Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Πόσα χρήματα χρειάζoνται για να γίνει κανείς οδηγός στην Formula 1;

Ελλάδα 12:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσα χρήματα χρειάζoνται για να γίνει κανείς οδηγός στην Formula 1;

FORMULA 1

Πόσα χρήματα χρειάζoνται για να γίνει κανείς οδηγός στην Formula 1;

FORMULA 1

Ποιο είναι το ποσό που απαιτείται, σύμφωνα με  τον Ralf Schumacher, ώστε να βρεθεί ένας νεαρός οδηγός στην F1 σήμερα; Σπόιλερ: Ένα τζόκερ δεν αρκεί…

Advertisement
Advertisement

Η Formula 1, αλλά και γενικότερα ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, θεωρούνταν ανέκαθεν ασχολίες των… προνομιούχων. Και όχι άδικα. Αρκεί να ρίξετε μία ματιά στο σημερινό grid. Οι πατεράδες των Lando Norris και Sergio Perez είναι εκατομμυριούχοι. Των Stroll και Latifi δισεκατομμυριούχοι.

Οι Leclerc, Verstappen, Mick Schumacher και Magnussen προέρχονται όλοι από αγωνιστικές οικογένειες. Κατά συνέπεια υπήρχαν οι διασυνδέσεις που τους βοήθησαν να ανελιχτούν πιο γρήγορα -και πιο οικονομικά- στην μεγάλη κατηγορία.

Advertisement
Advertisement

Υπήρξαν, φυσικά, και περιπτώσεις οδηγών οι οποίοι δεν διέθεταν τους απαραίτητους πόρους. Οι Vettel, Ocon, Tsunoda και Hamilton βασίστηκαν όλοι σε χορηγίες ή στην ένταξή τους στο πρόγραμμα οδηγών κάποιας μεγάλης εταιρίας. Ο δρόμος προς την F1 δεν απαιτεί μόνο ταλέντο αλλά και βαθιές τσέπες. Πόσα λεφτά, όμως, χρειάζονται για να φτάσει κανείς στο κατώφλι της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού;

Σύμφωνα με τον Ralf Schumacher περί τα 13 με 15 εκατομμύρια ευρώ! Ο Ralf όπως και ο αδερφός του, Michael δεν προέχονταν φυσικά από κάποια εύπορη οικογένεια. Το αντίθετο μάλλον. Ωστόσο, το ταλέντο του Michael είχε ανοίξει πολλές πόρτες τόσο στον ίδιο όσο και στον Ralf μέχρι την είσοδό τους στην F1.

Advertisement

“Ήμασταν τυχεροί επειδή είχαμε χορηγίες αλλά και επειδή τότε το κόστος συμμετοχής ήταν λίγο χαμηλότερο” θυμάται ο Ralf. “Άλλο ένα πλεονέκτημα ήταν ότι η πίστα καρτ βρισκόταν δίπλα στο σπίτι μας (σ.σ. οι γονείς τους εργάζονταν εκεί για χρόνια ώσπου την αγόρασαν) και το εκμεταλλευτήκαμε ιδανικά” συνεχίζει.

Ο λογαριασμός

Φυσικά, ο λογαριασμός μέχρι την μεγάλη κατηγορία δεν μπορεί να καλυφθεί ακόμη και από οικογένειες οι οποίες ανήκουν στις σχετικά ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες. “Στην κατηγορία Bambino των καρτ η οποία είναι για παιδιά 6-8 ετών, χρειάζονται 30.000€ ετησίως. Πρέπει να ταξιδέψεις, να φας, να κοιμηθείς κάπου και να προμηθευτείς υλικά για το καρτ” σημειώνει ο Schumacher.

Advertisement

Piastri-Oscar-f3-2020-b1000x600

Περνώντας στα διεθνή πρωταθλήματα καρτ χρειάζεσαι σίγουρα 250.000€ για κάθε χρόνο συμμετοχής” ισχυρίζεται ο 6 φορές νικητής σε Grand Prix. Και όλα αυτά πριν φτάσουμε στις μεγαλύτερες κατηγορίες Formula 4 και άνω. “Ένας κοινός θνητός δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κόστος. Στην αρχή ίσως είναι πιο εύκολο όσο το παιδί αγωνίζεται σε επίπεδο club. Μετά, όμως, η κατάσταση δυσκολεύει” υπογραμμίζει ο Ralf.

Advertisement

Συνολικά, ο Ralf υπολογίζει ότι το κόστος μέχρι την F1 μπορεί να αγγίξει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Εύκολα γίνεται αντιληπτή, λοιπόν, η σημασία των χορηγών αλλά και των ακαδημιών οδηγών που διατηρούν οι ομάδες. Ένα παιδί μιας μέσης οικογένειας όσο ταλαντούχο και αν είναι δεν θα μπορούσε να βρεθεί αλλιώς στον μαγικό κόσμο της F1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Το Μονακό στο πρόγραμμα μέχρι το 2025
Horner: Ο Toto επηρέαζε συνεχώς τους αγωνοδίκες (+video)
Red Bull: Η κρίσιμη… δίαιτα της RB18