση έχει βρεθεί.

Advertisement
Advertisement

Ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της ομοσπονδίας για την F1 θεωρεί ότι το πρόβλημα του σπρέι στους βρεγμένους αγώνες, θα λυθεί τοποθετώντας καλύμματα στους πίσω τροχούς. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθεί σημαντικά η ορατότητα των οδηγών και οι αγώνες θα μπορούν να διεξάγονται ακόμη και υπό έντονη βροχόπτωση.

Η προαναφερθείσα λύση βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Το χρονοδιάγραμμα της ομοσπονδίας τοποθετεί το λανσάρισμα των καλυμμάτων πίσω τροχών στο 2024. Όμως, είναι εξαιρετικά πιθανό να  τα δούμε στους αγώνες ήδη από το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς.

Advertisement
Advertisement

“Είμαι σίγουρος για το 2024” δήλωσε ο Τομπάζης. “Θα προσπαθήσουμε, βέβαια, να τα έχουμε έτοιμα και για το δεύτερο μισό της χρονιάς του 2023. Άλλωστε, οι περισσότεροι αγώνες υπό βροχή διεξάγονται εκείνους τους μήνες” συμπλήρωσε.

Για τον Έλληνα σχεδιαστή ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους εξετάζεται αυτή η λύση ήταν το φιάσκο στο βελγικό GP του 2021. “Αυτά που έγιναν στο Spa του 2021 έχουν αφήσει ακόμη ουλές στο σπορ. Και θα ήταν ακόμη χειρότερα εάν είχε επαναληφθεί η κατάσταση φέτος στην Ιαπωνία” σημειώνει ο Τομπάζης.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Τομπάζη, τα καλύμματα θα μειώσουν κατά 50% το σπρέι νερού που εκτοξεύεται από το πίσω μέρος των μονοθέσιων. “Έχουμε κάνει πολλές προσομοιώσεις CFD για την ώρα. Η επίπτωση των καλυμμάτων στην συνολική αεροδυναμική απόδοση των αυτοκινήτων είναι μικρή. Πιστεύω ότι ο όγκος του σπρέι νερού θα μειωθεί στο μισό“.

Wet ελαστικό, αυτός ο άγνωστος

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι της FIA δεν θέλουν τα νέα καλύμματα να προστίθενται ή να αφαιρούνται βιαστικά στη διάρκεια ενός pit-stop. Θα τοποθετούνται μόνο πριν την έναρξη περιόδων με βρεγμένο οδόστρωμα ή υπό καθεστώς κόκκινης σημαίας. Σε περίπτωση που ο αγώνας ξεκινήσει υπό βροχή και στη συνέχεια το οδόστρωμα στεγνώσει, τα καλύμματα θα παραμένουν στα μονοθέσια μέχρι τον τερματισμό.

Advertisement

Βέβαια, μία τέτοια λύση αναμένεται να φέρει -επιτέλους- στο προσκήνιο και τα ελαστικά wets της Pirelli. Η χρησιμοποίησή τους μέχρι στιγμής σε κανονικές συνθήκες αγώνα υπήρξε σπανιότατη. Για τον λόγο αυτό πολλοί στο paddock τα αποκαλούν κοροϊδευτικά “τα ελαστικά για το safety-car”.

Ο Mario Isola της Pirelli πιστεύει ότι θα χρειαστούν ευρύτερες αλλαγές σε μονοθέσια και ελαστικά ώστε να καταστούν εφικτοί οι αγώνες υπό έντονη βροχόπτωση. “Θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές στα ελαστικά για βαριά βροχή εάν ο στόχος είναι να χρησιμοποιούνται περισσότερο στο μέλλον” δήλωσε ο Ιταλός.

Advertisement

Επιπλέον, ο Isola ανέφερε και μία άλλη παράμετρο την οποίαν η ομοσπονδία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της. “Το μεγαλύτερο μέρος του σπρέι προέρχεται από τον διαχύτη του πίσω μέρους. Στην ομοσπονδία το ερευνούν και αυτό. Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξουν οι προδιαγραφές των ελαστικών μας για βαριά βροχή. Μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα λόγω του προβλήματος με την ορατότητα. Το intermediate ελαστικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προσφέρει επαρκή απαγωγή νερού“.

Όπως και εάν έχει το πράγμα ένα είναι βέβαιο. Οι φίλοι του σπορ απολάμβαναν ανέκαθεν τους αγώνες στο βρεγμένο. Και η FIA οφείλει να βρει μία λύση ώστε να μην διακόπτονται τα GP για λίγες -ή περισσότερες- σταγόνες βροχής. Φαίνεται, ότι με τα καλύμματα των πίσω τροχών κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Άμπου Ντάμπι: Ένας αντιπροσωπευτικός επίλογος (+video)
Schumacher: Εφεδρικός οδηγός στην Mercedes;
Sebastian Vettel: Αυλαία σε μια σπουδαία παράσταση (+video)