Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Όταν ο γιος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα (+video)

Ελλάδα 11:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Όταν ο γιος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα (+video)

FORMULA 1

F1: Όταν ο γιος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα (+video)

FORMULA 1

Μπορεί το επάγγελμα του οδηγού αγώνων να μην είναι συνηθισμένο ή εύκολο. Ωστόσο, έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι γιοί οδηγών του παρελθόντος ακολούθησαν τα βήματα των πατεράδων τους. Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις.

Advertisement
Advertisement

Ασφαλώς, η πιο επίκαιρη είναι αυτή των δύο κυρίων στην πρώτη εικόνα του άρθρου. Όχι μόνο λόγω του ότι ο Max Verstappen είναι ο πιο πρόσφατος πρωταθλητής της Formula 1. Αλλά επειδή ο πατέρας του, Jos, δεν μένει και πολύ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είτε με δηλώσεις είτε με άρθρα που γράφει κατά καιρούς στο site του γιου του.

Ο Max Verstappen δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται συστάσεις. Ίσως, όμως, δεν είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν ότι και ο πατέρας του θεωρούταν κατά τα πρώτα βήματά του ως ένα μεγάλο ταλέντο με πολλές προοπτικές. Μετά το πρώτο τεστ που είχε κάνει στο Estoril το 1993, όλες οι ομάδες -πλην των Ferrari και Williams- είχαν προσεγγίσει τον 21 ετών -τότε- Jos. Εκείνος, τελικά, θα επέλεγε την Benetton με την οποία θα υπέγραφε συμβόλαιο ως δοκιμαστής για το 1994.

Advertisement
Advertisement

Καθώς, όμως, ο JJ Lehto θα τραυματιζόταν στις χειμερινές δοκιμές, ο Jos θα έκανε το ντεμπούτο του δίπλα στον Michael Schumacher για το βραζιλιάνικο Grand Prix του 1994. Εκεί θα εμπλεκόταν, μάλιστα και σε ένα τρομακτικό ατύχημα. Ο Jos αγωνίστηκε για 8 χρόνια συνολικά στην F1 και ήταν ένας αξιοπρεπής οδηγός. Δεν εκπλήρωσε ποτέ, όμως, τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για εκείνον στις μικρότερες κατηγορίες. Η εμπειρία του, βέβαια, τον βοήθησε να προετοιμάσει σωστά τον Max για τις προκλήσεις της F1. Και σε αυτό, αναμφίβολα, τα έχει καταφέρει περίφημα.

Alberto Ascari-Antonio Ascari

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο μεγάλος Ιταλός πρωταθλητής υπήρξε και γιος ενός εξαιρετικά ταλαντούχου οδηγού αγώνων. Τον καιρό που αγωνιζόταν ο πατέρας του Alberto, Antonio Ascari, δεν υπήρχε το πρωτάθλημα της Formula 1. Όμως, οδηγοί και ομάδες συμμετείχαν σε διάφορους αγώνες ανά την Ευρώπη. Ο Antonio είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός οδηγώντας για την Alfa Romeo.

Advertisement

Δυστυχώς πρόλαβε να συμμετάσχει μόλις σε 4 αγώνες Grand Prix. Κέρδισε τους δύο από αυτούς επιδεικνύοντας εντυπωσιακή ταχύτητα. Στο γαλλικό Grand Prix του 1925, όμως, θα έχανε την ζωή του σε ηλικία 36 ετών. Κατά τραγική σύμπτωση ο Alberto θα έχανε την ζωή του κι εκείνος στην ίδια ηλικία και σε πολύ περίεργες συνθήκες. Μέχρι τότε, όμως, είχε προλάβει να κατακτήσει το πρωτάθλημα της F1 δύο φορές, κυριαρχώντας στις σεζόν του 1952 και 1953.

Damon Hill-Graham Hill

Πιο γνωστό είναι, ίσως, το δίδυμο των Graham και Damon Hill. Κατά πάσα πιθανότητα επειδή ο Damon ήταν ο πρώτος γιος παγκόσμιου πρωταθλητή που κατάφερε να επαναλάβει το κατόρθωμα του πατέρα του. Ο γιος Hill ξεκίνησε να αγωνίζεται στις μοτοσυκλέτες. Όμως, έπειτα από παρότρυνση της συζύγου του -για λόγους επικινδυνότητας- μεταπήδησε στους τέσσερις τροχούς. Παρά την μεγάλη ηλικία στην οποίαν έκανε την αλλαγή, ο Damon Hill κατάφερε να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το 1996 θα κατάφερνε να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή με την πανίσχυρη τότε Williams.

Advertisement

Ο Graham Hill, από την άλλη, ήταν ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς της δεκαετίας του 60. Κατάφερε να κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα 2 φορές με τις BRM και Lotus, ενώ ήταν και ένας από τους σπεσιαλίστες του Μονακό κερδίζοντας το συγκεκριμένο Grand Prix πέντε φορές. Ο Graham είναι ο μόνος οδηγός που έχει καταφέρει να κερδίσει το “τριπλό στέμμα” του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τη νίκη, δηλαδή, σε Μονακό, Le Mans και Indy500.

Jacques Villeneuve-Gilles Villeneuve

Όσοι φίλοι του σπορ παρακολουθούσαν τα πρωταθλήματα στα τέλη της δεκαετίας του 90 ασφαλώς θα θυμούνται τον Jacques Villeneuve. Ο Καναδός ήταν ο τελευταίος πρωταθλητής της Williams το 1997 έπειτα από έναν αξέχαστο αγώνα στην Jerez. Ο Jacques θα αγωνιζόταν για αρκετά χρόνια ακόμη χωρίς, όμως, να έχει παρόμοιες επιτυχίες. Το στιλ του ήταν επιθετικό και εντυπωσιακό.

Advertisement

Σε αυτό, ίσως, συνέβαλαν τα… γονίδια που κληρονόμησε από τον πατέρα του, τον θρυλικό Gilles Villeneuve. Ο Gilles ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που βρέθηκαν σε cockpit F1 ποτέ. Συνέδεσε το όνομά του με την Ferrari και λατρεύεται ακόμη στο Maranello παρά το ότι δεν αναδείχτηκε ποτέ πρωταθλητής. Ήταν, όμως, ο ιδιαίτερος τρόπος οδήγησής και η προσωπικότητά του που τον έβαλαν αμέσως στις καρδιές των tifosi. Ο πρόωρος θάνατός του στο Zolder το 1982 ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον κόσμο της F1.

Michael Andretti-Mario Andretti

Εδώ δεν μιλάμε για μια απλή διαδοχή του πατέρα από τον γιο αλλά για δυναστεία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικογένεια στον μηχανοκίνητο αθλητισμό των ΗΠΑ. Όλα ξεκίνησαν, φυσικά, με τον Mario Andretti ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα στην F1 το 1978. Οι επιτυχίες του αμέτρητες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο Michael ήταν και αυτός ένας εξαίρετος οδηγός. Κατέκτησε το πρωτάθλημα IndyCar δύο φορές και έχει και εκείνος σημειώσει πολλές επιτυχίες. Στην F1, όμως, δεν τα κατάφερε ιδιαίτερα καλά το 1993 όταν και αγωνίστηκε για λογαριασμό της McLaren δίπλα στον Ayrton Senna. Σήμερα, είναι επικεφαλής της αυτοκρατορίας που έχει η οικογένειά του στα motorsports ενώ προσπαθεί να μπει και στο πρωτάθλημα της F1 από το 2024.

Nico Rosberg-Keke Rosberg

Κλείνουμε με τον δεύτερο -και τελευταίο μέχρι σήμερα- πρωταθλητή του οποίου ο πατέρας ήταν επίσης πρωταθλητής. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Nico Rosberg. Ο Nico έκανε το ντεμπούτο του στην F1 το 2006 στο GP του Μπαχρέιν με την Williams εντυπωσιάζοντας με το καλημέρα. Το 2010 θα έκανε το μεγάλο βήμα στην Mercedes δίπλα στον Michael Schumacher.

Κατάφερε να επικρατήσει συνολικά του μεγάλου Γερμανού ενώ το αποκορύφωμα θα ερχόταν το 2016. Τότε κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα έπειτα από μεγάλη μάχη με τον teammate του, Lewis Hamilton. Με την εκπλήρωση του παιδικού του ονείρου ο Nico θα εγκατέλειπε αμέσως τους αγώνες. Ο Keke Rosberg είχε αναδειχθεί πρωταθλητής με την Williams το 1982 με μόλις μία νίκη! Το Μονακό του 1983, ίσως, αποτελεί την κορυφαία από τις πέντε νίκες στην καριέρα του Keke.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alonso: Πώς έβαλε φωτιά στη silly season της F1
Piastri: Υπέγραψε με την McLaren για το 2023;
Επίσημο: Φεύγει ο Ricciardo, έρχεται ο Piastri στην McLaren