Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 11:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP ΗΠΑ: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Καθώς μετράμε αντίστροφα για την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος η F1 μεταβαίνει στο Τέξας για τον αγώνα που της άνοιξε ξανά την πόρτα των ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Στο θέατρο ενός εκ των μεγαλύτερων θριάμβων του το 2021, ο Μαξ Φερστάπεν θα έχει την ευκαιρία να πάρει την 50η νίκη της καριέρας του.

Η RB19 λογικά θα τα πάει περίφημα στην COTA και ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει πολλές πιθανότητες να μπει σε ένα κλαμπ το οποίο αριθμεί μόλις 4 οδηγούς. Εάν το πετύχει δε, θα το έχει καταφέρει νωρίτερα από οποιονδήποτε εκ των Χάμιλτον, Σουμάχερ, Φέτελ και Προστ που φιγουράρουν σε αυτήν τη ζηλευτή λίστα.

Advertisement
Advertisement

Ο ανταγωνισμός για την Red Bull θα προέλθει, λογικά, κυρίως από τις McLaren και Mercedes. Η MCL60 τα πηγαίνει περίφημα σε τέτοιου είδους διαδρομές με τις σκληρές γόμες της Pirelli. Από την άλλη η Mercedes τα είχε πάει και πέρσι πολύ καλά στις ΗΠΑ, κυρίως με τον Χάμιλτον.

Στο Ώστιν, όμως, θα έχουμε και την επιστροφή του Ντάνιελ Ρικιάρντο για λογαριασμό της AlphaTauri. Έπειτα από τον τραυματισμό του στην Ολλανδία, ο Αυστραλός έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για 5 αγώνες. Πλέον, ο Ντάνιελ δηλώνει έτοιμος για μία πολύ καλή εμφάνιση η οποία θα ανεβάσει τις μετοχές του στο στρατόπεδο της Red Bull.

Advertisement

Βλέπετε, ο Σέρχιο Πέρεζ θα πρέπει να έχει ένα εξαιρετικό φινάλε σεζόν ώστε να διασφαλίσει την θέση του στους ταύρους και για το 2024. Ειδάλλως οι Ρικιάρντο και Λώσον καραδοκούν.

Advertisement

Τέλος η RB19 θα έχει ένα ειδικό livery αφιερωμένο στον αγώνα των ΗΠΑ. Ο χρωματισμός ήταν έμπνευση ενός φίλου της F1 και επιλέχθηκε μεταξύ 2.000 άλλων προτάσεων. Επετειακό χρωματισμό θα έχουν, φυσικά, και τα μονοθέσια της Haas για τον εντός έδρας αγώνα των Αμερικανών.

 Χαρακτηριστικά σιρκουί

Το υπερσύγχρονο 5,515 χιλιομέτρων COTA άνοιξε τις πύλες του στις 21 Οκτωβρίου του 2012 ενώ φιλοξένησε και το πρώτο του Grand Prix τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Ήταν η τελευταία (και μάλλον η μόνη επιτυχημένη) προσπάθεια του Μπέρνι Έκλεστόουν για διείσδυση της F1 στην αγορά των ΗΠΑ. Όλοι οι αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής εκεί είχαν εξαιρετικά υψηλή προσέλευση θεατών.

Advertisement

Η χάραξη της αριστερόστροφης διαδρομής ακολουθεί τη φιλοσοφία του Istanbul Park. Προσομοιώνει πολλά γνωστά σημεία αρκετών κλασσικών σιρκουί. Ως εκ τούτου η πίστα αποτελεί οδηγική πρόκληση με τα πολλά διαφορετικά είδη στροφών αλλά και τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στον ταχύτατο πρώτο τομέα και τον πολύ αργό και τεχνικό τρίτο τομέα.

Αυτή η διττή ταυτότητα του σιρκουί απαιτεί τα μέγιστα και από τους μηχανικούς οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ένα set-up με το οποίο το μονοθέσιο θα συμπεριφέρεται ιδανικά σε κάθε σημείο της διαδρομής. Ένα επιπλέον ζήτημα είναι οι αρκετές ανωμαλίες του οδοστρώματος. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της πίστας η ασφαλτόστρωση του 2020 αλλά και οι εργασίες που ακολούθησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν βελτιώσει την κατάσταση.

Οι ζώνες DRS είναι δύο, με την πρώτη να βρίσκεται στην κεντρική ευθεία και την δεύτερη ανάμεσα στις στροφές 11 και 12. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 56 γύρους.

Ελαστικά

Οι γόμες C2, C3 και C4 θα χρησιμοποιηθούν ως Hard, Medium και Soft στον αγώνα του Austin. Η πίστα καταπονεί αρκετά τα ελαστικά. Τόσο με τα μεγάλα πλευρικά φορτία που τους ασκούντα στις γρήγορες στροφές όσο και με τον… βασανιστικό τρίτο τομέα.

Συνήθως ο αγώνας στο Τέξας έβγαινε με δύο Pit-stops. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το εάν κάποια ομάδα θα επιχειρήσει την μία στάση. Μπορεί να βρισκόμαστε στον αμερικανικό νότο, αλλά η βροχή δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο εκεί. Έτσι, αν και ο αγώνας προβλέπεται στεγνός, μία ξαφνική βροχόπτωση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) αλλά και τον ANT1+ (όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 20/10
    20:30: FP1
  • Σάββατο 21/10
    00:00: Κατατακτήριες αγώνα
    20:30: Sprint Shootout
  • Κυριακή 22/10
    01:00: Sprint
    22:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Κατάρ: Εικόνες από το μέλλον (+video)
Πέρεζ: Τελειώνει από την Red Bull;
Red Bull: Υπ’ ατμόν ο Χέλμουτ Μάρκο;