Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Αποκλειστικός νικητής (+video)

Ελλάδα 10:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ολλανδίας: Αποκλειστικός νικητής (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Αποκλειστικός νικητής (+video)

FORMULA 1

Το ολλανδικό GP έχει εξελιχθεί από το 2021 σε προσωπική υπόθεση του Μαξ Φερστάπεν. Και ο φετινός αγώνας -ο πιο δύσκολος για τον πρωταθλητή στο Zandvoort από το 2021- δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Advertisement
Advertisement

Εδώ και τρία χρόνια ο Ολλανδός δεν αφήνει κανέναν άλλον οδηγό να πάρει pole ή νίκη στον αγώνα της πατρίδας του. Μία κυριαρχία σε εντός έδρας αγώνα που θυμίζει εκείνες των Σουμάχερ και Χάμιλτον σε Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχα.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο Μαξ δεν έπρεπε να δουλέψει σκληρά για την χθεσινή του νίκη. Έχοντας έρθει σε μειονεκτική θέση από την επιλογή της Red Bull να μην τον περάσει στα ενδιάμεσα στο τέλος του πρώτου γύρου, ο Ολλανδός ήταν υποχρεωμένος να δώσει μάχες στην πίστα υπό δύσκολες συνθήκες.

Όχι, φυσικά, ότι ο Φερστάπεν είχε ποτέ πρόβλημα με αυτό. Μέσα σε λίγους γύρους κατάφερε να… εξαφανίσει την διαφορά του από τον πρωτοπόρο Πέρεζ. Βλέπετε ο teammate του Ολλανδού είχε μπει αμέσως μετά το τέλος του πρώτου γύρου για ενδιάμεσα και αυτό τον εκτόξευσε από την έβδομη θέση στην πρώτη! Εντούτοις ο Τσέκο δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τον ρυθμό του Φερστάπεν, παρά το ότι ο Μεξικανός είχε καθαρή πίστα μπροστά του.

Advertisement

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Red Bull του είχε δώσει οδηγία να μην πιέσει πολύ τα ενδιάμεσα. Η αυστριακή ομάδα περίμενε την πίστα να στεγνώσει γρήγορα μέχρι την έναρξη της δεύτερης βροχόπτωσης. Την ίδια οδηγία, όμως, είχε και ο Φερστάπεν. Αυτή δεν εμπόδισε τον Ολλανδό να είναι πάνω από ένα δευτερόλεπτο ανά γύρο ταχύτερος του Πέρεζ στο βρεγμένο.

Όταν τον λόγο παίρνει η οδηγική αίσθηση

Advertisement

Ήταν μία επίδειξη οδηγικής αρετής, ψυχραιμίας και στρατηγικής σκέψης από τον Μαξ. Και μια πρώτης τάξεως απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι οι φετινές νίκες του Ολλανδού είναι κυρίως της RB19. Εξάλλου το ίδιο μονοθέσιο οδηγεί και ο Πέρεζ. Και ο Μεξικανός έχει… καταφέρει να ξεκινήσει σε 6 αγώνες φέτος πίσω από τον Άλμπον!

Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι ο Μαξ Φερστάπεν δεν ήταν στο φετινό grid και ότι η Red Bull είχε για πρώτο της οδηγό τον Πέρεζ. Σίγουρα ο Μεξικανός θα είχε περισσότερες νίκες από τις 2 που έχει πάρει μέχρι στιγμής. Ωστόσο, περισσότερες νίκες θα είχαν και οι υπόλοιπες ομάδες. Το πρωτάθλημα θα είχε, φυσικά, περισσότερο ενδιαφέρον στην κορυφή του. Το ενδιαφέρον αυτό, όμως, θα ήταν αποτέλεσμα περισσότερο της μη βέλτιστης απόδοσης του Πέρεζ, παρά του πραγματικού δυναμικού των αντιπάλων του.

Advertisement

Θα ήταν ένα πρωτάθλημα με περισσότερη αγωνία αλλά και με χαμηλότερο συνολικό επίπεδο. Για να τα λέμε όλα, μπορεί η Red Bull να έχει το καλύτερο μονοθέσιο φέτος. Εντούτοις οι καταρρίψεις των ρεκόρ από τον Φερστάπεν οφείλονται περισσότερο σε εκείνον παρά στο μονοθέσιο. Και η F1 ανέκαθεν πρέσβευε το κυνήγι της τέλειας συνύπαρξης ενός κορυφαίου οδηγού με ένα προηγμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν, ότι συγκλονιστικές σεζόν όπως του 2021 είναι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας στην F1. οι πραγματικοί φίλοι του σπορ θα αντλήσουν παρόμοια ευχαρίστηση από τον τρόπο οδήγησης στο βρεγμένο ενός Φερστάπεν ή ενός Νόρις. Θα θαυμάσουν εξίσου την ιδιοφυία του Αλόνσο με slicks σε βρεγμένη πίστα, όταν και ο Ισπανός ήταν ταχύτερος όλων! Όταν τον λόγο παίρνει η οδηγική αίσθηση των πιλότων, τότε η F1 είναι έτσι κι αλλιώς ένα υπερθέαμα.

Ο πραγματικός αντίπαλος

Με τη νίκη του στην Ολλανδία ο Φερστάπεν ισοφάρισε το ρεκόρ των εννέα συνεχόμενων του Σεμπ Φέτελ από το 2013. Όλα δείχνουν πώς στην Ιταλία το ρεκόρ αυτό θα σπάσει, εκτός και εάν κάποια σπάνια μηχανική αστοχία πλήξει την Red Bull.

Το ερώτημα είναι, όμως, άλλο. Πότε θα σπάσει το σερί αυτό χωρίς ατυχία για τον Φερστάπεν; Ή για να το θέσουμε διαφορετικά: Θα κερδίσει κάποιος άλλος στα ίσια την Red Bull φέτος; Η λογική λέει πως κανείς δεν είναι άτρωτος. Και σίγουρα θα υπάρξει έστω και ένας αγώνας στον οποίον οι Φερστάπεν και RB19 δεν θα πιάσουν το 100%.

Το θέμα είναι ποια εκ των McLaren, Ferrari, Aston Martin ή Mercedes θα είναι σε θέση να πάρει τη νίκη. Με βάση την εικόνα των τελευταίων αγώνων θα έπρεπε να ποντάρουμε στην McLaren. Η απόδοση των MCL60 έχει σταθερά ανοδική πορεία εδώ και μήνες. Επιπλέον, οι Νόρις και Πιάστρι ήταν εξίσου ανταγωνιστικοί σε διαφορετικού τύπου πίστες. Αυτό σημαίνει ότι η McLaren έχει βρει ένα επίπεδο απόδοσης κάτω από το οποίο δεν πέφτει ανεξαρτήτως συνθηκών. Ασχέτως του εάν ο χθεσινός αγώνας δεν τους βγήκε.

Είναι, δηλαδή, πιο κοντά στην προσέγγιση της Red Bull από ότι οι υπόλοιποι. οι υπόλοιπες τρεις είναι wild cards. Μπορούν να είναι πανίσχυρες σε έναν αγώνα και στον επόμενο να βολοδέρνουν στο μέσον της κατάταξης. Καθώς οι ομάδες στρέφουν την προσοχή τους σταδιακά προς το 2024, η McLaren δείχνει να είναι η μόνη άλλη ομάδα που έχει πιάσει το νόημα με τον τρόπο της Red Bull.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Μάνσελ βγάζει στο σφυρί μέρος της κληρονομιάς του
F1 GP Ολλανδίας: Ψυχρός εκτελεστής! (+video)
F1 GP Ολλανδίας: Ο Φερστάπεν θριαμβεύει στο θρίλερ του Zandvoort!