Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ισπανίας: Έκλαμψη ή αρχή ανάκαμψης; (+video)

Ελλάδα 6:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Ισπανίας: Έκλαμψη ή αρχή ανάκαμψης; (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ισπανίας: Έκλαμψη ή αρχή ανάκαμψης; (+video)

FORMULA 1

Εξαιρώντας τον περσινό αγώνα στην Βραζιλία, αυτό ήταν το καλύτερο GP για την Mercedes με τους κανονισμούς του 2022. Θα είναι η συνέχεια αντίστοιχη όμως;

Advertisement
Advertisement

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμη και πέρσι με την -κατά γενική ομολογία κακή- W13 οι Χάμιλτον και Ράσελ είχαν αρκετές εκλάμψεις στη διάρκεια της σεζόν.

Η pole στην Ουγγαρία του Ράσελ και τα podiums του Χάμιλτον σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ ήταν μερικές εξ αυτών. Και φυσικά έναν χρόνο πριν και πάλι στην πίστα της Βαρκελώνης, ο Ράσελ ήταν και πάλι τρίτος ενώ ο Χάμιλτον είχε κατορθώσει να τερματίσει πέμπτος, με μία αξιομνημόνευτη ανάκαμψη από την τελευταία θέση.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο στην πλειοψηφία των υπόλοιπων αγώνων τα αποτελέσματα των W13 ήταν από μέτρια έως απογοητευτικά. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα: η χθεσινή εμφάνιση των Mercedes εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία των εκλάμψεων ή σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό;

Ακόμη και με όλη την τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους οι ομάδες της F1, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι και τόσο εύκολη. Βλέπετε υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίες επηρεάζουν την απόδοση ενός μονοθέσιου σε ένα Grand Prix.

Advertisement

Η φύση της διαδρομής, η θερμοκρασία οδοστρώματος και οι διαθέσιμες γόμες ελαστικών είναι μόνο μερικές από αυτές. Εάν όλες αυτές οι παράμετροι ευθυγραμμιστούν με τα χαρακτηριστικά ενός μονοθέσιου τότε το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Εάν μία από αυτές  «αντιτεθεί» στο υποτιθέμενο μονοθέσιο μας, τότε το τριήμερο θα έχει μία πολύ διαφορετική εξέλιξη.

Προέχει η σταθερότητα

Advertisement

Εξάλλου τα καλύτερα μονοθέσια ήταν διαχρονικά εκείνα τα οποία μπορούσαν και απέδιδαν το ίδιο καλά σε κάθε είδους πίστα. Και ήταν αυτό που έλειπε περισσότερο από τις Mercedes των δύο τελευταίων ετών.

Κοιτώντας, λοιπόν, τις επιδόσεις της αναθεωρημένης W14 σε Μονακό και Ισπανία θα λέγαμε ότι τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Κυρίως υπό την έννοια ότι η Mercedes μπόρεσε να αποδώσει εξίσου καλά σε δύο πολύ διαφορετικές πίστες, υπό συνθήκες αγώνα.

Advertisement

Το γεγονός αυτό προσφέρει το πολυπόθητο σημείο αναφοράς που αναζητούσε εδώ και αρκετό καιρό το τεχνικό επιτελείο της ομάδας. Από το σημείο αυτό και μετά -και εφόσον η W14 αποδώσει το ίδιο καλά μέχρι το καλοκαιρινό διάλειμμα- μπορεί να αρχίσει η βελτίωση της απόδοσης.

Σε ότι αφορά το ισπανικό GP, οι Mercedes κέρδισαν αναμφίβολα στα ίσια τόσο τις Aston Martin όσο και τις Ferrari. Σίγουρα, οι δύο αυτές ομάδες δεν είχαν τα καλύτερα τριήμερά τους, ιδίως στις κατατακτήριες. Ωστόσο η Βαρκελώνη δεν είναι Μονακό· προσφέρει ευκαιρίες για προσπεράσματα.

Αυτά όμως τα έκαναν οι Χάμιλτον-Ράσελ, την στιγμή που οι Αλόνσο-Στρολ και Σάινθ-Λεκλέρ αντιμετώπιζαν διαφόρων ειδών προβλήματα ρυθμού ή φθοράς. Εάν είμαστε ειλικρινείς, η W14 επικράτησε χθες επί των AMR23 και SF-23 χάρη στον ανώτερο ρυθμό της και όχι λόγω τυχαίων περιστατικών.

Ο δύσκολος δρόμος προς την κορυφή

Θα έχει, όμως, η Mercedes παρόμοιο πλεονέκτημα ρυθμού επί των άμεσων αντιπάλων της και στους επόμενους αγώνες; Εικάζουμε πώς όχι. Κρίνοντας, όμως, από τις επιδόσεις των W14 σε Μονακό και Βαρκελώνη, θεωρούμε ότι τα γερμανικά μονοθέσια θα έχουν την πιο σταθερή παρουσία στους επόμενους αγώνες.

Σίγουρα σε πίστες όπως το Σίλεβρστοουν οι Χάμιλτον και Ράσελ θα είναι best of the rest.  Ακόμη και σε πιο «εχθρικά» για εκείνους σιρκουί θα βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι της τρίτης θέσης του podium, υπό κανονικές συνθήκες.

Με το «υπό κανονικές συνθήκες» εννοούμε ότι ο Πέρεζ θα επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις που είχε στην αρχή της σεζόν. Ασφαλώς, η Red Bull είναι πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό. Το είδαμε, εξάλλου και εχθές με την άνετη νίκη του Φερστάπεν στην Βαρκελώνη. Το μόνο πρόβλημα για τον Ολλανδό ήταν στην εκκίνηση όταν και έπρεπε να αμυνθεί από τον Σάινθ ο οποίος έφερε ταχύτερη γόμα. Άπαξ και ο Μαξ έστριψε πρώτος στην στροφή 1 ο αγώνας είχε ουσιαστικά τελειώσει.

Πολλοί έκαναν λόγο για τους ταχύτερους γύρους των Φερστάπεν και Χάμιλτον στο τέλος του αγώνα. Στον 61ο γύρο ο Μαξ πήρε το ταχύτερο πέρασμα. Στον αμέσως επόμενο γύρο ο Λιούις προσπάθησε να απαντήσει. Ήταν τρία δέκατα αργότερος του Ολλανδού. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Χάμιλτον είχε DRS στον δικό του γύρο. Πράγμα που του έδωσε πλεονέκτημα τριών περίπου δέκατων επί του Φερστάπεν. Η πραγματική διαφορά ρυθμού των δύο οδηγών ήταν κοντά στα 7 με 8 δέκατα ανά γύρο.

Ο δρόμος προς την κορυφή είναι δύσκολος και η Mercedes δεν μπορεί να τα βάλει ακόμη με την Red Bull στα ίσια. Ωστόσο χθες ίσως να γίναμε μάρτυρες του πρώτου βήματος ανάκαμψης της γερμανικής ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes: Το μεγάλο στοίχημα του Μονακό
F1 GP Ισπανίας: Το πιο αναπάντεχο grid της χρονιάς (+video)
F1 GP Ισπανίας: Grand Slam Max!