Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 2:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Ολλανδίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Ο 15ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος διεξάγεται στην έδρα του Max Verstappen. Το Zandvoort ετοιμάζεται να φιλοξενήσει και πάλι το ολλανδικό Grand Prix.

Advertisement
Advertisement

Η πίστα στα παράλια της Βόρειας θάλασσας θέτει σε οδηγούς και μονοθέσια μία τελείως διαφορετική πρόκληση από εκείνην του Spa-Francorchamps. Καθώς πρόκειται για πίστα που απαιτεί υψηλό φορτίο κάθετης δύναμης, είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε έναν διαφορετικό αγώνα από ότι μία εβδομάδα πριν.

Η λογική υπαγορεύει ότι η Ferrari θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική στην Ολλανδία. Η F1-75 είναι ένα μονοθέσιο το οποίο τα πηγαίνει περίφημα σε διαδρομές που απαιτούν συνεχείς επιταχύνσεις από στροφές χαμηλής και μέσης ταχύτητας. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η Red Bull θα είναι ένα απλό αουτσάιντερ.

Advertisement
Advertisement

Η αυστριακή ομάδα έχει αποδείξει από την αρχή της χρονιάς ότι λειτουργεί άψογα σε όλα τα επίπεδα. Κατά συνέπεια περιμένουμε μία μεγάλη μάχη ανάμεσα στις Ferrari και Red Bull. Επιπλέον, καθώς πρόκειται για ένα σιρκουί το οποίο δυσκολεύει τα προσπεράσματα, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε και στρατηγικές αλλαγές στοιχείων PU κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Η Monza που ακολουθεί μία εβδομάδα μετά, προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Σε ότι αφορά την Mercedes, θα πρέπει να περιμένουμε μία μάλλον μέτρια εμφάνιση στις κατατακτήριες. Όμως, στον αγώνα, χάρη στην πολύ καλή διαχείριση ελαστικών από την W13, οι Hamilton-Russell ίσως μπορέσουν να παλέψουν για μία θέση στο podium. Ιδίως, σε περίπτωση που ο Perez δυσκολευτεί εκεί και η Ferrari εξακολουθήσει να κάνει “περίεργες” στρατηγικές επιλογές.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Το Zandvoort, παρά την πρόσφατη ανακαίνισή του, παραμένει μία old school πίστα που διατηρεί αρκετή από την γοητεία του παρελθόντος. Το μικρό πλάτος του οδοστρώματος και οι συνεχείς υψομετρικές αυξομειώσεις δίνουν στον θεατή μία πολύ καλή αίσθηση της ταχύτητας που αναπτύσσουν τα μονοθέσια.

Advertisement

Αυτό καθιστά τους γύρους των κατατακτήριων ιδιαίτερα εντυπωσιακούς. Ιδιαίτερα θεαματικά είναι τα περάσματα από τις κεκλιμένες στροφές 3 και 14. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όμως, έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Λόγω της φύσης που έχει η διαδρομή τα προσπεράσματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Advertisement

Ουσιαστικά, μόνο στην ευθεία των pits υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα προσπεράσματος. Για φέτος, μάλιστα, το DRS θα ενεργοποιείται ήδη από την στροφή 14 ώστε να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις μάχες. Η πρώτη στροφή είναι επίσης ιδιαίτερη και η καλύτερη θέση για ένα μονοθέσιο, το οποίο επιτίθεται ή αμύνεται, βρίσκεται στην εξωτερική της.

Πρόκειται για μία από τις μικρότερες πίστες στο καλεντάρι με συνολικό μήκος διαδρομής 4,259 χιλιομέτρων. Επίσης, το pit lane του Zandvoort είναι το μικρότερο στο πρόγραμμα, ενώ λόγω της στενότητάς του η μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα είναι μόλις 60 χλμ/ώρα. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 72 γύρους.

Ελαστικά

Advertisement

Μία άλλη ιδιαιτερότητα που έχει το Zandvoort είναι τα δύο διαφορετικά είδη ασφάλτου. Τμήμα της πίστας έχει ασφαλτοστρωθεί το 2020, ενώ η υπόλοιπη διαδρομή έχει αρκετά παλιό και τραχύ οδόστρωμα. Το γεγονός δεν δυσκολεύει μόνο τα set-up των μονοθέσιων αλλά και τα ελαστικά.

Τα ελαστικά καταπονούνται επιπλέον και από τα μεγάλα πλευρικά φορτία που αναπτύσσονται κατά τη διέλευση των αυτοκινήτων από τις κεκλιμένες στροφές της πίστας. Για τους παραπάνω λόγους, η Pirelli φέρνει τις τρεις πιο σκληρές γόμες της στην Ολλανδία. Όπως σε Μπαχρέιν, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία, οι C1, C2 και C3 θα χρησιμοποιηθούν ως hard, medium και soft αντίστοιχα.

Στον περσινό αγώνα οι περισσότεροι οδηγοί έβγαλαν την απόσταση με ένα pit-stop. Για φέτος, όμως, η δεύτερη στάση θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετικά πιθανή, καθώς οι ομάδες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την C1 γόμα στη διάρκεια του Grand Prix.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ αλλά και την Cosmote TV. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 02/09
    13:30: FP1
    17:00: FP2
  • Σάββατο 03/09
    13:00: FP3
    16:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 04/09
    16:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Marko: Ευχαριστούμε Toto!
Porsche: Γιατί αργεί η ανακοίνωση της συνεργασίας με Red Bull;
Mick Schumacher: Θα μείνει η F1 χωρίς Γερμανό οδηγό;