Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Ο Φερστάπεν την pole για το Sprint!

Ελλάδα 21:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Ο Φερστάπεν την pole για το Sprint!

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Ο Φερστάπεν την pole για το Sprint!

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε την pole για το Sprint έπειτα από μεγάλη μάχη με τους Όσκαρ Πιάστρι και Κάρλος Σάινθ!

Advertisement
Advertisement

Ήταν μία διαδικασία γεμάτη αγωνία και διεξήχθη υπό μικτές συνθήκες. Οι Φερστάπεν και Πιάστρι ξεχώρισαν και πάλι με τους Σάινθ, Λεκλέρ να οδηγούν επίσης εξαιρετικά.

Η βροχή είχε επιστρέψει στο δάσος των Αρδεννών και αυτό καθυστέρησε την έναρξη του Sprint shootout για αρκετή ώρα. Λόγω του ότι υπάρχουν δέντρα εκατέρωθεν της διαδρομής σε πολλά σημεία, το σπρέι νερού που σηκώνουν τα μονοθέσια δημιουργεί μία ομίχλη η οποία μειώνει πολύ την ορατότητα. Έτσι, το race control περίμενε μέχρι να σταματήσει η βροχόπτωση και να απομακρυνθεί σημαντικός όγκος νερού από την πίστα.

SQ1: Ο Φερστάπεν και πάλι πρώτος

Advertisement
Advertisement

Το πράσινο φως στο pitlane άναψε 35 λεπτά αργότερα από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά. Η πίστα ήταν έτοιμη για τα ενδιάμεσα Pirelli τα οποία και επέλεξαν όλοι οι οδηγοί. Καθώς το SQ1 διαρκεί μόνο 12 λεπτά οι οδηγοί είχαν χρόνο το πολύ για τρεις χρονομετρημένους γύρους.

Η πρώτη προσπάθεια του Φερστάπεν ήταν πάνω από μισό δευτερόλεπτο ταχύτερη εκείνης τους δεύτερου Ράσελ. Καθώς τα μονοθέσια απομάκρυναν νερό από την πίστα και ο ήλιος πρόβαλε στον ουρανό οι χρόνοι άρχισαν να κατεβαίνουν πολύ γρήγορα. Φυσικά το πλεονέκτημα θα είχε εκείνος που θα σημείωνε τελευταίος χρόνο.

Advertisement

Από τους πρωτοπόρους αυτός ήταν ο Χάμιλτον. Εντούτοις λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε κάνει προσπάθεια και ο Φερστάπεν που τελείωσε τελικά πρώτος, οκτώ δέκατα ταχύτερος του Βρετανού Εκτός έμειναν οι Τσουνόντα, Μπότας, Μάγκνουσεν, Ζου και ο Χουλκενμπεργκ ο οποίος δεν πρόλαβε να περάσει εγκαίρως την γραμμή εκκίνησης-τερματισμού στο τέλος και έμεινε χωρίς χρόνο.

SQ2: Η λάθος απόφαση

Advertisement

Η πίστα είχε αρχίσει να πλησιάζει προς τα slicks σε αρκετά σημεία της. Ωστόσο στον δεύτερο τομέα υπήρχαν ακόμη αρκετές στροφές με νερό. Έτσι τα ενδιάμεσα ελαστικά παρέμειναν… επίκαιρα στην αρχή της δεύτερης περιόδου.

Λόγω της μικρής διάρκειας του (10 λεπτά) SQ2 η αρχική επιλογή ελαστικών ήταν δεσμευτική για τους οδηγούς. Οι Αλόνσο, Στρολ και Άλμπον προτίμησαν να μην βγουν στην αρχή ώστε να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση σχετικά με τα ελαστικά. Εν τέλει μόνο ο Στρολ πήρε το ρίσκο φορώντας την μέση γόμα!

Advertisement

Ωστόσο η πίστα δεν ήταν έτοιμη ακόμη για τα slicks. Ο Στρολ, μάλιστα, έκανε λάθος στην κατηφορική αριστερή μετά την Rivage (εκεί όπου οι Φερστάπεν και Πιάστρι χθες διέλυσαν τον ανταγωνισμό) και κατέληξε στα προστατευτικά ελαστικά, καταστρέφοντας την εμπρός του ανάρτηση.

Βγήκε αμέσως η κόκκινη σημαία αλλά καθώς απέμεναν μόλις 30 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκείνη δεν ξεκίνησε και πάλι. Αυτό καταδίκασε και τους Αλόνσο-Άλμπον που είχαν πάει για μία μόνο προσπάθεια στο τέλος και δεν πρόλαβαν. τους τρεις αυτούς οδηγούς ακολούθησαν και οι Ρικιάρντο-Σάρτζεντ που έμειναν εκτός Q3.

SQ3: Ώρα για slicks

Το μεγάλο δίλημμα για τους 10 εναπομείναντες οδηγούς ήταν το κατά πόσον θα άξιζε το ρίσκο των slicks στην τελευταία περίοδο. Η πίστα ήταν σχεδόν έτοιμη, ωστόσο το ατύχημα του Στρολ είχε αποδείξει ότι η διαδρομή έκρυβε πολλές παγίδες.

Επιπλέον υπήρχε και το πρόβλημα του να έρθουν τα slicks στην κατάλληλη θερμοκρασία με έναν ή και δύο γύρους προετοιμασίας. Εξάλλου το SQ3 διαρκεί μόλις 8 λεπτά και οι όποιες αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν πριν την έναρξή του.

Τελικά όλοι βγήκαν στην πίστα με τη μαλακή γόμα. Ο Χάμιλτον σημείωσε τον καλύτερο χρόνο έπειτα από τον πρώτο γύρο προσπαθειών. Δεύτερος ήταν ο Φερστάπεν με τους Νόρις, Λεκλέρ και Πιάστρι πίσω του.

Οι γύροι των Πιάστρι, Λεκλέρ και Σάινθ στο τέλος ήταν καταπληκτικοί. Ωστόσο, ο Φερστάπεν κατάφερε να πάρει την pole στο τέλος για μόλις 11 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Πιάστρι! Οι Σάινθ, Λεκλέρ και Νόρις συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

Ο Χάμιλτον δεν μπόρεσε να κάνει δεύτερη προσπάθεια καθώς τον καθυστέρησε ο… Ράσελ. Ένα περιστατικό που θύμισε επικίνδυνα τα συμβάντα της Βαρκελώνης, φέτος. Επιπλέον και ο συντονισμός των δύο οδηγών από την ομάδα δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Έτσι ο Χάμιλτον έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη σειρά εκκίνησης.

Το Sprint θα διεξαχθεί στις 18:05 ώρα Ελλάδος αντί στις 17:30 που ήταν προγραμματισμένο αρχικά. Αιτία είναι η καθυστέρηση 35 λεπτών της έναρξης του Sprint Shootout.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ουγγαρίας: Ο Λάντο έσπασε το τρόπαιο του νικητή (+video)
Τέλος οι Σάφναουερ και Περμέιν από την Alpine!
F1 GP Βελγίου: Οι κρίσιμες στροφές (+video)