Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ρεκόρ στη Formula 1 που ίσως δεν γνωρίζετε!

Ελλάδα 18:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ρεκόρ στη Formula 1 που ίσως δεν γνωρίζετε!

FORMULA 1

Ρεκόρ στη Formula 1 που ίσως δεν γνωρίζετε!

FORMULA 1

H Formula 1 είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αγωνιστικά γεγονότα στον κόσμο. Οι φανατικοί οπαδοί της θα γνωρίζουν πολλά από τα ρεκόρ του αθλήματος. Ξέρουν ότι η Ferrari κατέχει 16 πρωταθλήματα ως κατασκευαστής, ότι ο Schumacher έχει τις περισσότερες νίκες και τερματισμούς σε βάθρο, ότι ο Barrichello έχει τις περισσότερες εκκινήσεις και ότι ο Vettel κατέχει το ρεκόρ για τις συνεχόμενες νίκες. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ (twitter.com/vassilikigew)

Advertisement
Advertisement

Τι λέτε όμως για τα ρεκόρ που είναι λιγότερο γνωστά…

Η μικρότερη καριέρα
Marco Apicella-640

Μερικοί αθλητές έχουν μία καριέρα που μετριέται σε δεκαετίες, χρόνια και άλλοι έχουν μικρότερη που μπορεί να τη μετρήσεις σε μήνες ή και σε… μέτρα, όπως αυτή του Marco Apicella. Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πιλότος της F1 αγωνίστηκε μόνο σε ένα GP και έκανε περίπου 800 μέτρα με τη Jordan. Στο ιταλικό Grand Prix του 1993, στην πρώτη στροφή συγκρούστηκε και βγήκε εκτός κι έτσι τελείωσε και η… καριέρα του.

Advertisement
Advertisement

Ο νεότερος οδηγός
Max Verstappen-640

Ο Max Verstappen, γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1997. Είναι ο πιο μικρός σε ηλικία οδηγός στην ιστορία της F1. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 χρονών και 166 ημερών, το 2015 στο Grand Prix της Αυστραλίας. Είναι ο γιος του Jos Verstappen, πρώην οδηγού αγώνων F1. Είναι Βέλγος- Ολλανδός οδηγός αγώνων, ο οποίος συμμετέχει με την ολλανδική σημαία στη Formula 1 με την αγωνιστική ομάδα της Scuderia Toro Rosso. Με τη συμμετοχή του στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών στο ιαπωνικό Grand Prix του 2014, ο Verstappen έγινε ο νεότερος οδηγός που έλαβε μέρος σε ένα Σαββατοκύριακο Grand Prix, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για μια πλήρους απασχόλησης με τη Scuderia Toro Rosso το 2015.

Ο μεγαλύτερος οδηγός που έτρεξε σε αγώνα
Louis Chiron-640

Advertisement

Αναφερθήκαμε στο νεότερο οδηγό, ας μιλήσουμε τώρα και για τον πιο μεγάλο σε ηλικία οδηγό αγώνων. Στα 55 του χρόνια, ο Louis Chiron πήρε μέρος στο Grand Prix του Μονακό του 1955. Οδήγησε για τη Scuderia Lancia και κατάφερε να κερδίσει τη διόλου ευκαταφρόνητη 6η θέση. Είναι ίσως σημαντικό να πούμε ότι από τα 20 αυτοκίνητα που ξεκίνησαν τον αγώνα, μόνο τα 9 τερμάτισαν. Οι περισσότεροι έμειναν εκτός λόγω μηχανικής βλάβης, κάτι που βεβαιώνει την αξιοπιστία του αυτοκινήτου του Chiron, καθώς και την ικανότητά του να κρατήσει το αυτοκίνητό του σε καλή κατάσταση.

Οι περισσότεροι αγώνες χωρίς καμία νίκηΑndrea de Cesaris-640

Advertisement

Ο Andrea De Cesaris συμμετείχε σε αγώνες F1 για 15 χρόνια, από το 1980 έως και το 1994. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών άρχισε 208 αγώνες και δεν κέρδισε ούτε μία φορά. Η υψηλότερη θέση που τερμάτισε ήταν η τρίτη. Στην πραγματικότητα, ο de Cesaris εγκατέλειψε στους 148 από τους 208 αγώνες. Αυτό του δίνει ένα ρεκόρ μπόνους, αυτό των περισσότερων DNF, δηλαδή των περισσότερων αγώνων που δεν τερμάτισε.

Οι περισσότεροι αγώνες μέχρι την πρώτη νίκη
Mark Webber-640

Αυτό είναι ρεκόρ που ανήκει στο Mark Webber. Ο Αυστραλός ξεκίνησε την καριέρα του στην F1 τη σεζόν του 2002. Μέχρι το 2009 η υψηλότερο θέση που είχε καταφέρει να τερματίσει ήταν η τρίτη. Μετά όμως από 130 αγώνες, στο Γερμανικό Grand Prix του 2009, ο Webber κέρδισε τελικά τον πρώτο αγώνα της καριέρας του. Από τότε κέρδισε άλλους οκτώ!

Advertisement

H νίκη από την πιο χαμηλή θέση στο grid
John Watson-640

Προφανώς, η pole position είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης. Όσο πιο πίσω είσαι στις κατατακτήριες αυτό σημαίνει ότι τόσο πιο πίσω θα ξεκινήσεις στον αγώνα κι άρα μειώνονται οι πιθανότητές για νίκη. Το 1983 στο US Grand Prix West, ο John Watson ξεκίνησε από την 22η θέση, αλλά κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα και να κατακτήσει το ρεκόρ αυτό. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο Niki Lauda άρχισε ακριβώς πίσω από τον Watson (23 ος) και τελείωσε τον αγώνα στη δεύτερη θέση.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα σε αγώνα
Το αυξανόμενο κόστος για να τρέξεις σήμερα με κάποια ομάδα στη Formula 1 είναι ανασταλτικός παράγοντας και περιορίζει τις συμμετοχές. Στα πρώτα χρόνια της F1, δεν υπήρχε όριο στο πόσα αυτοκίνητα μια ομάδα μπορούσε να έχει. Έτσι, το 1953, στο Γερμανικό Grand Prix, συμμετείχαν στον αγώνα 34 αυτοκίνητα, κάτι που μάλλον δεν θα το ξαναδούμε.

Oι περισσότερες νίκες στο ίδιο Grand Prix
Μichael Shumacher-640

Σε κάθε άθλημα, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ή αθλητές που έχουν την ικανότητα να πετυχαίνουν καλές επιδόσεις κατά τη σταδιοδρομία τους. Ο Michael Schumacher πάντα φαινόταν να τα πηγαίνει καλά στο Γαλλικό Grand Prix. Πράγματι, στον κόσμο της F1 καμία άλλη πίστα δεν έχει «κυριαρχηθεί» από έναν οδηγό, όπως το Circuit de Nevers Magny Cours. Από το 1994 έως 2006 ο Schumacher κατέκτησε το ρεκόρ των 8 φορών νικητής στο Γαλλικό GP. Το επόμενο πιο κοντινό ρεκόρ είναι 7 νίκες στο Καναδικό GP και 7 στο GP του Σαν Μαρίνο, που πραγματοποιήθηκαν πάλι από τον ίδιο.

Ο οδηγός με τα περισσότερα Grand Slam
Jim Clark-640

Στην F1, ένα Grand Slam είναι όταν ο οδηγός παίρνει την pole position, κερδίζει την κούρσα, κάνει τον ταχύτερο γύρο και οδηγεί στον κάθε γύρο πρώτος. Οι οδηγοί που το έχουν καταφέρει αυτό είναι: ο Alberto Ascari και ο Michael Schumacher (5), ο Jackie Stewart, ο Ayrton Senna, ο Nigel Mansell και ο Sebastian Vettel (4) και ο Nelson Piquet (3). Στην κορυφή όμως βρίσκεται ο Τζιμ Κλαρκ. Ο Βρετανός οδηγός έκανε στην καριέρα του 8 φορές Grand Slam, μεταξύ 1962 και 1965.